Mort digna

Mil sol·licituds i 370 peticions ateses: el balanç de la llei d’eutanàsia dos anys després

Mil sol·licituds i 370 peticions ateses: el balanç de la llei d’eutanàsia dos anys després

BIEL ALIÑO / EFE

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei d’eutanàsia està d’aniversari, compleix aquesta setmana dos anys des que el 25 de juny del 2021 va entrar en vigor. No obstant, el balanç d’aplicació és agredolç. D’una banda, més de 370 persones van accedir a l’ajuda a morir entre el juny del 2021 i el desembre del 2022, xifra que suposa «una bona notícia i que era una norma necessària», segons Derecho a Morir Dignamente (DMD), l’entitat civil referent en aquesta causa. De l’altra, tot i que moltes autonomies no han ofert les dades, es té constància que més de 1.000 persones han formulat la sol·licitud però no han pogut accedir a la prestació per problemes d’implementació d’una norma nova, feixuga i que algunes comunitats van tardar a implementar.

Per exemple, Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa no van autoritzar cap eutanàsia en els sis primers mesos d’aplicació, fet que demostra que «la posada en marxa va ser lenta», segons ha denunciat Fernando Marín, metge i activista de Derecho a Morir Dignamente en la presentació del balanç de dos anys de la llei.

Però no totes les autonomies han arrossegat els peus, per la qual cosa es podria parlar de dues velocitats en l’aplicació. A Navarra, Euskadi i Catalunya s’ha practicat més d’una eutanàsia per cada 1.000 morts, mentre que a Múrcia, Extremadura i Galícia la mort assistida ha tingut una incidència deu vegades inferior, de poc més del 0,01%.

Notícies relacionades

El motiu és que les tres primeres han posat en marxa protocols de resposta a les sol·licituds presentades, han format els sanitaris, han creat un sistema de referents als quals els metges amb dubtes poden acudir i tot això ha contribuït que s’hagin practicat més eutanàsies que en altres llocs on «els metges no saben ni on dirigir-se», segons ha denunciat Fernando Sanz, també metge i activista de DMD.

Els números totals

Tot i que Navarra se situa al capdavant en la taxa d’eutanàsies per morts anuals, amb 13 eutanàsies el 2022, xifra que suposa el 0,2% de les morts, Catalunya encapçala el rànquing en nombre total d’eutanàsies, amb 91 el 2022. El còmput global català és de 151 eutanàsies del juny del 2021 al desembre del 2022.  

Temes:

Eutanàsia