Mesures contra la covid

Sanitat obre la porta a retirar les mascaretes als centres de salut a finals de juny

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que moltes persones ja no ho recordin i hagin de comprar d’emergència una mascareta per poder accedir a un centre de salut o una residència de gent gran, Espanya és un dels pocs països que manté l’obligatorietat de portar tapaboques als recintes sanitaris. Un pòsit de la pandèmia que està, també, a punt de desaparèixer. El ministre de Sanitat, José Miñones, ha anunciat aquest divendres que a finals de mes convocarà les comunitats a un Consell Interterritorial de Salut en el qual es debatrà el final de l’obligatorietat.

El ministre ha vaticinat que Espanya és «més a prop d’aquell dia» en què l’ús de les mascaretes a centres sanitaris serà «recomanat» i no «obligatori», però, de moment, no ha anunciat ni quan ni com es portarà a terme. Segons ha argumentat en una entrevista a RNE, «cal fer-ho amb rigor, cal fer-ho amb serietat, això no es tracta de prendre la decisió el ministre de Sanitat ni tan sols l’equip del ministre de Sanitat, això és una cosa que s’ha de debatre, que s’ha de parlar amb els experts [...] i dialogar amb les comunitats autònomes».

Miñones ha precisat que, com la resta de decisions entorn de la pandèmia, seran els experts de la ponència d’alertes i de la Comissió de Salut Pública els que guiïn en el procés de retirada, tant si es fa «de manera prolongada, de manera definitiva o de manera esglaonada». Tampoc està clar si el final de l’obligatorietat arribarà a tots els espais sanitaris o es mantindrà en alguns, com les residències. «Podríem pensar en els centres de dia o on són els nostres pares, avis i gent gran i si allà cal retirar-la o no», ha reflexionat.

Suport de les comunitats

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ja va avançar a finals d’abril que les mascaretes deixarien «aviat» de ser obligatòries a les farmàcies, als hospitals o als centres de salut, i, des d’aleshores, comunitats com la de Madrid o Catalunya s’han pronunciat a favor de la retirada de l’obligatorietat.

En el seu posicionament ha influït que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aixecar a principis de maig l’emergència internacional per la pandèmia que es va decretar el 2020. Tot i que l’organisme internacional recomana, no obstant, mantenir l’ús de les mascaretes per evitar la transmissió a centres sanitaris, almenys per part dels professionals o en els pacients més vulnerables.

La decisió, per tant, no compta amb unanimitat entre els epidemiòlegs. Els partidaris de la retirada brandeixen un estudi fet recentment al Regne Unit que conclou que el requisit de portar mascaretes a hospitals, en la situació actual, té «poc impacte» en la reducció de la transmissió del coronavirus.

Notícies relacionades

Així mateix, vuit membres de prestigiosos centres de recerca nord-americans han firmat un article en la revista ‘Annals of Internal Medicine’ que afirma que les mascaretes van ser molt útils quan la immunitat era limitada, però ara, gràcies a l’extensió de la vacunació, ha arribat el moment de gestionar la covid com altres virus endèmics i acabar amb l’ús universal del tapaboques als centres sanitaris.

La decisió que adopti el Govern espanyol, sobre si es retira a tots els espais sanitaris i per a tots els usuaris, es coneixerà, per tant, a finals d’aquest mes.