Relacions interpersonals

Contractes per a l’amor lliure: el boom de les relacions obertes crea apps i assessories ‘swinger’ amb IA

Un nombre creixent de parelles opten per obrir la seva relació, recolzant-se en models contractuals, plataformes digitals i eines d’intel·ligència artificial

El 51% dels joves espanyols es mostra obert a mantenir una relació no monògama

Les relacions obertes des de dins: «Vam pactar que mai repetiríem ni tindríem sexe amb amigues»

Contractes per a l’amor lliure: el boom de les relacions obertes crea apps i assessories ‘swinger’ amb IA

MANU MITRU / EPC

6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El present contracte té per objecte regular el tipus de relació que a partir de la firma mantindran les dues parts». D’aquesta manera comença el model de contracte per a una relació oberta que acaba de publicar Wyylde, plataforma francesa que, fa 10 anys, es va estrenar com la primera xarxa social mundial enfocada a l’ambient liberal, i que ara és líder en el sector.

El contracte, disponible a la seva web, detalla a través de diverses clàusules algunes de les qüestions més típiques quan s’obre una relació: ¿Es limitarà a sexe conjunt, o també per separat? ¿Es poden mantenir relacions amb amics? ¿Es pot repetir amb la mateixa persona? ¿A la casa en comú està permès tenir relacions amb tercers? ¿Cada quant es revisaran els termes i condicions? ¿Quantes hores a la setmana dedicarem al temps en parella? Entre moltes altres qüestions. 

L’objectiu d’aquest contracte és, segons explica la plataforma, facilitar l’obertura de la parella, una inquietud cada vegada més demanada. Ho demostren les dades de Wyylde –des de la seva creació fins al 2024 van aconseguir mig milió de seguidors, mentre que només des de començament del 2025 ja han donat la benvinguda a més de 150.000–, però també el CIS: ja el 2023, el 41,4% dels espanyols estava d'acord que es poden mantenir relacions sexuals fora de la parella sense que això fos una línia vermella per trencar.  De fet, segons una enquesta duta a terme per la companyia d’investigació de mercat YouGov, el 51% dels joves espanyols d’entre 18 i 29 anys es mostren oberts a mantenir una relació no monògama. A Espanya no hi ha dades sobre la prevalença real d’aquest tipus de relacions, però estudis internacionals apunten, per exemple, que més del 20% dels nord-americans i canadencs ha viscut una relació consensuada no monògama.

Nous marcs de relació

Els models de contracte no són l’única eina digital que utilitzen com a guia per obrir la seva relació els neòfits de l’amor liberal. En ple auge de l’ús de la intel·ligència artificial (IA) com a suport emocional, diversos usuaris de TikTok i X explicaven que li havien demanat a ChatGPT que dissenyés una espècie de contracte amb directrius amb una estructura prototípicament notarial (clàusules, sancions, condicions, data, firma, testimonis, i un llarg etcètera).

Aquests discursos, molts dels quals es van fer virals, van provocar suport i rebuig a parts iguals. Els detractors venien per diversos flancs: des dels quals recriminaven l’ús «banal» de la IA fins als que consideraven que el terme ‘contracte’ era «claustrofòbic». No obstant això, com apunta Arola Poch, sexòloga de Wyylde, «totes les relacions tenen un contracte, la monogàmia també, tot i que és implícit». «Per a moltes parelles, quan es trenca aquesta norma monògama establerta i busquen un nou model, un contracte ofereix la seguretat per establir sense vertigen un nou marc de relació», explica.

Per Olga Castán, usuària de Wyylde i divulgadora de la no-monogàmia (@esencia_salvatge85, que entre Instagram, Threads, TikTok i X compta amb gairebé 200.000 seguidors), «un contracte formalitza paraules que d’una altra manera es pot emportar el vent». Actualment, està en una relació tancada, però vol obrir-la, i assegura que utilitzarà aquest model. «La meva parella, Sergio, és assessor immobiliari, així que està molt còmode amb un contracte», fa broma.

