SEGONA ONADA DE COVID-19

Espanya exigirà una PCR negativa als turistes de països de risc

53837689 60

53837689 60 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Espanya exigirà a aquells viatgers internacionals que arribin amb avió barco procedents de països de risc una PCR negativa en les 72 hores prèvies a la seva arribada al país, segons ha anunciat aquest dimecres el Ministeri de Sanitat. En el cas dels països de la Unió Europea o associats a Schengen, es considerarà de risc aquell que estigui assenyalat en vermell al mapa de risc del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties de la Unió Europea (UE). Quant als tercers països, es considerarà de risc aquell que tingui una incidència acumulada de 150 casos de coronavirus per 100.000 habitants en 14 dies.

«Només el 0,08% dels casos positius de coronavirus a Espanya eren importats», ha assegurat aquest dimecres el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa després del Consell Interritorial amb les comunitats autònomes, per justificar per què Espanya, no obstant, no sotmetrà els viatgers a una quarantena de 14 dies, com sí que fan altres països.

Aquesta nova mesura es publicarà aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), entrarà en vigor el 23 de novembre i, segons precisa Sanitat, se suma als controls sanitaris que ja es porten a terme actualment a tots els passatgers internacionals en els punts d’entrada. Així, es manté el control de temperatura i el control visual. Espanya era un dels pocs països amb més incidència de Covid-19 que, fins ara, no exigia una prova PCR als viatgers internacionals que entraven al territori. 

Només el 0,08% dels casos de Covid-19 a Espanya són importats, segons el ministre Illa

Com a novetat, el Formulari de Control Sanitari, que tot passatger ha d’emplenar abans de la seva entrada al país, recollirà a partir d’ara una pregunta sobre si disposa d’una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada a Espanya. En qualsevol moment, es podrà sol·licitar al passatger l’acreditació del resultat de la prova. El document haurà de ser l’original, redactat en espanyol o anglès i podrà ser presentat en format paper o electrònic. Espanya imposarà una sanció als qui no compleixin tots aquests requisits. «Demanarem la col·laboració a les aerolínies i barcos perquè s’assegurin que els viatgers tenen la PCR», ha dit Illa.

Quan el formulari no s’hagi pogut complimentar telemàticament, a través del codi QR generat a través de la web www.spth.gob.es o de l’aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l’embarcament. En aquest cas, haurà d’anar acompanyat amb el document acreditatiu original de la realització de la prova diagnòstica.

Aquesta nova mesura compleix la Recomanació de la UE 2020/1475, que persegueix acabar amb la disparitat dels models de control sanitari implantats pels països de la Unió Europea.

Reunió interterritorial

Després de la seva reunió amb els consellers de les comunitats autònomes, Illa ha dit que a Espanya «es confirma una estabilització a la baixa de l’epidèmia». «La incidència està en 514,25 casos per cada 100.000 habitants, però continua sent molt preocupant», ha advertit. El ministre creu que les mesures estan donant resultat, tot i que cal avaluar-les dins d’«un mínim de tres setmanes». 

Notícies relacionades

A més, Illa ha destacat que les mesures de les diferents autonomies es basen en un «marc comú». Segons ell, s’ha aconseguit un «nivell molt alt de concordança». «Les tres quartes parts de les autonomies tenen tancaments perimetrals, dos terços tenen tancaments al seu interior. Un 95% tenen una limitació de la mobilitat nocturna i totes tenen limitació del dret de reunió. Totes tenen limitació d’aforaments, amb diferents percentatges i una tercera part ha decretat el tancament total de l’hostaleria», ha explicat.

El ministre també ha destacat que al gener podrà tenir els resultats preliminars d’algunes vacunes espanyoles contra la Covid-19.