Investigació en marxa

Arrestats a Madrid els lladres que van fer esclatar caixers Bankinter a Barcelona

  • Una banda roba dos Bankinter a Barcelona i Sant Boi fent-ne explotar els caixers automàtics

  • Cau la banda de lladres per allunatge «més voraç» d’Espanya

Arrestats a Madrid els lladres que van fer esclatar caixers Bankinter a Barcelona

Mossos d'Esquadra

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en una investigació conjunta, han detingut 14 joves, d’entre 20 i 30 anys, que s’havien especialitzat a fer esclatar els caixers automàtics, sobretot de l’entitat Bankinter, tal com va avançar aquest diari. Estan al darrere d’una desena de cops, quatre d’aquests perpetrats a Catalunya al juny i setembre del 2022, que els han reportat uns 600.000 euros de benefici. Només quatre dels investigats han ingressat a la presó preventivament. 

Els arrestats actuaven en dos grups criminals diferents –hi havia rotació dels seus membres– i pertanyen als barris de Villaverde i Usera de Madrid. Al posar el focus sobre ells, als investigadors els va cridar l’atenció la convicció que mostraven, sobretot els més joves, a voler portar aquest estil de vida delinqüencial, una opció endolcida en la ficció per pel·lícules com ‘Hasta el cielo’ (2020), de Daniel Calparsoro, amb Miguel Herrán i Carolina Yuste en els papers protagonistes. 

Aquesta pel·lícula, en concret, està inspirada en grups de lladres que practiquen l’allunatge, un mètode criminal encunyat a Espanya que consisteix a robar un cotxe –tot terrenys o familiars de Range Rover, BMW o Audi–, estampar-lo marxa enrere contra l’aparador d’un negoci tancat i robar els objectes de valor que hi ha a l’interior del local. El xoc destrossa portes o finestrals i deixa el pas obert als delinqüents que, malgrat l’alarma i el terrabastall que generen, disposen d’un bon grapat de minuts per entrar, agafar el que puguin i fugir. 

Els policies, al veure com actuaven els grups que estaven rebentant caixers, van intuir que havien de ser també dels que perpetren allunatges. No s’equivocaven. Entre els investigats s’acumulen els antecedents per delictes d’allunatge. En aquesta investigació, no obstant, els agents els han detingut per haver posat bombes als caixers automàtics amb el mètode de l’‘slide pizza’ (tall de pizza, en anglès). 

Tal com mostren les imatges distribuïdes pels Mossos, el que feien era introduir per la ranura dels bitllets una bomba i fer-la esclatar quan era a dins. Així van rebentar dos caixers a Santa Coloma de Gramenet i Barcelona, el juny de 2022, i també a Barcelona i Sant Boi de Llobregat, el setembre del 2022.

Per fugir, en les dues ocasions, van conduir després dels dos cops fins a Sant Cugat del Vallès, on van canviar de cotxe. Un dels vehicles abandonats va ser ruixat amb un extintor –per ocultar restes biològiques que permetessin identificar-los– i al segon li van calar foc. 

La investigació dels tres cossos policials ha acreditat que, a més de la desena de caixers atacats, entre Catalunya, Andalusia, el País Valencià i Comunitat de Madrid, aquests sospitosos també van protagonitzar dos robatoris amb força i dos robatoris violents. Per a aquests dos últims, es van disfressar de policies de paisà, mostrant acreditacions falses. 

El 24 d’abril es va portar a terme un dispositiu d’explotació conjunta dels tres cossos policials en què es van realitzar 23 registres en domicilis de Madrid, Toledo, Leganés, Màlaga, Navalcarnero i Santo Domingo de Caudilla (Toledo).

Notícies relacionades

A les entrades es va intervenir pólvora i material pirotècnic per fabricar explosius, prop de 42.000 euros en metàl·lic, dels quals 6.000 estaven acolorits amb tinta de seguretat, procedent dels sistemes de protecció dels caixers. També es van trobar armes curtes, com un revòlver, i llargues, com un rifle.

Els policies desconeixen quins materials utilitzaven per provocar les detonacions, però no era una barreja de gasos com les que havien utilitzat altres grups recentment. Però sospiten que els trossos de ‘pizza’ –la càrrega explosiva– que introduïen a través de la ranura els preparava un especialista que col·laborava amb els dos grups i que utilitzava pólvora procedent de material pirotècnic a la venda al mercat. Una vegada col·locat l’artefacte, que empenyien amb un bastó emulant el pal que introdueix la pizza al forn, el feien esclatar a través d’un impuls elèctric. És una manera de procedir arriscada per a la integritat dels mateixos lladres.