Proposició de llei

Junts, PSC i ERC aproven les multes i les inversions per la sequera després del fiasco de la cimera

ERC mira de desgastar el PSC pel caos de Rodalies a les portes de les eleccions

ERC, Junts i el PSC encarrilen l’acord per acotar les sancions per la sequera

L’acord contempla que les sancions convisquin amb les ajudes i que s’inverteixi en infraestructures per afrontar l’escassetat d’aigua

Junts, PSC i ERC aproven les multes i les inversions per la sequera després del fiasco de la cimera
4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

No han subscrit un acord formal, però sí ‘de facto’. La proposició de llei de Junts contra la sequera que modifica el decret de mesures del Govern, s’ha aprovat amb una àmplia majoria. PSC i ERC hi han votat a favor, així com també el PP i Cs, mentre que Vox s’ha abstingut i només la CUP i els comuns l’han rebutjat. Les reunions entre postconvergents, republicans i socialistes per mirar d’arreglar la cimera de la sequera del passat 31 de març han arribat gairebé a les portes de la votació. Finalment, no s’ha aconseguit articular i portar al ple un text conjunt, però l’entesa dels tres grups s’ha visualitzat a través del vot conjunt en les esmenes.

El resum de tots els contactes i de l’embolic d’esmenes aprovades entre si per Junts, PSC i ERC, és que hi ha pacte, tant sobre la fórmula i el criteri perquè les ajudes als ajuntaments que incompleixin amb les restriccions convisquin amb les multes, com a la carpeta per ampliar les inversions en infraestructures per afrontar l’escassetat d’aigua. Els tres grups han celebrat la consonància final i l’aprovació del text, tot i que s’han culpat els uns als altres de la dilació de l’acord.

«Avui deixem enrere la dinàmica del pim pam pum electoral», ha celebrat el president Pere Aragonès després de l’aprovació, tot i que també ha demanat que l’«ampli consens» d’aquest dijous es mantingui i permeti afrontar amb «responsabilitat» i «actitud de suma» la «preocupant» situació de la sequera. Així mateix, des del PSC, Salvador Illa ha enaltit la «col·laboració» entre grups, però ha demanat al Govern que no tingui «por de prendre decisions». Albert Batet (Junts) ha aprofitat per posar-se la medalla de l’aprovació de la proposició de llei, que considera que demostra que «hi ha alternativa» i que no es pot «governar al marge del Parlament de Catalunya».

Les sancions

El primer en encarrilar-se va ser el polèmic règim sancionador als ajuntaments que va impedir el consens en la reunió de fa més d’un mes. Junts en demanava una moratòria fins al juliol i els socialistes eliminar-lo o bé ajornar-lo fins al setembre mentre que el Govern advocava per mantenir-lo vigent a manera «dissuasiva». Finalment, les amonestacions econòmiques s’activaran alhora que la línia d’ajudes per resoldre fuites d’aigua i s’aplicaran si en el termini d’un mes els ajuntaments que incompleixin amb les restriccions no han manifestat cap voluntat de solucionar-ho.

L’últim nus en desfer-se ha sigut el de les inversions. El problema no era en la destinació dels 50 milions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja previstos pel Govern, sinó en les obres prioritàries per fer front a la resiliència de proveïment de l’àrea metropolitana. Els republicans corrien el risc que Junts i el PSC tanquessin files amb aquest paquet d’inversions que tots dos reivindicaven que era més ampli que el d’ERC, però, finalment, els republicans han votat a favor de tot el paquet.

Les inversions

Les 19 inversions aprovades són les que proposava el PSC, tot i que una bona part ja constaven en el primer pacte entre partits que no va fructificar, mentre algunes de les obres previstes en potabilitzadores o dessalinitzadorestambé havien sigut anunciades pel Govern. No obstant, des del PSC reivindiquen que ara constin sobre paper.

El més destacat és l’ampliació de la potabilitzadora al Besòs, que s’ha d’ acabar al llarg d’aquest 2023. Aquests treballs serviran per aprofitar l’aigua del rec Comtal i també l’aigua del riu directament. Abans del mes de juliol, també s’han de licitar les obres d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, perquè produeixi de 60 hm3 l’any. Sobre dessalinització, es construirà una nova planta a Cubelles, a la desembocadura del Foix.

En el text aprovat també es parla de regeneració. S’ampliaran les estacions regeneradores del Prat, Sant Feliu de Llobregat i Sabadelli se n’instal·larà una al Besòs. També es detalla el traspàs d’aigües residuals de la conca del Besòs cap a la conca del Llobregat. Aquestes són les infraestructures principals que el Govern haurà de tirar endavant, però en l’acord s’inclouen ampliacions d’altres instal·lacions, com la potabilitzadora de Sant Joan Despí.

Notícies relacionades

Per finançar tots aquests projectes, el Govern ja ha sol·licitat ajuda al Ministeri de Transició Ecològica. El dia 22 d’aquest mes es reuniran la consellera Teresa Jordà amb la ministra Teresa Ribera per abordar la qüestió.

Les eleccions

El caos per les oposicions i per Rodalies ha fet que el pacte s’hagi fet esperar fins a la mateixa jornada del debat, amb un encreuament de retrets que s’endureix a les portes de la campanya electoral. Amb tot, l’aprovació de la proposició de llei ha servit als postconvergents per poder presumir que gràcies a la seva iniciativa s’ha teixit l’acord que, sota el seu judici, no va saber liderar Aragonès. També el PSC ha acusat el Govern d’«inacció» i de «manca de lideratge». Un relat que rebutgen des d’ERC, que consideren que tot l’embolic s’ha creat per «partidisme» i «càlcul electoral» de Junts i PSC per «desgastar el Govern». Tot això mentre els comuns i la CUP han acusat l’executiu de «cedir davant la pinça del PSC i de Junts» per imposar un sistema més lax de sancions als ajuntaments que incompleixen, malgrat que s’ha aprovat una esmena dels cupaires per ajudar els municipis a finançar els plans d’emergència per a la sequera.