Educació a Catalunya

Educació manté l’avanç de l’inici escolar però s’obre a negociar «serrells» del calendari

Tres sindicats pressionen la consellera Simó amb una vaga el primer dia d’escola

Els 10 reptes de la nova consellera d’Educació: des de la inclusiva fins als concerts

Educació manté l’avanç de l’inici escolar però s’obre a negociar «serrells» del calendari

ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Conselleria d’Educació s’ha mostrat «oberta a abordar tots els serrells» que hi ha en l’ordre de calendari del curs escolar 24-25, tot i que ha matisat que ho farà «sense que això suposi tornar a allargar el període estival de vacances escolars». Això és, no hi haurà marxa enrere en l’avanç de l’inici de les classes, però sí que hi haurà més diàleg a l’hora d’abordar el calendari del curs 24-25. L’ordre d’aquest 23-24 ja està aprovada i tancada.

Així ho han indicat fonts del departament després de la reunió que la nova consellera, Anna Simó, ha mantingut aquest divendres amb Ustec, que és el sindicat majoritari a l’escola catalana. Amb Ustec, Simó, que ha reiterat la seva voluntat sincera de diàleg, ha obert la ronda de contactes amb els sindicats educatius. Aquest sindicat, juntament amb la Intersindical i la CGT, mantenen una convocatòria de vaga per al 6 de setembre, coincidint amb l’inici del curs a infantil, primària i secundària. Busquen així pressionar la consellera de cara a les negociacions laborals.

Malgrat que la d’aquest divendres no era una reunió negociadora, a la trobada, celebrada a la seu d’Ustec, Simó hi ha assistit acompanyada per part de la cúpula del departament.

Fonts de la conselleria han explicat, després de la trobada, que estan «treballant en el marc del Govern la disponibilitat de recursos per revertir en els pròxims exercicis pressupostaris les debilitats del sistema», en al·lusió a la petició sindical de revertir les retallades que arrosseguen els professors des del 2010.

Malgrat aquestes declaracions d’intencions, la portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, ha considerat que no han vist en la consellera «cap voluntat d’avançar en un acord per tornar a les condicions laborals» d’abans de les retallades del 2010. Ha lamentat que hagi declinat signar l’acord treballat amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray al gener. Segons Segura, Simó «ha fugit d’estudi» i ha expressat que no sabia si aquest pacte es podria portar a terme perquè s’havia d’acordar amb la Conselleria d’Economia: «Sempre hi ha l’excusa que la responsabilitat és d’altres conselleries», ha criticat la dirigent sindical.

La consellera «no ha assegurat ni ha confirmat res» i per això Ustec manté «la convocatòria de vaga en ferm» i amb «més motius» ja que aquest curs «no s’acabarà amb un acord», ha dit Segura.

Notícies relacionades

La portaveu ha recordat que el Parlament ha aprovat aquest dijous, en el ple monogràfic sobre educació, mesures com tornar al cobrament dels complements d’antiguitat als sis anys, el reconeixement del deute i la reducció de dues hores lectives per als professors més grans de 55 anys.

Malgrat tot, la portaveu ha afirmat que les dues parts s’han posat d’acord «en moltes qüestions» i que hi ha una voluntat d’intentar buscar solucions conjuntes. «Ha sigut una mostra de bona voluntat per les dues parts, però sense deixar de dir res», ha assegurat.