Investigació policial

Cau la banda de lladres per allunatge més voraç d’Espanya

  • Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil els consideren autors d’onze robatoris a Barcelona, Terrassa, Sabadell, Cornellà, Tarragona, Ciudad Real, Sòria i Albacete tot i que sospiten que en van perpetrar molts més

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Era una banda de lladres de «gran voracitat», així els ha descrit el tinent de la Guàrdia Civil, Raúl Rico, que, junt amb Jonatan Herrera, subinspector dels Mossos d’Esquadra, ha liderat l’equip conjunt que els ha pogut arrestar gairebé un any després de posar la lupa sobre ells. «Sortien quatre o cinc vegades a la setmana i cada nit podien atacar dos o tres locals», ha prosseguit Rico. Estan sent formalment investigats per donar 11 cops, però hi ha indicis que els connecten amb 11 més. Tant la benemèrita com la policia catalana estan convençuts que en realitat n’han sigut molts més. Hi ha sis veïns de Madrid detinguts i dos més, ja identificats, pendents de localitzar.

Els cinc cops que van activar l’Àrea Central d’Investigació de Patrimoni dels Mossos van ser perpetrats al gener a Barcelona, Terrassa, Sabadell i Cornellà. Van ser dos caixers de bitcoins, un estanc, una botiga de telefonia mòbil i una botiga de roba de luxe. Però de seguida les indagacions liderades per Herrera i tutelades pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona es van creuar amb les que encapçalava el grup de Rico des de Madrid gràcies al CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), l’òrgan encarregat de detectar quan dues policies persegueixen el mateix delinqüent i coordinar esforços en lloc d’obstaculitzar-se. Herrera ha deixat clar que en aquest cas la coordinació ha sigut «extraordinària», «hem treballat com si es tractés d’una altra unitat dels Mossos». No és un assumpte menor, ja que aquesta banda actuava a Barcelona, però procedia de Madrid, on tornava la mateixa nit i col·locava els objectes robats l’endemà.

Lladres autòctons

Els cossos policials coneixen la majoria de lladres que practiquen aquest delicte. Són espanyols, tenen entre 20 i 40 anys i acumulen diversos antecedents policials per fets similars. «Existeix una cultura de l’allunatge», ha remarcat el subinspector català. «Si en els vuitanta hi havia bandes que es van especialitzar a atracar bancs, ara n’hi ha que practiquen allunatges», ha avisat.

Els vuit detinguts en aquesta investigació sumen 235 antecedents, la immensa majoria, relacionats amb allunatges. El més difícil no era, en conseqüència, saber qui podia estar darrere dels cinc cops que es van fer al gener a Catalunya, «sinó poder demostrar-ho», ha remarcat Herrera. Perquè judicialment la policia necessita provar que cada un dels implicats formava part aquell dia del grup que va efectuar un determinat cop. I no són bandes estanques, sinó que es poden barrejar.

A més, atesa la seva experiència, prenien precaucions com portar matrícules falses i es mostraven agressius durant les fugides per no ser identificats; de fet, fins i tot van arribar a envestir un cotxe de paisans de la Guàrdia Civil que van detectar durant un seguiment, ha detallat el tinent Rico.

Per impedir ser arrestats, en una ocasió van entrar en una autopista en contra direcció i a tota velocitat, van recórrer gairebé 10 quilòmetres i van mostrar «un menyspreu total» per la vida de la resta de cotxes, ha criticat el subinspector Herrera, que ha remarcat que van assumir el risc de provocar un accident contra un home que a aquella hora –sempre de nit– potser tornava a casa després d’acabar «un torn nocturn».

L’allunatge

El mètode criminal de l’allunatge consisteix a robar un cotxe –tot terrenys o familiars de Range Rover o Audi, en el cas d’aquesta banda–, estampar-lo marxa enrere contra l’aparador d’un negoci tancat i robar els objectes de valor que hi ha a l’interior del local. El xoc destrossa portes o finestrals i deixa el pas obert als lladres, que, malgrat l’alarma i el terrabastall que generen, disposen d’un bon grapat de minuts per entrar-hi, agafar el que puguin i fugir. Tal com mostra la pel·lícula ‘Hasta el cielo’ (2020), de Daniel Calparsoro, amb Miguel Herrán i Carolina Yuste als papers protagonistes. 

Als registres practicats als domicilis, pel barri de Vallecas, als quals van ser localitzats es van trobar 11.000 euros en efectiu i eines per robar vehicles de gamma alta, claus de cotxes, objectes dels robatoris i vestuari que van utilitzar en alguns dels cops. No eren les seves cases, perquè canviaven de residència sovint, i gairebé sempre ocupaven il·legalment pisos de la perifèria de Madrid. «Porten un tren de vida alt: diners en efectiu, roba cara i bons restaurants», han detallat Rico. Dels sis implicats en els cops dos continuen en llibertat, perquè encara no han sigut localitzats. Tanmateix, estan identificats, explica la Guàrdia Civil. A més dels cinc cops amb què va arrencar el cas, hi ha proves que, per a la Guàrdia Civil, permeten connectar-los amb allunatges comesos a Tarragona, Sòria, Albacete o Ciudad Real.

Notícies relacionades

Han robat i causat desperfectes per valor de 700.000 euros, segons l’estimació més baixa. Els cotxes robats, almenys setze, tenen un valor que supera els 150.000 euros. Els objectes que robaven els entregaven a compradors que els adquirien al cap de poques hores. Un dels detinguts era qui es quedava amb els carregaments de tabac.

Els Mossos i la Guàrdia Civil estan convençuts que podran vincular aquesta banda a més robatoris, a més dels onze judicialitzats i dels onze que preveuen judicialitzar en un futur no llunyà. Els consideren el grup més actiu que hi havia en l’actualitat. Tot i que són plenament conscients que hi ha més bandes que operen en aquest moment. Algunes, de barris de Madrid, i d’altres, de barris de Barcelona.