Investigació en marxa

Un acusat de la violació de Badalona i el germà de la víctima coincideixen al mateix institut

La Generalitat investiga les famílies dels nois de menys de 14 anys implicats en l’agressió múltiple

  • Educació ha activat la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència, que segueix el cas al centre escolar

Víctima menor de edad por abuso sexual.

Víctima menor de edad por abuso sexual. / David Aparicio

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Educació ha de decidir què fa amb un dels acusats de la violació grupal d’una nena d’11 anys de Badalona que coincideix al mateix institut que el germà de la víctima. Es dona la circumstància que el noi ha necessitat protecció policial després de rebre amenaces de mort després d’haver explicat el cas. De moment, el centre educatiu ha aïllat el presumpte agressor en un despatx, segons ha avançat la periodista Anna Punsí en el programa ‘Planta baixa’ de TV-3. Per la seva banda, el Departament d’Educació ha activat la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), mentre que la Conselleria de Drets Socials ha obert un expedient informatiu a les famílies dels tres menors de 14 anys inimputables judicialment, acusats d’haver participat en aquesta agressió múltiple.

Des que el cas es va fer públic, el germà de la víctima necessita protecció, ja que un noi l’havia amenaçat d’apunyalar-lo i matar-lo al sortir de l’institut. Aquesta persona el culpabilitzava d’haver denunciat l’agressió i haver provocat que un dels dos menors detinguts, del total de cinc identificats, hagi acabat en un règim tancat d’internament. L’autor de les amenaces ja està identificat, segons ha informat l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro. Mentrestant, l’institut ha decidit aïllar l’alumne acusat [no se’l pot expulsar perquè no ha infringit cap norma interna] mentre espera indicacions del Departament d’Educació. La conselleria explica que han activat una unitat específica en casos d’atenció a la violència (USAV), que «està fent seguiment del cas i aplicant les accions oportunes per protegir les víctimes».

Serveis socials

Es dona la circumstància que quatre dels cinc acusats de participar en aquesta agressió sexual estan en llibertat. Un, més gran de 14 anys, està sent atès per especialistes de Justícia Juvenil. Els altres tres, inimputables i menors de 14 anys, estan atesos per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Conselleria de Drets Socials.

La Generalitat ha obert un expedient informatiu a les famílies d’aquests tres nens. Algunes havien freqüentat els serveis socials, segons ha explicat l’alcalde de Badalona, que ha afegit que es tracta de famílies vulnerables i de nacionalitat espanyola. El cas el coordina un equip especialitzat, amb més d’una dècada d’experiència, per detectar si aquests menors pateixen desemparament per part dels seus familiars i comprendre què els ha portat a cometre aquest acte delictiu. Segons les últimes dades del Govern, el 2022 hi va haver 1.023 menors inimputables que van cometre delictes d’especial gravetat, dels quals un 10% estaven relacionats amb agressions sexuals.

Notícies relacionades

En el cas de Badalona, l’expedient a la família d’aquests tres nens de menys de 14 anys es va obrir quan els Mossos van comunicar la situació a la DGAIA i van aconseguir identificar els atacants, a principis de març. La DGAIA també s’ha posat a disposició de la víctima, però com que ja està sent atesa per un altre servei no s’ha activat cap seguiment per evitar la revictimització. Hi ha dos menors més implicats en aquesta agressió, un està en llibertat amb seguiment d’un equip de justícia juvenil i l’altre està internat en un centre penal per a menors d’edat. Segons publica ‘La Vanguardia’, aquest segon adolescent ja tenia antecedents per delictes contra la llibertat sexual.

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, també ha aprofitat per demanar respecte per a la família de la menor pel «difícil tràngol que està passant» i ha explicat que, a més d’estar sent «escortada» quan va a l’escola, també s’està vigilant l’entorn més pròxim del centre educatiu. Sobre la possibilitat que la família abandoni Badalona, Guijarro s’ha limitat a demanar respecte per a la família, en «plena allau mediàtica», alhora que ha mostrat «el seu suport incondicional i acompanyament» de cara a qualsevol decisió que prenguin. Guijarro ha titllat els agressors d’«energúmens», ha explicat que tots són de nacionalitat espanyola i pertanyen a famílies arrelades a la ciutat, i que algunes ja havien sigut usuàries dels serveis socials.