La sequera a Catalunya

Cerdanyola, Cornellà i Figueres encara no han presentat els plans contra la sequera

Així funciona la dessalinitzadora del Prat, la més gran d’Europa

La sequera incrementarà el preu dels musclos del delta de l’Ebre

L’Agència Catalana de l’Aigua ha tombat les mesures de 13 municipis, entre ells Badalona i Tarragona

Cerdanyola, Cornellà i Figueres encara no han presentat els plans contra la sequera
3
Es llegeix en minuts
ACN

Cerdanyola del Vallès, Cornellà i Figueres són els municipis que no han presentat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el pla d’emergència obligat per fer front a la sequera. Segons dades del Govern actualitzades el 2 de maig, a Catalunya hi ha 64 municipis de més de 20.000 habitants que, tal com estableix l’acord de Govern de l’1 de gener del 2020, han de presentar els plans.

L’Ajuntament de Figueres (ERC) ja ha rebut una sanció per no haver presentat el Pla Especial d’Emergència per sequera, segons ha anunciat l’ACA. La resta de municipis que tenen el pla no aprovat estan treballant amb l’agència per millorar-los i rebre’n el vistiplau.

L’ACA ha tombat els plans de 13 municipis, que representen el 20% dels que hi estan obligats. Entre els ajuntaments més destacats hi ha els de Tarragona i Badalona. Per contra, ha donat l’aval als plans de 27 municipis (42,2%), entre ells, Barcelona i Girona. Per tant, el 57,8% no l’han presentat, tenen un informe desfavorable o estan en tràmit.

Els 13 municipis amb un informe desfavorable de l’ACA són: Badalona, Cambrils, Castellar del Vallès, Esplugues de Llobregat, Gavà, Olesa de Montserrat, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Guíxols, Sant Joan Despí, Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès i Tarragona.

En canvi, hi ha 27 municipis que ja tenen l’aval de l’ACA: Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Castelldefels, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manlleu, el Masnou, Mataró, Montcada i Reixac, Olot, Palafrugell, Pineda de Mar, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Reus, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar.

I n’hi ha 21 que tenen els plans d’emergència en tràmit: Banyoles, Calafell, Esparreguera, les Franqueses del Vallès, Lloret de Mar, Manresa, Martorell, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Ripollet, Salou, Salt, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Valls, el Vendrell, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vila-seca.

El cas de Lleida és diferent perquè és un municipi de més de 20.000 habitants però no està obligat a presentar el pla perquè pertany a la conca hidrogràfica de l’Ebre, on la Generalitat té competències compartides amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Funcionament dels plans

Segons estableix l’acord de Govern del gener del 2020, els ajuntaments de més de 20.000 habitants han de definir unes mesures específiques en funció de l’escenari de sequera en què es troben: prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. Aquests plans han de garantir el compliment de les dotacions màximes establertes i s’han de posar a disposició de la ciutadania perquè pugui conèixer les mesures concretes que s’han d’adoptar a cada escenari i les mesures de contingència que els poden afectar en els casos d’alerta, excepcionalitat i emergència per sequera. Unes mesures que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal en la prestació del servei de proveïment.

Els municipis que no arriben al llindar dels 20.000 habitants també poden presentar els plans a l’ACA de manera voluntària. Segons el Govern, amb dades actualitzades del 23 de març, ho han fet 14 municipis. Però només hi ha dos casos, Calella i Torredembarra, que tenen el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua. La resta estan en tràmit o han rebut un informe desfavorable.

Notícies relacionades

L’ACA informa sobre si les mesures d’estalvi presentades pels ajuntaments són suficients, però la tramitació i l’aprovació definitiva dels plans d’emergència és de competència municipal. Els plans són obligatoris per als municipis que es troben a les conques internes, on la Generalitat té competències plenes.

Actualment hi ha 495 municipis catalans en estat d’excepcionalitat per sequera. Són els de la capçalera del Ter, mig Llobregat, l’Anoia, l’Empordà, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia. Entre altres mesures, aquests municipis no poden consumir més de 230 litres d’aigua per habitant i dia, i tenen reduït en un 40% l’ús d’aquest recurs per a reg agrícola. Entre aquests municipis hi ha Vic, Figueres (que no ha presentat el pla d’emergència), Berga, Santa Coloma de Farners, Moià i Olot. D’altra banda, hi ha 38 municipis en estat d’alerta, 54 en prealerta i 43 que es troben en una situació de normalitat.