Educació

Colònies i casals d’estiu posaran atenció a la salut mental de nens i adolescents

  • Experts en suïcidi juvenil demanen restringir l’ús del mòbil en més joves de 16 anys

  • Colònies d’estiu a Catalunya: inscripcions obertes i com sol·licitar-les

Colònies i casals d’estiu posaran atenció a la salut mental de nens i adolescents

Fundació Pere Tarrés

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Com et sents avui? ¿Estàs trist, estàs content, estàs enfadat? ¿I per què ho estàs, què t’ha passat que et fa estar així? Aquestes són les tres preguntes que els educadors de la Fundació Pere Tarrés fan, cada dia, als nens que participen en les activitats socioeducatives de la fundació. «És una eina per aprendre a gestionar les emocions que, a través de la pandèmia, ens hem adonat que és molt important; així, podem alertar de situacions que poden passar desapercebudes», explica Imma Playà, directora dels centres socioeducatius de la Pere Tarrés.

Tres preguntes que es fan abans i després de les activitats, i que s’estendran als centenars de projectes educatius que duran a terme aquest estiu amb milers de menors inscrits. «Els casals i colònies són una oportunitat per millorar i prevenir els problemes de salut mental dels nanos», insisteix Playà.

Playà no és l’única que creu fermament que les activitats d’oci a l’estiu són clau per al correcte desenvolupament mental i emocional dels nens i adolescents. Ho afirmen també experts en salut mental i juvenil, com el psicòleg Francisco Villar, de l’Hospital Sant Joan de Déu. «Sou un entorn protector», ha dit a la Fundació Pere Tarrés aquest dimecres, al fòrum social que organitza l’entitat, aquesta vegada sobre el suïcidi en menors.

«Un dels motius que porta al suïcidi són la falta de vincles i compromisos dels nanos amb la vida: si senten que la gent els necessita, si formen part d’una cosa que dona sentit a la seva vida, llavors senten que han de continuar vivint. Si es veuen com una càrrega, com un problema, si senten que no pertanyen a res..., llavors anem malament», ha explicat.

Segons Villar, els casals, campaments i colònies d’estiu ajuden a la participació dels nanos i fan que se sentin que formen part d’alguna cosa. «El que nosaltres veiem és que si durant tot l’estiu no fem intervenció educativa, els nens es queden sols i sense res a fer i a què aferrar-se, a més de perdre dos àpats diaris d’alimentació saludable,» explica Playà, especialment pensant en els nens d’entorns vulnerables.

Aquest any la fundació preveu becar 6.300 nens vulnerables, una xifra rècord. L’any passat, en total, 38.000 menors van participar en activitats d’estiu.

Sigui com sigui, i independentment de la situació socioeconòmica dels nanos, participar en aquestes activitats és una «oportunitat». «Poden establir nous vincles i relacions, afrontar reptes i tenir adults de referència i confiança: surten del seu entorn habitual», resumeix Playà.

Notícies relacionades

Aquesta professional admet que la preocupen els trastorns d’alimentació, els comportaments més defensius i agressius en més petits de 6 anys, cosa que abans no era habitual. I també apunta que capten més frustraciói necessitat d’immediatesa entre els adolescents. «La clau és poder tenir espais de reflexió, parlar dels conflictes en calma i centrar-nos en com estan», insisteix Playà.

Ella no veu inconvenient que els nens que estan sota tractament psiquiàtric vinguin a les activitats d’estiu. «No fem exclusions, ni de malalties físiques ni mentals.» Sí que demana als pares que abans ho consultin amb els metges i que avisin els educadors responsables de les activitats. «Per poder estar alerta i saber com actuar», afegeix.