«Totes les relacions tenen un contracte, la monogàmia també, tot i que és implícit. Per a moltes parelles, quan es trenca aquesta norma, un contracte ofereix la seguretat per establir sense vertigen un nou marc de relació»

Arola Poch. Sexòloga

Auge d’alternatives

IA, contractes i plataformes són només alguns dels nous recursos que han aparegut per començar a relacionar-se de forma liberal. Ara també hi ha grups de WhatsApp, comunitats de Telegram i pàgines d’Instagram dedicades a connectar persones. «Abans, per prejudicis i pur conservadorisme, la comunitat ‘swinger’ es movia per locals i clubs, molt amagada. Però aquests ambients estaven molt enfocats al sexe, eren molt directes i podien ser hostils per a gent que es volgués introduir. Per aquesta raó es perpetuaven els estigmes. […] Amb l’augment d’aquest tipus de relacions, hi ha noves demandes més enllà del sexual i més enfocades al comunitari. Per això, en els últims anys hem viscut un auge d’alternatives, sobretot digitals», detalla Irene Llombart, terapeuta de parelles.

«Abans, la comunitat ‘swinger’ es movia amagada per locals i clubs. Amb l’augment d’aquest tipus de relacions, hi ha noves demandes més enllà del sexual. Per això, en els últims anys hem viscut un ‘boom’ d’alternatives, sobretot digitals»

Irene Llombart. Terapeuta de parelles.

Ara, per tant, la vida ‘swinger’ ja no és un secret, i molts ho viuen obertament. Castán, per exemple, té una comunitat de WhatsApp amb centenars d’inscrits i dividida en dotzenes de subgrups. Un altre exemple és Ānanda Society, club liberal selecte amb gairebé 10.000 usuaris en xarxes i que s’estructura a través d’una plataforma digital i de comunitats de WhatsApp amb més de sis anys d’antiguitat. 

Ānanda Society, liderat per Bruno Minetto i Mireia López, parella liberal, garanteix el benestar dels seus socis amb un ‘background check’ per entrar: «Fem qüestionaris d’entrada, i en ocasions entrevistes, videotrucades i estudi de les seves xarxes socials». Una manera vetllar per la privacitat dels seus membres, ja que WhatsApp (eina escollida com a via predilecta de comunicació per la majoria del grup) és una plataforma menys segura que, per exemple, Telegram, que restringeix les captura de pantalla o els números de mòbil.

Replantejar la fidelitat

Més enllà de connectar digitalment, Ānanda Society també organitza grans esdeveniments liberals. El passat mes de gener sense anar més lluny van reservar 60 habitacions (4 plantes d’un hotel) i van organitzar una quedada amb 200 persones. ¿La idea? Distanciar-se de l’ambient sòrdid dels clubs de‘swinger’ que apunta Llombart. Aquí el sexe no està a la vista ni és explícit, sinó que es restringeix a ‘playrooms’mentre que a la pista de ball s’ha d’anar ben vestit ja que és un espai de socialització.

“La societat s’ha replantejat la monogàmia i la fidelitat entesa com a exclusivitat. Ara, fidelitat ja no només és exclusivitat sexual, sinó que fa referència a respectar els acords assolits per la parella»

Arola Poch. Sexòloga

Notícies relacionades

Una altra incorporació que distingeix Ānanda Society d’altres clubs sexuals o comunitats digitals és la presència de mentories i acompanyaments de sexòlegs. Bruno i Mireia, com a amfitrions de la festa, ajuden els primerencs a desposseir-se de les incomoditats i sentir-se acompanyats en aquell moment de trencar el gel, ja que poden sentir-se vulnerables. A més, compten amb el suport de professionals que guien les parelles liberals perquè el procés sigui fàcil i es garanteixi el benestar de tots. 

Aquestes mesures –des dels clubs amb acompanyament psicològic fins a la promoció de contractes liberals– reflecteixen la nova definició del liberal, que defuig del sexe exprés i es planteja de forma més holística, posant la comunicació i els límits comuns al centre. «La societat s’ha replantejat la monogàmia i la fidelitat entesa com a exclusivitat. Ara, fidelitat ja no només és exclusivitat sexual, sinó que fa referència als acords propis dins de la parella i vetllar per no trencar-los», conclou Poch.