Denúncies del personal

Els treballadors de Biologia no donen la intoxicació per tancada: «Ens han tractat de bojos»

Persones afectades afirmen que el servei de prevenció va menysprear els seus símptomes

  • Inspecció de Treball intervé en la Facultat de Biologia de la UB per símptomes d’intoxicació

Els treballadors de Biologia no donen la intoxicació per tancada: «Ens han tractat de bojos»

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

La documentació presentada davant la Inspecció del Treball per representants dels treballadors de la Facultat de Biologia de la UB –els que van experimentar símptomes d’intoxicació a l’edifici Prevosti, a la Diagonal, des de finals del 2021– és plena de greuges. La inspecció, que va tenir lloc a la facultat el 28 d’abril, es va fer després de la denúncia que van presentar al desembre representants dels treballadors, que no donen per resolt el problema. 

En la documentació, per exemple, es denuncia la falta de manteniment periòdic de l’edifici. Per exemple, s’assegura que no hi ha un servei de manteniment de la instal·lació de CO2 i es reclama la instal·lació de detectors d’aquest gas.

De moment, només se n’ha instal·lat un a la sala de Genètica Humana, on es va registrar una fuga l’estiu passat. La degana de la Facultat de Biologia, Rosina Gironès, assegura a EL PERIÓDICO que totes les estances amb CO2 comptaran amb sensors amb alarma en un termini de dos mesos i que això compensarà la inexistència d’un servei comú a equips que pertanyen a departaments i grups diferents. 

«¿Dorms amb la boca oberta?»

Els treballadors també es mostren crítics amb l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient (OSSMA) de la UB, al considerar sistemàticament que els han qüestionat els símptomes i n’han minimitzat l’origen laboral. Diverses treballadores es van sentir tractades de «tontes» o «boges», segons relaten. «Una vegada que tenia mal de coll em van dir: ‘Pot ser que dormis amb la boca oberta’», relata una d’elles. L’OSSMA no ha contestat els correus d’EL PERIÓDICO, però Gironès defensa la seva professionalitat.

Falta de comunicació

Notícies relacionades

Per la seva banda, els treballadors lamenten el que consideren una falta de comunicació per part de la facultat. Per exemple, asseguren que diversos treballadors i personal de neteja van continuar transitant per laboratoris de la planta -2 després que es deixessin temporalment sense ús. «Als treballadors no els arriba informació. A nosaltres tampoc. Si s’hagués explicat el que s’ha fet, s’hauria evitat tota l’angoixa i el malestar del personal», afirma Mercedes Albacete, delegada de prevenció del comitè d’empresa del personal d’administració i serveis de la UB.

Gironès afirma que fins al juny del 2022 no va tenir constància dels episodis, que van començar a finals del 2021, i assegura que de seguida va tractar l’assumpte. «Cal ser comprensius amb la complexitat de trobar-se en un lloc de treball on hi havia un problema. Comprenc les persones afectades, jo estaria igual d’espantada al seu lloc. Fa falta un temps perquè se sentin millor. Continuarem recollint tots els suggeriments que tinguin», assegura.