Respostes a la sequera

La planta d’aigua regenerada del Prat es prepara per doblar la seva producció

La major part de l’aigua s’utilitza per complementar el cabal del Llobregat per després ser potabilitzada

  • El majúscul repte de beure aigua del Besòs: «Mai vam imaginar que fos possible»

  • Així funciona la dessalinitzadora del Prat, la més gran d’Europa

La planta d’aigua regenerada del Prat es prepara per doblar la seva producció

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«Sense l’aigua regenerada que es produeix al Prat estaríem molt pitjor. Qui sap si ja hauríem patit els talls de subministrament». És la reflexió d’una persona que coneix els processos de producció d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

En aquests moments, tota l’aigua residual (de les clavegueres) que arriba a la depuradora del Prat de Llobregat acaba a l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA), que es troba al mateix terreny que l’estació de depuració. Això significa que la planta està treballant al màxim.

En aquests moments s’estan produint uns 1.500 litres per segon d’aigua. Però ben aviat en seran 1.600. «La planta està preparada per arribar fins a 3.000, però per aconseguir-ho haurem de rebre més aigua residual», explica Fran Galea, responsable d’aquesta ERA.

El que fan en aquesta estació és recollir l’aigua depurada i aplicar-hi un tractament terciari. Això significa que és aigua procedent de les clavegueres. Inicialment, quan arriba a la depuradora, conté compreses, tovalloletes, llaunes de cervesa, per posar-ne alguns exemples, i tota mena de sòlids. Aquest aigua es depura. I després arriba la regeneració.

«La planta pot produir fins a 3.000 litres per metre quadrat, però ha de rebre més aigua residual»

Primer se sotmet l’aigua a un procés fisicoquímic. Després s’utilitzen unes membranes per eliminar-ne alguns bacteris. Després es desinfecta l’aigua amb llum ultraviolada i finalment es bomba l’aigua riu amunt per ser potabilitzada després.

Part d’aquesta aigua també s’utilitzava per reforçar canals o masses d’aigua del delta del Llobregat. No obstant, ara tots els esforços se centren a produir aigua prepotable per abocar-la al riu i aprofitar-la. També hi ha una petita porció que es destina a l’agricultura.

Normalment l’estació regeneradora té un altre ús molt important. L’aigua regenerada s’utilitza com a barrera perquè l’aqüífer del Prat de Llobregat no pateixi la intrusió de la sal procedent del mar. Les aigües subterrànies estan amenaçades per la salinització. El que es fa, a través de diversos pous, és introduir aigua regenerada perquè impedeixi l’entrada d’aigua salada.

Notícies relacionades

Per a aquest ús es requereix l’osmosi inversa, que elimina encara més elements de l’aigua. Tot i que tot estigui centrat a recarregar el cabal del riu, perquè si no baixaria amb molt poca quantitat, també s’estan omplint camions cisterna amb aigua regenerada.

La utilitzen ajuntaments de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per al reg urbà i la neteja de carrers. Cada setmana, mentre els avions sobrevolen aquesta zona pròxima a l’aeroport, diversos camions s’acosten a l’ERA i carreguen l’aigua regenerada que està permetent un estalvi important a tots aquests ajuntaments.