La gestió de l’aigua

Els camperols de l’Urgell i les Garrigues alerten: «Està en risc l’autosuficiència alimentària de Catalunya»

  • ¿Per què una avioneta sobrevola Catalunya enviant llum làser cap als boscos?

  • La sequera qüestiona l’actual model agrícola de Catalunya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de camperols afectats pel tancament dels canals d’Urgell i del Segarra-Garrigues s’han plantat aquest dimecres a Barcelona per reclamar ajudes immediates i una «solució de país» al que ells consideren una «mort anunciada» del sector, greument tocat per la sequera que afecta Catalunya i per les restriccions de l’ús de l’aigua que això ha comportat.

Els manifestants, que han deixat una caixa de pomes, símbol de l’última collita de l’any passat, a les portes del Palau de la Generalitat, han sigut rebuts pel president Pere Aragonès i per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a qui han traslladat les greus conseqüències de limitar l’aigua de les collites. Els manifestants exigeixen una millor gestió de l’aigua per part de les administracions per la crisi de la sequera.

El portaveu de la plataforma que reuneix els agricultors de les Terres de Ponent, Jaume Perera, ha advertit que el sector es troba davant una «mort anunciada» si no s’actua ràpidament. «És necessària una solució de país», ha dit, remarcant que la falta d’aigua «no és només un problema del sector agrícola», sinó que implica també els ciutadans i les indústries.

Perera ha recordat que Catalunya és autosuficient alimentàriament, però si s’arriba al pitjor dels escenaris de la sequera i desapareix bona part del sector agrícola, això es perdrà. «Dependrem dels aliments que vinguin de fora, les multinacionals arribaran i adquiriran les nostres finques, plantaran el que voldran i marcaran els preus que els doni la gana, i ho notarem al súper, quan vulguem una barra de pa o un quilo de fruita» , ha avisat.

Les reserves al límit dels embassaments de Rialb i Oliana i la falta de pluges van forçar el tancament del canal d’Urgell, una mesura inèdita en els 161 anys d’història de la infraestructura. El tancament ha deixat els camperols bolcats a buscar alternatives per intentar regar i salvar la seva collita. Els efectes de la falta d’aigua ja es fan notar, sobretot en l’alfals i els fruiters.

Els agricultors de l’Urgell i el Segarra Garrigues tenen garantits dos regs de supervivència per als arbres fruiters, un al juny i el segon al juliol.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació d’incertesa, els camperols de la regió, així com els representants dels principals sindicats i cooperatives agràries van crear la Plataforma Manifest del Gran Urgell, que ha sigut la convocant de la manifestació a Barcelona.

Els camperols han sortit a primera hora des de Golmés en caravana i un cop han arribat a Barcelona han fet una primera parada a la plaça Sant Jaume. Posteriorment, s’han dirigit a la seu de la Comissió Europea al passeig de Gràcia.