drama social

L’Hospitalet no troba empreses per netejar els pisos ‘diògenes’

El Prat continua buscant companyies que retirin les escombraries de la vivenda on hi va haver un rescat la setmana passada

  • ¿Com es neteja un pis amb ‘diògenes’?: així és una ‘neteja de xoc’

  • L’home rescatat al Prat: un informàtic marcat per la mort del seu pare i que es va aïllar amb la pandèmia

L’Hospitalet no troba empreses per netejar els pisos ‘diògenes’
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El contracte per encarregar-se de la neteja d’alt risc sanitari a l’Hospitalet de Llobregat, és a dir, pisos amb residents que tenen la síndrome de Diógenes o d’Arca de Noé, ha quedat desert. Cap empresa vol fer-se càrrec d’aquest servei, malgrat que el consistori sap que hi ha almenys dues vivendes en aquestes condicions. «Estem refent el contracte», expliquen fonts municipals a EL PERIÓDICO. Un empresari que presta aquests serveis assegura que declina treballar amb les administracions perquè paguen «tard i malament». Al seu torn, l’Ajuntament del Prat de Llobregat continua buscant pressupost per acabar de netejar i buidar el pis on la setmana passada un home amb obesitat mòrbida va ser rescatat entre la runa.

«De forma extraordinària i puntual, s’observen al municipi situacions d’insalubritat en solars, locals i immobles de propietat privada», assumeix un informe de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. «A causa que no han pogut ser detectades amb temps suficient, les condicions higienicosanitàries són molt greus i posen en risc tant la salut de les persones que habiten aquests llocs com la de les persones que conviuen i envolten l’espai afectat», segueix el text, que defensa que davant d’això s’ha de respondre de forma «àgil i urgent per minimitzar els riscos per a la salut de les persones».

Els ajuntaments no estan capacitats

El mateix informe, elaborat pels responsables de Salut Ambiental de l’Hospitalet de Llobregat, argumenten que el seu ajuntament no està capacitat per netejar aquestes vivendes. «No disposa de mitjans ni dels recursos tècnics adequats», explica el document, que justifica que s’ha de subcontractar la neteja d’aquests casos a les empreses especialitzades. El text estipula que la neteja d’una d’aquestes vivendes pot costar prop de 7.500 euros. I tal com confirmen fonts municipals, hi ha dos pisos amb aquestes característiques a la ciutat. Per això el contracte és de 14.000 euros.

El concurs es va publicar el 17 d’abril. Gairebé un mes després, el 10 de maig, es va declarar desert. Ni una sola empresa s’havia presentat a aquesta licitació. «Ens han insistit molt perquè ens hi presentéssim, però és que nosaltres ja no volem col·laborar amb les administracions públiques: paguen tard i malament», lamenta un empresari del sector, Antoni Valls, en conversa amb aquest diari. «Em sap greu pels veïns, que han de continuar suportant aquestes condicions, però és que des que fem neteges per a ajuntaments fins que les cobrem pot passar un any: amb l’Administració no es treballa bé», segueix aquest empresari.

El Prat busca netejadors

Notícies relacionades

Altres veïns que també continuen suportant la fetor cada vegada que baixen al replà són els que viuen al bloc del Prat de Llobregat on la setmana passada els bombers van rescatar Alejandro B., un home que vivia entre tones de residus. Els serveis municipals de manteniment van buidar prop de dues tones d’escombraries, però les fotos de l’estat actual de la vivenda demostren que encara queda molta feina per fer. El consistori està recollint ofertes i pressupostos d’empreses que vulguin assumir-ho per escollir la més avantatjosa, en col·laboració amb la família del propietari. «Ningú ho vol fer», diu Valls.

Mentrestant, l’Ajuntament de l’Hospitalet està refent el contracte, per veure si aquesta vegada sí que hi ha alguna companyia que accedeixi a buidar i netejar aquestes dues vivendes. «Es tracta d’un contracte per netejar els pisos que ja tenim identificats, però també d’altres que es puguin detectar durant l’any», expliquen des del consistori. El paper dels ajuntaments és clau perquè, en molts casos, les famílies no poden assumir el cost d’aquestes neteges, especialment quan els afectats han trencat vincles amb la societat i viuen aïllats, una cosa molt habitual.