Preinscripció per al curs 23-24

El 89,41% d’alumnes catalans obtenen plaça en un dels cicles d’FP de grau mitjà sol·licitats

Catalunya necessitarà 120.000 perfils d’FP en tres anys per cobrir vacants

El drama de la falta de profes a l’FP: «Amb 30 alumnes és impossible ensenyar a programar»

El 89,41% d’alumnes catalans obtenen plaça en un dels cicles d’FP de grau mitjà sol·licitats
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La preinscripció per cursar Formació Professional (FP) el curs 23-24 a Catalunya presentava aquest any dues novetats importants: el procés s’avançava per garantir que tot l’alumnat sabés quina plaça se li havia assignat abans de l’inici de les classes i s’incloïa entre els grups prioritaris no només als procedents de l’ESO, sinó també als que venien de primer de batxillerat i de cursar ESO en un centre de formació d’adults. Això ha suposat que en aquesta preinscripció d’FP hi hagi hagut 7.633 sol·licituds més que l’any passat.

Tot i així, gairebé el 90% (89,41%) dels alumnes de continuïtat preinscrits per estudiar un grau mitjà d’FP han aconseguit plaça en alguna de les opcions sol·licitades, segons dades que aquest divendres ha fet públiques el Departament d’Educació. D’aquests, un 82,38% té la plaça que havia demanat en primera opció.

Aquest any, l’oferta de places de grau mitjà era de 45.591 i el nombre de sol·licituds ha sigut de 35.930.

El Departament va incorporar l’1 de juny passat un total de 148 auxiliars administratius per donar suport a tot el procés de preinscripció i matrícula de l’FP. L’objectiu és alleugerir la càrrega de treball que tenen els centres i permetre que tots els alumnes sàpiguen què i on estudiaran i que puguin començar les classes des del primer dia. Aquest curs, el primer de l’avenç de la tornada al col·le, es van donar nombrosos casos en què alumnes no van tenir plaça assignada fins a mitjans de setembre i van haver de començar les classes amb gairebé un mes de retard. Aquest any, l’inici de curs de l’alumnat de l’FP serà el 12 de setembre.

Notícies relacionades

¿Què passa ara amb qui no tingui plaça o no estigui d’acord amb la plaça assignada? Cal tenir en compte que la preinscripció d’FP es fa paral·lela al procés de preinscripció a Batxillerat i a la universitat, pel que hi sol haver un important número persones que ara tenen places d’FP assignades que no s’hi acabaran matriculant. Per això, s’espera que en els pròxims dies es generin vacants. Educació recorda que en anys anteriors, un 25% de l’alumnat amb plaça assignada no va formalitzar la matrícula.

Així, els alumnes que hagin quedat a l’espera de plaça tenen tres possibilitats més d’obtenir-la: una, el 20 de juliol, quan tingui lloc la gestió de les llistes espera; una altra, en la segona fase d’admissió entre el 25 i el 27 de juliol (amb assignació de places el 31 de juliol), quan podran ampliar les seves sol·licituds entre aquells cicles en què quedin vacants; o bé a principis de setembre, en què podran optar a les places vacants i fer la matrícula directament al centre triat.