Tres anys sense sortir

Drama al Prat: rescatat un home de 250 quilos amb síndrome de Diògenes d’un pis

Els Bombers van rebentar una finestra i van apuntalar el sostre per entrar a l’immoble

  • ¿Què és la síndrome de Diògenes? Símptomes i tractament

  • Els veïns, les grans víctimes de la síndrome de Diògenes

  • El rescat del cos d’una dona entre les escombraries al seu pis de les Canàries, «una pel·lícula de terror»

2
Es llegeix en minuts
ACN

Un home de 48 anys i 250 quilos de pes amb síndrome de Diògenes va ser rescatat aquest dimecres d’un pis del Prat de Llobregat pels Bombers de la Generalitat, segons informa la periodista Anna Punsí en el seu compte de Twitter. L’home feia tres anys que no sortia del pis.

Pel que sembla, va ser la mateixa víctima la que va trucar a primera hora del matí al telèfon 112 per avisar que no es trobava bé. Quan el cos de rescat va arribar al lloc no va poder accedir a l’immoble per la porta per la quantitat d’escombraries acumulades que hi havia.

Va ser necessari rebentar una finestra i apuntalar el sostre per poder-hi entrar. Un cop dins, van comprovar que l’home vivia en condicions de salubritat molt adverses. Va ser rescatat per la mateixa finestra amb una grua en una operació que va durar diverses hores.

Una vegada dins de la vivenda es va procedir a retirar part de les escombraries acumulades per poder arribar fins a l’home, que va ser evacuat pel forat fet prèviament a la paret amb una llitera ajudada d’un toro mecànic per poder baixar-lo a nivell de terra.

El personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre l’home, que posteriorment va ser traslladat a l’Hospital de Bellvitge.

Després que fos rescatat en una operació que va durar hores, operaris de la brigada de neteja de l’Ajuntament del Prat es van quedar a la vivenda per retirar les escombraries acumulades.

Segons l’Ajuntament del Prat, els serveis socials van fer seguiment entre el 2012 i el 2013 del cas. El cap d’Acció Social del consistori, Arnau Garcia, explica que durant aquest temps, després d’un primer contacte el 2003, es va fer una neteja de xoc de la vivenda i un acompanyament de la família al rebre una alerta per insalubritat el 2012. A finals del 2015 es va tancar l’expedient al considerar que l’home, que en aquells moments treballava, estava bé. Des del 2015, la Policia Local ha rebut tres trucades de veïns per alertar que l’home «no donava senyals de vida». Alertes que es van tancar quan es contactava amb ell per telèfon.

Notícies relacionades

Arnau Garcia explica que, les tres últimes vegades que van contactar amb l’home des del 2015, els va dir que estava bé i que, en el contacte telefònic, no van detectar cap situació de perill o vulnerabilitat. En aquest sentit, des del consistori s’apunta que l’únic indici que es va detectar recentment que podria haver donat peu a una intervenció dels serveis socials és que l’home, que no sortia de casa des de la pandèmia, no havia anat a recollir la seva medicació a l’ambulatori.

Sobre l’acumulació d’escombraries a la vivenda, el cap d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat reconeix estar sorpresa pel fet que cap veí s’hagués queixat del fort olor que desprenia la vivenda.