Nova convocatòria

Espanya invertirà almenys 15 milions d’euros en projectes contra incendis forestals

El Govern espanyol obrirà una convocatòria per finançar la creació de nous sistemes aeris per al control i extinció de focs

  • La sequera extrema aboca Catalunya a un escenari d’incendis catastròfics

  • Pla pioner a Europa: la Vall d’Aran deixa avançar el foc sota control per prevenir incendis

Espanya invertirà almenys 15 milions d’euros en projectes contra incendis forestals
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Els incendis forestals avancen a passos gegants a Espanya. L’any passat, la superfície cremada es va multiplicar per tres respecte a l’any anterior i va sumar més de 250.000 hectàrees calcinades. Les primeres dades d’aquest any apunten a una tendència preocupant. A Catalunya, per exemple, s’ha registrat el primer trimestre amb més incendis en 10 anys. Per fer front a aquesta «xacra del foc», el Govern es disposa a invertir almenys 15 milions d’euros en projectes d’innovació per a la prevenció, control i extinció d’incendis forestals.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Ministeri de Ciència obrirà una convocatòria enfocada específicament a projectes d’R+D sobre incendis. Aquesta mateixa setmana s’obrirà la fase de consulta preliminar per identificar aquelles idees, tecnologies i eines que ja s’estan plantejant al mercat. A continuació, entre els mesos de juny i juliol, s’obrirà una convocatòria pública dotada amb un mínim de 15 milions d’euros per finançar les iniciatives més prometedores en el camp de la prevenció, monitoratge i extinció d’incendis. El pressupost podria augmentar encara més en funció dels projectes seleccionats.

Sistemes aeris

La convocatòria, que es llançarà de la mà del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), estarà especialment enfocada en el desenvolupament de sistemes aeris d’última generació per a la vigilància, prevenció, contenció i monitoratge d’incendis a Espanya. Els projectes hauran de respondre a «desafiaments tecnològics» com, per exemple, la creació d’aeronaus amb una capacitat d’entre 1.000 i 3.000 litres de descàrrega; aeronaus no tripulades per al control i gestió de les diferents fases dels incendis; i aeronaus no tripulades per al llançament de càrregues guiades.

La convocatòria estarà especialment enfocada en la creació de sistemes aeris d’última generació

Aquest tipus de plataformes aèries autònomes s’han convertit en una de les grans promeses per a l’extinció dels grans incendis, ja que, d’una banda, permeten acostar-se a àrees de difícil accés i, d’altra banda, contribueixen a les tasques de control dels cossos forestals. En els últims anys, són cada vegada més els experts que alerten sobre els riscos dels anomenats «incendis de sisena generació» o «superincendis»: uns focs més violents, destructius, ràpids i complicats d’extingir.

Prototips innovadors

Notícies relacionades

L’objectiu d’aquesta nova convocatòria, segons expliquen fonts consultades per aquest diari, no és finançar la compra de productes ja existents al mercat, sinó contribuir a desenvolupar nous projectes innovadors que permetin lluitar contra la xacra del foc a Espanya. Aquest mecanisme permet, d’una banda, desenvolupar prototips innovadors i, de l’altra, posar-los a prova en entorns reals. En aquests moments, ja hi ha diverses comunitats autònomesinteressades a disposar de les noves eines tecnològiques desenvolupades en aquesta convocatòria. La Generalitat Valenciana destaca entre els principals interessats en aquesta convocatòria contra incendis.

Aquest mecanisme ja s’ha utilitzat en el passat per finançar projectes d’innovació en diferents sectors. Al març, per exemple, es van entregar els primers prototips d’una nova tecnologia que permet mantenir els òrgans en millors condicions per a possibles trasplantaments. Aquest tipus de projectes són finançats directament pel Ministeri de Ciència i complementats amb fons europeus (FEDER). Des de l’any 2020 s’han invertit gairebé 64 milions d’euros per al desenvolupament d’aquest tipus d’iniciatives.