Investigació

Un 36% dels pacients amb càncer té «problemes sexuals greus»

Un estudi impulsat pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó mesurarà la disfunció sexual en malalts amb aquest tumor d’Espanya, Portugal i Iberoamèrica

Un 36% dels pacients amb càncer té «problemes sexuals greus»
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Els pacients amb càncer de pulmó presenten «una alta freqüència d’alteracions severes» si es parla de la seva funció sexual. En aquest apartat ha posat el focus el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), presidit pel doctor Mariano Provencio, per a qui «és important caracteritzar la disfunció sexual en aquesta població i determinar la seva severitat, així com els factors de risc associats i el paper de les noves teràpies oncològiques».

Els oncòlegs del GECP criden l’atenció sobre com les millores en la supervivència, l’impacte de les noves teràpies, així com un canvi en el perfil del pacient –amb increment important en el diagnòstic de dones i pacients més joves o no fumadors– fan que sigui important centrar-se en la seva qualitat de vida. La funció sexual és una variable a tenir en compte, assenyalen.

El grup d’investigació acaba de treure el primer estudi iberoamericà que mesurarà la disfunció sexual en els pacients amb càncer de pulmó i que ha denominat LÚDICAS. Es realitzarà amb una xifra aproximada de 400 de pacients, inclosa població d’Espanya i de països de Llatinoamèrica, «per obtenir una mostra de característiques més diverses i heterogènies, amb diferències clíniques i sociodemogràfiques», explica la doctora del madrileny Hospital Puerta de Hierro, Aylen Vanessa Ospina, investigadora principal del treball.

Problemes greus

LÚDICAS sorgeix de les troballes realitzades per un estudi poblacional en el marc del projecte europeu ‘CLARIFY H2020’ (Cancer Long Survivor Artificial Intelligence Follow-Up ) a l’Hospital Universitari Puerta de Hierro –que es va portar a terme des de maig del 2020 fins al maig del 2022– i que va trobar que entre el 10 i el 36% dels pacients amb càncer enquestats van informar problemes greus de la seva funció sexual i la freqüència variava segons el gènere, tipus de tumor i tractament oncològic rebut.

Amb estudis anteriors, el 76% de les dones en comparació amb el 24% dels homes presentaven insatisfacció sexual general

«Globalment, el 69% dels homes i el 31% de les dones van reportar ser actius sexualment i el 76% de les dones contra el 24% dels homes presentaven insatisfacció sexual general», explica la doctora Ospina. Cada any es diagnostiquen a Espanya aproximadament 31.000 casos de càncer de pulmó, un tumor que creix cada vegada més en el sexe femení, qua ja suposa un de cada quatre pacients. El càncer de pulmó és el que més ha incrementat la supervivència a nivell mundial, ja que ha millorat un 10% en l’última dècada. 

Colòmbia o Argentina

El projecte reclutarà supervivents de càncer de pulmó durant el segon semestre del 2023 en hospitals d’Espanya, Portugal i de Llatinoamèrica (Colòmbia, Argentina, Mèxic i Perú). Poden participar-hi majors de 18 anys i menors de 75 amb un diagnòstic des d’estadis inicials fins a metastàtics.

Els pacients hauran d’haver rebut tractament sistèmic oncològic almenys durant tres mesos o estar en seguiment oncològic després d’haver rebut tractament sistèmic per un mínim de tres mesos i presentar malaltia tumoral estable o en resposta parcial o completa en imatges, detallen des de GECP.

La doctora Ospina assenyala que amb l’estudi pretenen «obtenir més i millors dades» i definir «els factors clínics i de tractament associats significativament a la disfunció sexual d’aquests individus i obtenir una visió més completa de la realitat del problema per plantejar solucions».

Nous protocols

Notícies relacionades

El GECP espera que els resultats d’aquesta investigació permetin «realitzar intervencions dirigides específicament a aquesta població i modificar les pautes de seguiment oncològic que existeixen en l’actualitat». També s’espera que la informació recopilada serveixi de base per generar nous protocols d’abordatge multidisciplinari, inclent en el seguiment de pacients la participació d’especialitats com psicologia, urologia, ginecologia i psiquiatria.

Amb tota la informació recopilada, els oncòlegs pretenen dictaminar recomanacions d’abordatge i gestió de la disfunció sexual durant el seguiment aplicables a la pràctica actual de l’oncologia, així com plantejar estratègies d’educació sobre la gestió de la disfunció sexual en pacients amb càncer de pulmó i les seves famílies.

Temes:

Càncer