El pacte verd europeu
La dreta europea impedeix l’aprovació de la llei de restauració de la natura
La proposta ensopega en la comissió de medi ambient i serà el ple del Parlament Europeu qui en tingui l’última paraula al juliol
Claus per entendre la polèmica llei de restauració de la natura de la UE
Els Vint-i-set pressionen el Parlament Europeu per aprovar la llei de la biodiversitat

La votació de la llei de restauració de la natura en la comissió de medi ambient del Parlament Europeu ha acabat aquest dimarts en taules (44 a favor, 44 en contra i 0 abstencions); això significa que la recomanació que votarà el Parlament Europeu (en primera lectura) en el ple de juliol serà la de rebutjar la proposta esmenada de la Comissió Europea d’un text clau de l’estratègia de biodiversitat i el pacte verd europeu. «Si la proposta no aconsegueix una majoria en la comissió, que és el que ha passat, la comissió proposarà al ple que sigui rebutjada, que és el que farem com a punt de partida en el ple de juliol», ha explicat el president de la comissió de medi ambient, el liberal francès Pascal Canfin, després d’una nova agitada votació d’esmenes.
Fa 10 dies, socialistes, liberals, ecologistes i esquerra van aconseguir evitar l’intent del Partit Popular Europeu, els ultraconservadors i l’extrema dreta de tombar la nova llei, que volia recuperar almenys el 20% dels hàbitats terrestres i marins de cara al 2030 i reparar tots els ecosistemes que necessitin restaurar-se de cara al 2050. Segons al·lega la coalició de dretes, la llei suposarà la ruïna per al món rural, ja que obliga els agricultors a abandonar un 10% de les terres cultivables, i posa en risc la seguretat alimentària al limitar en excés l’ús de fertilitzants químics sense que hi hagi alternatives viables, ha insistit l’eurodiputada popular Dolors Montserrat.
Aquest dimarts, els partidaris de la llei tampoc han aconseguit reunir la majoria simple necessària per aprovar la proposta; això significa que el primer que votarà el ple en la sessió del 10 al 13 de juliol a Estrasburg és el rebuig d’aquesta llei. «La natura ha perdut avui una batalla, però continuarem lluitant en el ple. Continuo obert, com sempre, a negociar tot amb tothom», ha explicat el ponent de l’informe, l’espanyol César Luena.
El resultat suposa una victòria (de moment) per a l’estratègia del líder del PPE, Manfred Weber, però la batalla final es produirà a Estrasburg d’aquí menys de tres setmanes; i és que és el ple, molt dividit d’acord amb aquest resultat, qui tindrà l’última paraula durant una sessió en la qual es podran presentar esmenes de nou. «Van tan justos que és impossible fer prediccions», apunten fonts de la cambra sobre les perspectives davant el nou vot. El grup del PPE ja ha demanat que s’ajorni la votació al setembre.
Baralla en el PPE
«Tots sabem que hi ha una baralla interna important en el PPE. Però la primera llei de la natura i biodiversitat d’Europa no pot dependre d’una baralla interna dels conservadors europeus», ha advertit el polític socialista, i ha carregat contra els populars per difondre «notícies falses i mentides» sobre la nova llei. «Espero sincerament que Manfred Weber entri en raó i abandoni la seva croada personal contra Ursula von der Leyen, perquè puguem aprovar la proposta de la Comissió Europea. Ja és hora que ens centrem a revertir la pèrdua de biodiversitat i no en aquests jocs polítics», ha advertit.
Notícies relacionadesEncara més crític ha sigut el liberal francès, que ha acusat Weber de manipular el vot. «Un terç dels membres del PPE avui no formen part de la comissió de medi ambient, amb la qual cosa un nombre significatiu de membres ha sigut substituït i un terç dels que han votat pel PPE formen part de la delegació de la CDU (alemanya). Ha sigut un cas clar de manipulació del vot per part de Manfred Weber», ha carregat, acusant l’eurodiputat alemany de substituir membres del seu partit proclius a la llei per d’altres contraris per impedir que la comissió de medi ambient aprovés el text.
«Això no pot passar en el ple. No pot substituir els membres del ple. Si la diversitat d’opinions de membres del PPE s’hagués reflectit en el vot hauríem tingut una majoria. Com a president de la comissió de medi ambient és francament penós veure com el líder d’un partit polític és capaç de manipular fins aquest punt», ha afegit. Tots dos, en tot cas, consideren que són encara a temps de parar els peus als conservadors i que hi ha marge per aprovar la llei. Un senyal important és l’acord tancat la setmana passada pel Consell. «La majoria dels governs liderats pel PPE van votar a favor d’aquest text. No s’hi van abstenir: Bulgària, Romania, República Txeca, Irlanda, Grècia. Hi ha marge per guanyar-ho», ha indicat Canfin. Si el Parlament aconsegueix aprovar la llei, els negociadors de l’Eurocambra, el Consell i la Comissió podran començar a negociar el text definitiu.
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Paella "Imprescindible": els elogis al millor restaurant de Tarragona segons Tripadvisor
- Tribunals El jutge va eliminar el perfil de la víctima dels pederastes del Raval
- Entrevista Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura: «Tots els menjadors escolars haurien de tenir cuina pròpia»
- CONTEXT Amor lliure i responsable
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans
- Pèrdua de potència Dos morts i 20 ferits al xocar un barco escola de l’Armada mexicana amb el pont de Brooklyn de Nova York
- Eurovisió 2025 Melody: «Em quedo amb l’amor de tots els països, tot i que de vegades prevalguin altres coses»
- "No et mata, però et treu la vida": tres dones posen rostre a la fibromiàlgia, la malaltia ‘invisible’
- La cita Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà