Estudi pioner sobre sentències

Les violacions de la parelles es castiguen menys que les comeses per altres agressors

  • Les denúncies per violació augmenten un 53% respecte al 2019 amb vuit agressions al dia

  • ¿Pots denunciar una violació en el metavers?

Les violacions de la parelles es castiguen menys que les comeses per altres agressors

A.M.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El mite que les violacions són comeses per desconeguts, en un ambient nocturn, a llocs apartats, continua molt present. «Tot el que surt d’aquest retrat robot pot tenir dificultats per ser reconegut, ja sigui la violació d’un home, d’una dona gran o en l’àmbit de la parella», assenyala Josep María Tamarit Sumalla, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i autor principal d’un pioner estudi que conclou que els jutjats espanyols castiguen menys les agressions sexuals comeses per les parelles o exparelles.

La investigació –que ha sigut publicada en l’‘European Journal on Criminal Policy and Research’– ha analitzat prop d’un miler de sentències dictades per les audiències provincials entre el 2015 i el 2022 i la conclusió és clara: quan la violació és comesa per un membre de la parella o exparella (generalment un home) «es condemna menys, es castiga menys i es reconeix una indemnització inferior», segons resumeix l’expert, professor del grup de victimologia empírica i aplicada de la UOC.

Dels 964 casos de violació estudiats, un 37% els havien comès la parella o exparella; un 17,6%, algú conegut; un 22,7%, un desconegut, i un 20,9%, altres familiars de la víctima. Aquests percentatges ja per si mateixos desmunten l’estereotip que les agressions sexuals són habitualment comeses per estranys. La macroenquesta de violència sobre la dona del 2019 també va manifestar que el 7,5% de les espanyoles han sigut violades per la seva parella o exparella.

Els resultats

No obstant, l’anàlisi de les sentències revela que els jutjats espanyols van condemnar gairebé 17 punts menys les parelles (en el 63% dels casos) que la resta d’agressors (un 79% de mitjana). Una diferència «estadísticament significativa», segons Tamarit.

Quant a la pena de presó, va ser de 83,4 mesos de mitjana en les relacions íntimes i de 95,1 mesos en els altres contextos. És a dir, un any menys per a les parelles o exparelles. I, en les indemnitzacions, van pagar de mitja prop de 12.600 euros. La resta, gairebé 17.800 euros.

Les causes

Els motius de les condemnes més suaus són variats, però segons el catedràtic hi influeix que en les violacions en les relacions de parella sovint hi ha escassetat de proves i, a més, «la llei permet eximir la víctima del deure de declarar. A més, quan la violació té un impacte psicològic greu en les víctimes, la pena de presó i la compensació econòmica són més elevades.

Notícies relacionades

«En moltes sentències no s’ha fet constar perquè no era evident. No sempre el tribunal arriba a poder valorar-ho, perquè no sempre es fa una valoració pericial en aquest sentit. Queda molt recorregut per garantir l’avaluació psicològica de totes les víctimes», ressalta Tamarit.

Per corregir aquesta situació, l’anomenada llei del ‘només sí és sí’ col·loca les agressions sexuals dins de les parelles com a agreujant, fet que «probablement produirà un canvi» en les sentències, segons l’investigador.