Crisi hídrica

¿Quanta pluja ha de caure al maig per suavitzar la sequera?

  • La pluja no fa ni pessigolles a la sequera, però alleuja el cabal del Ter i del Llobregat

  • Les pluges de dissabte han caigut a les capçaleres dels rius catalans però han evitat Lleida: avui, més

¿Quanta pluja ha de caure al maig per suavitzar la sequera?

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El dèficit de pluges a les capçaleres de les conques hidrogràfiques, sumat a les altes temperatures, són un dels principals causants de la sequera a Catalunya. El paisatge àrid s’estén per gairebé totes les comarques i per revertir la situació es requereix que plogui més del normal. Fins ara, el que ha passat en els últims mesos ha sigut just el contrari: ha caigut menys aigua de l’esperat.

Les pluges han caigut precisament a les capçaleres dels rius. ¿Però ha plogut prou per recuperar mínimament els embassaments? «No. Als pantans no hi ha cap canvi substancial», aclareix Aleix Serra, tècnic del Servei Català de Meteorologia.

Pluges de maig

«Perquè la situació canviés una mica, sense resoldre del tot el problema de la sequera, evidentment, haurien de caure per exemple 200 mm al llarg del mes de maig», comenta Serra. Això significaria més pluja de la que habitualment tenim aquest mes.

El que es preveu normalment és que les precipitacions de maig siguin del voltant 100 mm. Si això es doblés, la gravetat de la sequera se suavitzaria. Actualment, els models europeus (ECMWF) i el nord-americà (GFS) indiquen pluja per a la setmana del 8 al 14 de maig.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya, esperen un maig com el d’altres anys. Si plogués el que és habitual, uns 100 mm, les reserves d’aigua no continuarien baixant i s’estabilitzarien mínimament. Si pel contrari finalment plou menys de l’habitual, la sequera i l’escassetat d’aigua s’agreujarien.

Notícies relacionades

L’abril ha sigut un mes càlid, «no de rècord», perquè el 2011 s’havien registrat temperatures més elevades, però sí amb més calor del que és habitual. ¿Què es necessitaria per posar punt final a la sequera? «Una quantitat de pluja ingent, hi ha massa dèficit de precipitacions acumulat», assenyala Serra.

Entre avui i demà tornarà a haver-hi precipitacions als mateixos punts on ha plogut. Després, en principi, arribarà el temps estable i la calor no farà estralls. «Esperem un mes de maig habitual», conclou Serra.