MeToo a la universitat
«Vindré a canviar el teu barnús»: el professor apartat de Comunicació Blanquerna enviava correus inapropiats a alumnes
Diverses exalumnes de la facultat assenyalen que aquest docent no era l’únic amb comportaments «fora de lloc»
La comissió del centre que investiga el cas es reunirà dilluns per abordar les dues noves denúncies
MeToo a la universitat: 25 professores i investigadores trenquen el silenci
La Facultat de Comunicació Blanquerna aparta de nou el docent sancionat per una altra denúncia per assetjament sexual
La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL) té sobre la taula dues denúncies per assetjament presentades aquesta setmana –una dimecres i una altra dijous– per part de dues estudiants contra el professor a qui el centre va suspendre de sou i feina durant tres mesos al setembre. El professor, d’inicials X. S., torna a estar apartat de la docència de manera cautelar des de dimecres després que la facultat, que no ha volgut donar detalls sobre la naturalesa de l’assetjament, rebés aquesta denúncia, la tercera contra aquest docent.
Divendres, X. S. Va ser requerit als Serveis Centrals de la Fundació Blanquerna per donar-li compte de la situació, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La comissió que investiga el cas es reunirà dilluns per avaluar tota la informació i citarà de nou les dues denunciants. Aquests dies, més alumnes i exalumnes estan enviant correus a la facultat relatant experiències similars.
La intenció de la facultat és resoldre el cas amb «celeritat» però amb rigor. El marc normatiu intern del centre preveu la imposició de sancions màximes com l’expulsió o la rescissió del contracte de treball, «d’acord amb la gravetat dels casos i la força de les proves».
Són tres les denúncies presentades contra X.S., però els casos no han agafat per sorpresa altres estudiants i exalumnes de la facultat que, si bé no han presentat denúncies, han relatat situacions similars viscudes amb aquest docent. Ho recorden així algunes graduades de la promoció del 2022 amb les quals ha parlat aquest diari. Assenyalen el mateix ‘modus operandi’: un primer correu electrònic de presa de contacte, correus posteriors més informals i d’allà a «apujar el to» i passar als missatges a WhatsApp i Instagram.
«Deixa’t cuidar, ¿polienamorada?»
En un correu al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el denunciat va escriure a la seva alumna: «Bon Nadal i sort per l’examen. Espero continuar parlant amb tu quan sigui... No et pensis que aquest matí no t’he vist: pantalons caquis de quadres. Deixa’t cuidar, ¿polienamorada...?». L’estudiant, que llavors feia primer i tenia 17 anys, confessa que es va sentir «incomodada». No va ser l’única que va patir «comentaris fora de lloc».
Una altra alumna, de la promoció del 2021, va rebre un altre correu similar poc abans de la revisió del seu examen de recuperació: «Això farem. Divendres, estoneta, revisió, abraçada i joc o foooc (as you are). Però vindré preparat per canviar el teu barnús. Només perquè soc el teu professor, ¿d’acord?». Aquesta jove va acudir a la revisió amb el seu pare, que es va quedar a la porta, i amb una amiga seva, que es va asseure amb ella durant la revisió de l’examen. Aquesta noia és una de les que aquesta setmana, després de les dues noves denúncies, s’han animat a enviar un correu explicant el seu cas a la facultat.
«¿Et ve de gust veure el teu profe?»
L’alumna del 2021 també va rebre el següent ‘e-mail’, també de X. S.: «És clar, nena. M’importen molt les teves ganes de seguir. ¿Puc venir divendres a la tarda? Cap a les 17 o 19 h. ¿Et ve de gust que vingui a veure’t el teu profe? I fem la revisió in situ».
Una altra de les alumnes actuals de X.S., que tampoc ha presentat denúncia, ha dit en declaracions a TV-3 que, després que ella li preguntés per un 4,8 que havia tret en una recuperació i que implicava repetir l’assignatura, el docent va voler saber «si era verge» i li va dir que «tenia moltes ganes» que es traguessin la mascareta a classe per poder veure-li la cara. «Deia que li transmetia un sentiment diferent de les altres persones». Segons la jove, el professor li va comunicar que l’aprovaria per haver anat al despatx a preguntar. «Malgrat que no seria el meu professor, va dir que m’esperava al seu despatx, que ja sabia on era.»
Els testimonis es remunten fins i tot més enrere, a la promoció del 2012. En aquell temps, X.S. dirigia la revista que elaborava l’alumnat de la facultat. Allà va començar a col·laborar una estudiant de segon curs que, a més de redactar, es va oferir a fer fotografies. Això va donar peu que s’establís una relació més pròxima entre ells: de quedar per prendre un cafè i comentar les fotografies van passar a tenir una «relació íntima», admet aquesta jove. Per ella, el problema va sorgir al tallar la relació, quan ell continuava insistint. «M’esperava als passadissos, em deia que m’havia vist, que estava molt guapa o que la samarreta realçava la meva figura», recorda. «Em sentia atabalada», afegeix.
Almenys dos professors més
Segons el relat de les exalumnes, X.S. no és l’únic professor que ha sobrepassat límits en la seva relació amb les estudiants. La jove de la promoció del 2012 que va mantenir una relació consentida amb X.S. quan feia segon va ser abordada per un altre docent l’any següent, a tercer. El contacte va començar també amb un correu electrònic i de nou va acabar, segons explica, en una relació íntima.
Una companya seva també va rebre les «atencions» d’aquest segon docent. «Arran d’un treball que vaig fer i que li va encantar, em va dir que podíem quedar quan volgués fora de la facultat. Va ser molt atent, massa», recorda. «Anava al bar i em deien que ell m’havia pagat el cafè. Al primer cafè no vaig dir res, però quan me’n va haver pagat cinc vaig pensar que no era normal», afegeix.
Notícies relacionadesD’altra banda, una altra exalumna, aquesta de la promoció de 2022, assegura que un tercer professor va organitzar el 2019 una festa al plató de televisió del centre en la qual suposadament aquest docent va mantenir una relació íntima amb una alumna de primer curs. «Es va obrir una investigació i algunes estudiants vam ser citades», recorda aquesta exalumna, que apunta que amb l’arribada de la pandèmia el cas va quedar als llimbs i que no hi va haver conseqüències. Així mateix, l’alumna va haver de disculpar-se davant el professor després que circulessin per les xarxes socials diversos vídeos de la celebració de final de semestre on apareixia el docent. «Va ser assenyalada públicament durant molt temps», asseguren exalumnes de la Facultat de Comunicació.
Els estudiants han convocat una protesta dimarts vinent, 16 de maig, davant les portes de la facultat per exigir que el centre sigui segur per als estudiants.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- De la bona ‘vibra’ al català
- Localitzacions de cine ‘Estación Rocafort’, més enllà de BCN
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Setmana de la moda de Nova York El renaixement de Delpozo
- Madrid Fashion Week L’acolorida Ágatha Ruiz de la Prada obre la passarel·la de Madrid
- Política i moda ¿Realment va perdre Trump?
- Premis Estopa reivindica el seu orgull de barri al rebre el premi Altaveu de Sant Boi