Educació a Catalunya

El Parlament aprova un pla de xoc contra l’abandonament escolar

Tres sindicats pressionen la consellera Simó amb una vaga el 6 de setembre

El Govern contractarà 1.528 professors i personal escolar per al curs 23-24

El Parlament aprova un pla de xoc contra l’abandonament escolar

ANNA MAS TALENS

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Parlament de Catalunya ha tancat aquest dijous un ple monogràfic que ha servit per deixar clar que l’educació és un pilar essencial del sistema. Els grups han arribat majoritàriament a acords que hauran de conduir l’acció del Departament d’Educació que ara dirigeix la consellera Anna Simó. Un d’aquests és un pla de xoc contra l’abandonament escolar –molt alt a Catalunya, amb taxes del 16%– i la millora del rendiment acadèmic que permeti remuntar la caiguda de la comprensió lectora i de les competències bàsiques.

Ha sigut una proposta transaccionada entre ERC, el PSC, Junts i els Comuns, en què s’insta a impulsar aquest pla «a favor de l’èxit escolar» i que inclogui la prevenció, la detecció i els recursos necessaris per fer-ho possible. Els socialistes, que han vist aprovades totes les seves propostes a excepció d’una, han aconseguit que tirés endavant un pla de reforç de l’ensenyament de l’anglèsi que es treballi perquè l’alumnat tingui el nivell de B2 al final de l’etapa postobligatòria (batxillerat i FP de grau superior).

La millora de la qualitat del sistema passa pel desplegament de l’escola inclusiva. I la Cambra ha acordat destinar, a partir del setembre vinent, 100 milions d’euros per a professors de suport i per a serveis de salut mental infantojuvenil.

També s’ha aprovat avançar cap a un sistema d’FP gratuït, amb més oferta pública i més i millor orientació educativa als instituts.  

La Cambra ha instat igualment el Govern, en una altra proposta de resolució transaccionada entre ERC i el PSC, a planificar, en els pròxims quatre anys, la creació de 10.000 noves places públiques d’escola bressol, i avançar cap a la gratuïtat de les etapes educatives d’Infantil 0 i Infantil 1, per aconseguir la universalitat de l’educació de 0 a 3 anys. En aquests moments, la gratuïtat es limita a l’Infantil 2.

‘Bullying’, salut mental i educació sexual

Una altra qüestió que ha comptat amb ampli consens ha sigut la de reforçar els programes per detectar i prevenir l’assetjament escolar a les escoles, després de l’impacte causat pel cas del suïcidi de les bessones de Sallent. També s’ha demanat millorar la detecció precoç de problemes de salut mental i potenciar l’educació sexual en totes les edats com a mesura de prevenció de violències masclistes i LGTBI fòbiques. El Parlament ha remarcat la necessitat de reforçar l’equip de la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situacions de Violència (USAV).

Ja en clau lingüística, ERC i JxCat han tirat endavant, amb el suport dels Comuns, un «pacte nacional en defensa de l’escola catalana davant els atacs sistemàtics de l’Estat espanyol». La CUP s’ha abstingut i els altres grups han votat en contra. La resolució busca mantenir el model en què el català sigui la llengua vehicular.

Notícies relacionades

Més suport ha tingut una resolució del PSC que aposta per preservar el consens acordat en la llei que els socialistes, ERC, JxCat i els Comuns van aprovar el 2022 al Parlament per esquivar la imposició del 25% de castellà a les aules catalanes, així com «garantir la no-politització de la llengua i l’escola».

Tres sindicats pressionen amb una vaga

A les portes del Parlament, els sindicats Ustec –majoritari a l’escola pública–, Intersindical i CGT han convocat una vaga de professors per al primer dia del curs escolar, el 6 de setembre. Una forma de pressionar la consellera Simó de cara a les negociacions laborals. Precisament, Simó obre aquest divendres amb la Ustec la ronda de contactes amb cadascun dels sindicats per recuperar la confiança i teixir acords en benefici del sistema educatiu.