Eleccions del 23J
Feijóo apunta a eliminar Igualtat i Consum i fusionar diverses carteres si arriba a la Moncloa
Alberto Núñez Feijóo comença a desgranar quin seria el seu esquema de Govern si després de les eleccions del 23 de juliol té opcions d’arribar a la Moncloa. El líder del PP sempre ha sigut crític amb l’estructura de l’Executiu de coalició, i ha demanat a Pedro Sánchez en pràcticament totes les seves intervencions «eliminar ministeris», especialment els últims mesos de crisi inflacionària i mirant fixament els ministres d’Unides Podem. Si el PP governa la legislatura vinent, el líder ja apunta a eliminar els ministeris d’Igualtat i Consum, fusionar el d’Educació, Universitats i Cultura, i també el de Seguretat Social i Treball.
«Aquests dos últims no els entenc separats», ha dit en una entrevista a ‘Onda Cero’ aquest dimarts. Sobre les carteres que tenen a veure amb l’àmbit educatiu, Feijóo ha insistit que «en un moment de despesa pública desorbitada, bé mereixen una consolidació», i ha fixat en «cinc o sis» els ministeris «que sobren a Espanya». Sobre les carteres que ha suggerit que suprimirà, s’ha remès a l’experiència durant el Govern de José María Aznar, i ha retret, com ja ha fet en altres ocasions, que en aquella època els ministeris d’avui eren sotsdireccions generals o departaments.
A més de l’estructura ministerial que va tenint al cap Feijóo (no ha revelat cap nom per al Ministeri d’Economia, que continua sent la gran incògnita en els cercles que envolten el PP, qui serà el cervell econòmic si els conservadors tornen al Govern), el dirigent gallec també ha fet revelacions sobre el paquet legislatiu que guiaria el seu mandat.
No aclareix si derogarà la llei d’eutanàsia
La campanya del 28M, igual que serà la del 23J, va estar basada en la «derogació del sanchisme». Un missatge que Feijóo va transmetre fa setmanes amb dos objectius: aglutinar l’electorat de la dreta sota les seves sigles, assegurant que acabaria amb el llegat de Sánchez (en una clara picada d’ullet als electors de Vox) i l’altre, més a la interna, per tranquil·litzar les veus que dubtaven de la seva duresa i contundència a l’hora de fer oposició. Un missatge molt global, però també molt clar.
«Derogaré la mentida, l’engany, la supèrbia. I derogaré lleis minoritàries», ha dit en l’entrevista. Ha confirmat que si governa suprimirà la llei de memòria democràtica, els últims ajustos de la llei educativa coneguda pel nom de la ministra Isabel Celaá (i que elimina el castellà com a llengua vehicular) i la ‘llei trans’. No ha sigut tan categòric amb la llei d’eutanàsia, com sí que han sigut altres dirigents del PP els últims mesos.
«L’haurem de veure i ajustar. Si em pregunta si hi haurà un text de substitució o una modificació parcial... Ho veurem en l’àmbit de les comissions de bioètica i prendrem una decisió», ha explicat. Ha fet servir una fórmula semblant al parlar de la reforma laboral, i ha assegurat que «no és una derogació de la reforma laboral de Rajoy», i ha anticipat «algunes modificacions que van en contra dels treballadors i la competitivitat de les empreses» i que ha assegurat que en cas de governar no les farà sense parlar amb sindicats i agents de la patronal. «Qualsevol canvi serà dialogat, comentat i, si és possible, pactat. Si arribo a la conclusió que per al meu país és bo fer això i no aconsegueixo el pacte, governar és indelegable i, per tant, no em comprometré a fer únicament el que em diguin els agents socials. Però no faré res sense consultar i negociar amb els agents socials», ha assenyalat.
«¿Tupinada? Són fórmules de periodistes»
La frase amb què Isabel Díaz Ayuso va acabar la campanya del 28M, «Sánchez se n’anirà com va arribar, amb un intent de tupinada» també ha sobrevolat l’entrevista en diferents ocasions. Feijóo ha intentat, de nou, separar-se d’aquestes declaracions sense arribar a confrontar ni a desacreditar la presidenta madrilenya.
Sense esmentar-la, ha mirat de justificar el debat sobre la tupinada que han encoratjat alguns dirigents del partit: «La interpretació literal de determinades frases en contextos polítics s’han d’ajustar», ha dit, sense entrar en més detall. Es referia als últims dies de la campanya, enterbolits per diferents polèmiques de suposades compres de vot a moltes localitats d’Espanya, i al fet que Ayuso ho digués en un míting davant el PP de Madrid. En realitat, la dirigent madrilenya ha repetit aquest terme en diferents moments.
Feijóo ha assegurat que el terme «tupinada» igual que parlar d’«apartheid lingüístic» a Catalunya (segons les seves pròpies paraules a la mateixa ràdio fa mesos), són «fórmules que els polítics utilitzen, normalment copiades de molts periodistes» per parlar d’un assumpte, i que no s’han de prendre com una cosa literal. «El que dic és que hi ha titulars molt bons que tenen aquests conceptes i et porten a llegir l’article», ha dit.
El que obsessiona el PP, com ha deixat clar el seu líder aquest matí, és el vot per correu de cara a les eleccions en ple mes de juliol. Sortint del debat de la tupinada, Feijóo ha deixat clar que el que fa falta és «incentivar el vot per correu, fer cas als sindicats de Correus», tant CCOO com UGT, que demanen ampliar l’horari de les oficines i posar a disposició més recursos. «El que no és normal en termes democràtics és que Sánchez convoqui unes eleccions, perquè la data l’ha triat ell, en la qual dos milions i mig o tres milions d’espanyols són fora. Això no és normal», ha assegurat.
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Els blocs es reforcen amb Sumar a la baixa i Vox a l’alça
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona
- La comunitat d’opositors a Espanya celebra el final del règim