Gestió de l’aigua

Barreres d’aigua regenerada: una manera de frenar l’entrada de sal als aqüífers

Barreres d’aigua regenerada: una manera de frenar l’entrada de sal als aqüífers

ACA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

A poc a poc, anem aprenent els diferents usos que l’Administració i les empreses subministradores han decidit donar a l’aigua regenerada. Es tracta d’aigua residual, la que surt de les clavegueres, que, després de passar per la depuradora, se sotmet a un altre procés de sanejament en una Estació de Regeneració d’Aigua (ERA).

El pla per evitar futures sequeres preveu doblar la quantitat d’ERA que hi haurà a Catalunya. I un dels objectius d’aquest desplegament previst per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) serà frenar l’entrada de sal als aqüífers costaners.

Les possibilitats d’aquest recurs són infinites. L’aigua regenerada s’utilitza per abocar-la al riu Llobregat i augmentar el seu cabal, per després captar-la i potabilitzar-la. És a dir, que de manera indirecta ens la bevem.

Notícies relacionades

També s’utilitza per a reg urbà (camps de golf inclosos) i agrícola, i per a la neteja de carrers. El que està prohibit, per ara, és potabilitzar-la directament, sense abans diluir-la al riu.

No obstant, encara hi ha dues opcions més relacionades amb els aqüífers. La primera: es pot utilitzar l’aigua regenerada per formar barreres que impedeixin el pas de la sal als aqüífers costaners. La segona: l’aigua regenerada pot servir per recarregar aqüífers, cosa que també suposaria beure’ns-la de manera indirecta. Un exemple de la primera és a l’aqüífer del delta del Llobregat. Un exemple de la segona, a la baixa Costa Brava.

Injeccions profundes

L’aigua que es produeix a l’estació regeneradora del Prat ja fa temps que s’utilitza per frenar la sal que intenta penetrar a l’aqüífer del delta. Fran Galea, responsable de l’ERA d’Aigües de Barcelona al Prat de Llobregat, ho explica així: «Ho hem d’imaginar com diverses injeccions verticals, a través de pous, que actuen com a barrera protectora al llarg de l’aqüífer».

L’aigua marina, de manera natural, intenta accedir a la massa d’aigua subterrània. No obstant, l’aigua dolça pressiona per evitar-ho. Aquestes barreres d’aigua regenerada reforcen la capacitat de l’aigua dolça i impedeixen que el fràgil estat d’aquest aqüífer, clau per al proveïment en situacions de sequera, empitjori.

Recàrregues a Tossa

L’ACA ja ha invertit 42.000 euros perquè s’analitzi com recarregar l’aqüífer al·luvial de la baixa Costa Brava. La idea és aprofitar l’aigua de la depuradora de Tossa de Mar (la Selva), regenerar-la i alleujar així el mal estat d’aquesta massa d’aigua subterrània. A través d’aquest estudi es pretén decidir com i en quina quantitat s’ha de fer aquesta recàrrega.

Per lluitar contra l’excés de sal, és important saber exactament on s’ha d’aportar l’aigua. En els pròxims mesos també s’iniciaran projectes per determinar com omplir els aqüífers d’altres llocs de la Costa Brava, més al nord, i de la Costa Daurada. L’estudi previ és important, ja que s’ha d’assegurar que la qualitat de l’aigua que s’aporta no perjudiqui l’estat de les reserves que hi ha a l’aqüífer.