Educació a Catalunya

Els professors substituts es manifestaran en defensa de la conciliació laboral

Els docents denuncien que l’obligació a triar comarques senceres en comptes de municipis, com fins ara, atempta contra els seus drets

  • Els professionals de la borsa estaran obligats a escollir comarques senceres

  • La falta de substituts, nou focus de tensió als instituts catalans

A1-148402038.JPG

A1-148402038.JPG / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels grans problemes que està marcant aquest curs escolar és la falta de professors substituts. Centenars de baixes de docents descobertes durant setmanes i fins i tot mesos per la falta de substituts en algunes disciplines –com matemàtiques, tecnologia i llengües– en alguns territoris. Per intentar resoldre el problema, el Departament d’Educació va posar sobre la taula el mes passat una mesura per al curs vinent que ha encès sobremanera els ànims dels substituts, el sector més vulnerable i precaritzat dels docents.

Per evitar que certs territoris quedin desatesos, zones que pocs docents marquen a la seva llista de preferències, la conselleria ha plantejat un important canvi en el funcionament de les borses de cara a setembre: canviar l’elecció de municipis –com s’està fent fins ara– per l’elecció per comarques senceres, una mesura que el col·lectiu viu com un atemptat als seus drets laborals i una política «totalment contrària a la conciliació laboral», ja que els obliga a estar disponibles per desplaçar-se per tota la comarca i s’obliden factors com que no tothom disposa de vehicle propi per arribar fins segons on (i les distàncies i accessibilitat absolutament desiguals entre municipis en segons quines comarques).

Les «nostres queixes després del primer anunci, que donava només l’opció a marcar la comarca, sense més ni més, el departament ha rectificat i ara es podran ordenar els municipis dins de la comarca, però igualment s’estarà obligat a desplaçar-se dins de la comarca, de manera que ens continuem oposant a aquesta mesura. Sit t’assignen un municipi a molta distància, això t’obliga a estar moltes hores a la carretera, i això contamina», assenyala la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, que afegeix que la precarietat que suposa estar a la borsa de substituts fa que moltes persones tinguin una segona feina a la tarda i, si els envien molt lluny, potser no poden arribar a temps.

«El problema de falta de substitucions no se solucionarà ampliant l’àmbit territorial de les persones que són a la borsa, sinó millorant les condicions laborals dels treballadors», rasa Segura.20 de maig

no se solucionarà ampliant l’àmbit territorialSegura.20 de maigPer protestar contra aquesta mesura, la Plataforma Docents Substituts per l’Ordenació per Municipis (PDSOM) ha convocat una manifestació per a dissabte vinent, 20 de maig, a les 12 del migdia a la plaça de Sant Jaume.

Notícies relacionades

«L’obligatorietat de l’elecció per comarques, que implieca estar disponible per cobrir baixes de tots els municipis, és com jugar a la ruleta russa», remarquen des de la plataforma, que compta amb el suport de sindicats i col·lectius de docents. La seva petició és clara: no estan satisfets amb el fet de poder ordenar els municipis per prioritat, sinó que volen poder elegir-los, com fins ara.

¿Com funcionarà la borsa?

Segons expliquen fonts del departament, a partir de setembre l’aplicador demanarà a l’aspirant ordenar tots els municipis de la comarca triada (o els districtes, en el cas de Barcelona) segons la seva prioritat (tot i que els haurà de marcar tots). A més, finalment es podrà seleccionar una segona comarca del mateix servei territorial, on sí que es podran seleccionar municipis concrets. «L’algoritme prioritzarà el tipus de jornada, la posició que ocupa el municipi de la vacant en la llista de prioritats de l’aspirant i el número de barem», defensen des de la conselleria.