Partit amistós

Gitanos contra Mossos: molt més que futbol en la Kings League Gipsy

  • Agents de Ciutat Vella i futbolistes de la comunitat gitana s’enfronten en un amistós més important que la Champions

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dijous, 19 de maig. 22.00 hores. Benvinguts a l’estadi del col·legi Alemany d’Esplugues de Llobregat. S’hi juga un partit amistós entre la Unió Gitana del Carrer de la Cera, un club de la Kings League Gipsy (la versió gitana del revolucionari artefacte de Gerard Piqué i Ibai Lanos), i una selecció d’agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Ciutat Vella, un dels districtes més complexos de la ciutat, on la policia no sempre està ben vista.

Aquest «Mossos contra gitanos», així ho resumeix l’entrenador dels ‘ceristes’, més conegut com el ‘Pep Guardiola gitano’, «és un ‘pelotazo’», una oportunitat de «callar boques als racistes», que a TikTok no han deixat d’insultar des que es va anunciar l’enfrontament. «És un plaer i un honor tenir-vos aquí», els diu un dels presidents de la lliga, el Joni, que es dirigeix a les dues alineacions al cercle central. «Cal demostrar que ens avenim», els demana a tots. Els gitanos saluden un a un els policies. Comença el partit. Això és molt més que futbol.

El partit de la dècada

Minuts abans de la contesa, policies i ‘ceristes’ han coincidit a l’entrada de l’escola. Semblava que els feia vergonya saludar-se i es miraven de reüll. No hi havia rivalitat; hi havia nervis, i il·lusió, sobretot entre els ‘ceristes’. Malgrat tractar-se d’un enfrontament amistós, la Kings League Gipsy ha convocat El Plantel, la productora que retransmet els partits per Twitch. «Ens han dit que és el partit de la dècada», remarquen els realitzadors.

El futbol dissol qualsevol vergonya quan la pilota es posa a rodar. L’afició ‘cerista’, més nombrosa, ha posat la banda sonora al partit, que de seguida ha passat a ser dominat per la millor forma física dels policies, gairebé tan superiors en els minuts inicials com ho va ser en les semifinals de la Champions el City de Guardiola. Tot i que l’únic Guardiola de la nit anava amb els altres. El ‘Pep Guardiola Gitano’, un dels protagonistes de la lliga, havia escalfat els seus amb un intens rondo i un discurs pensat i temperamental abans del xiulet inicial. «Toca disfrutar. I guanyar», ha cridat. El primer objectiu l’han complert. Tantes ganes tenia el ‘Pep’ al partit que aquest dijous ha sigut jugador i entrenador: ha marcat de penal i ha demanat el canvi, desfondat als cinc minuts.

L’intendent Rafa Tello, president de l’equip policial, ha confeccionat per a aquesta cita un equip rocós que inclou agents patrullers, de paisà o investigadors. En declaracions a aquest diari ha negat que s’hagi fitxat en altres comissaries ni, malgrat el múscul d’algun defensa, en la Brigada Mòbil. Entre els agents hi havia exfutbolistes amb mili en categories potents, un ofici que es notava sobre el camp.

Un convidat especial

Més estressant per als policies ha sigut comprendre el reglament de la Kings League, amb ‘cartes’ que s’elegeixen i poden obligar els presidents a xutar penals –Tello ha fallat el seu xut i el Sam, el president dels ‘ceristes’, ha anotat el seu– o a convertir durant uns minuts el partit en un ‘2 contra 2’. «Els policies no se saben les lleis», s’han burlat des del Twitch, quan entre els blaus hi ha hagut instants de confusió amb una de les cartes.

El que no era a cap carta era que un senglar de la mida d’un cavall irrompés al terreny de joc i obligués a suspendre el partit un instant. L’animal tenia set, la banqueta dels ‘ceristes’ l’ha ajudat a hidratar-se i ha abandonat la gespa. La pilota ha tornat a rodar.

El ‘Haaland gitano’, un altre dels protagonistes de la lliga, ha marcat al final d’un partit en el qual els de la Cera s’han despertat tard. El 7-4 final ha sigut just. Amb el xiulet final hi ha hagut abraçades. A l’única dona que s’ha vestit de curt, una agent amb passat de futbol sala, els seus companys l’han deixat amarada amb una ampolleta d’aigua mentre atenia els realitzadors de Twitch. «Has sigut l’MVP i la primera dona que juga en aquesta lliga», li ha reconegut el Sam. «També en això hi ha estigma», ha respost la policia, sobre l’excés de testosterona.

Molt més que futbol

L’intendent Tello explica que la idea d’enfrontar-se en un duel que ha tingut molt més de tendre que de morbós –diguessin el que diguessin els racistes de TikTok– es va gestar en la celebració de les Esquadres del mes d’abril passat. La comissaria de Ciutat Vella va convidar la comunitat gitana del carrer de la Cera del Raval, bressol de la rumba catalana i símbol d’integració de l’ètnia al cor de la ciutat, a disputar un ‘mossos contra gitanos’ després de saber que participaven en la Kings League Gipsy. Els gitanos van acceptar.

Notícies relacionades

«Hi ha hagut famílies que no es parlaven i que ara, gràcies als partits, sí que es parlen», remarca el president Joni sobre l’impacte que aquesta lliga està tenint en la comunitat. «O que fumen menys i fan més esport», afegeix. «Tota l’estona que estiguin amb nosaltres jugant a futbol no estan al carrer», rasa. No és només futbol.

Per a Tello l’amistós ha sigut una oportunitat d’acostar persones de dos mons diferents però que coincideixen als mateixos carrers, treballar en la proximitat d’un cos policial que també està al seu servei i que, alguns, no perceben així. Per als gitanos ha sigut una oportunitat de dissoldre prejudicis. I també hi ha hagut broma. Quan els Mossos han proposat als gitanos fotografiar-se darrere de la lona policial, al ‘Pep’ se li ha escapat un: «Semblarà que ens han detingut a tots». Riures. Molt més que futbol.

Temes:

Barcelona Futbol