A Barcelona

Un pistoler del tiroteig del Guinardó, pendent de judici per assaltar un bar amb una destral el 2020

La fiscalia demana una condemna de 10 anys de presó

  • Quatre detinguts arran d’un tiroteig sense ferits enmig del carrer al Guinardó de Barcelona

  • Gitanos contra Mossos: molt més que futbol en la Kings League Gipsy

Un pistoler del tiroteig del Guinardó, pendent de judici per assaltar un bar amb una destral el 2020
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels dos pistolers que van obrir foc contra un domicili del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona el 4 de maig està pendent de judici per un altre episodi violent: assaltar amb una destral un restaurant del districte de l’Eixample el setembre del 2020, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Es tracta d’un ciutadà xilè, Daniel Eduardo B.A., per a qui la fiscalia sol·licita 10 anys de presó per aquest altre incident agressiu protagonitzat fa tres anys i mig i per a qui proposa una expulsió d’Espanya a canvi d’una reducció de la pena en cas de condemna.

Daniel Eduardo B.A. es trobava en llibertat pel primer delicte quan fa tres setmanes, juntament amb un altre home, va atacar amb pistola els habitants d’una casa ubicada al carrer Anna Maria Martínez a causa d’un desacord vinculat suposadament amb el tràfic de drogues. Hi va haver trets en ple carrer. Alguns ciutadans que van presenciar els fets van avisar els Mossos, que van poder arribar abans que Daniel Eduardo B.A. fugís amb el Seat Ibiza fosc en el qual havia arribat al lloc. Tant ell com el seu company van ser detinguts, igual que els dos homes que havien sigut atacats. Actualment Daniel Eduardo B.A. es troba en presó provisional per aquest episodi més recent.

Assalt al restaurant

Tres anys i mig abans del tiroteig al Guinardó, Daniel Eduardo B.A. va atacar amb 8 persones més un restaurant ubicat al carrer Indústria de Barcelona, segons l’escrit del fiscal presentat al Jutjat d’Instrucció número 18, que ha investigat aquests fets previs. La qualificació del ministeri públic afirma que aquests 9 sospitosos van irrompre al local de restauració a les 00.13 hores de l’1 de setembre del 2020.

Van assaltar el bar armats amb «una pistola tàser, un ganivet destral, una pota de cabra i 3 pistoles», relata el fiscal. Al restaurant hi havia quatre empleats i l’amo. Van apuntar amb les pistoles al cap de dues persones, van disparar amb l’elèctrica tàser a tres persones i van ordenar que s’ajaguessin a terra utilitzant la «violència i intimidació» contra les víctimes i «acceptant els resultats lesius que poguessin causar», remarca l’escrit.

En concret, Daniel Eduardo B.A., segons el fiscal, va pegar al cap amb el «ganivet destral» a un dels treballadors «amb intenció d’acovardir-lo i impedir-li la integritat corporal». Després, amb «la mateixa intenció», va agafar «pel coll» l’amo, que es resistia a obrir la caixa forta, fins que va aconseguir que l’obeís.

Agredits i lligats

Notícies relacionades

Els nou atacants, entre els quals hi havia Daniel Eduardo B.A., que va ser qui va actuar amb més violència, segons el fiscal, «van lligar i immobilitzar amb brides els treballadors», es van apoderar de les joies de les víctimes i dels diners de la caixa forta, «que ascendien a 6.085 euros». També es van emportar «nou números de la loteria nacional, una Visa Or a nom del restaurant i un talonari amb 20 xecs». L’agressivitat dels atacants va ocasionar greus ferides a alguns dels cambrers, que van estar setmanes de baixa.

El fiscal proposa que a Daniel Eduardo B.A. i a cinc implicats més se’ls substitueixi una part de la pena, en cas que siguin condemnats, per una expulsió del territori espanyol. És a dir, que compleixin una part de presó i després siguin deportats. Demana per a tots ells una pena de 10 anys de presó pels delictes de robatori amb violència i intimidació i lesions, i remarca que la manera d’atacar va posar en greu risc la integritat i la vida de les víctimes.