Denúncies del personal

Inspecció de Treball intervé en la Facultat de Biologia de la UB per símptomes d’intoxicació

La facultat atribueix les afectacions a una fallada en el sistema de buit d’aerosols i ha pres unes mesures que els treballadors titllen d’insuficients

Investigadors i tècnics han patit diferents símptomes des de finals del 2021

  • Els treballadors de Biologia no donen la intoxicació per tancada: «Ens han tractat de bojos»

  • «Ens demanen coses cada vegada més grans»: l’explosió de Girona qüestiona la ciència espectacle

  • Una explosió en un festival científic causa 18 ferits a la Casa de Cultura de Girona

Inspecció de Treball intervé en la Facultat de Biologia de la UB per símptomes d’intoxicació
6
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Dos inspectors de Treball van visitar divendres l’edifici Prevosti de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), a la Diagonal, després que representants dels treballadorsdenunciessin el 16 de desembre del 2022 una sèrie de símptomes d’intoxicació que investigadors i tècnics van començar a experimentar a partir de finals del 2021. La facultat atribueix les incidències als laboratoris a una fallada en el sistema de buit –una infraestructura que expulsa cap a dalt els aerosols dels experiments– i en els últims mesos ha pres una sèrie de mesures que els treballadors qualifiquen d’insuficients.

D’aquí ve la denúncia davant Inspecció i la visita dels inspectors, que la setmana passada van revisar les plantes de Bioquímica i Biologia Cel·lular, i es van entrevistar amb treballadors dels laboratoris en presència de la degana de la facultat, Rosina Gironès, segons relaten treballadors de l’edifici. 

Els símptomes s’han registrat en personal de diferents plantes al llarg de l’últim any i mig, segons membres del grup de persones afectades. Els més cridaners, no obstant, van passar a la planta -2, on es troba el Departament de Bioquímica

Informes per símptomes

Des de principis del 2022, diversos treballadors d’aquesta planta van començar a interposar nombrosos informes per episodis de malestar, precedits sovint per la percepció d’olors insòlites. En una ocasió, al juny, alguns d’ells van notar fins i tot una boirina blanca en un laboratori.

Al juliol, una investigadora postdoctoral va percebre una forta olor d’ous podrits sortint pel conducte de ventilació d’un laboratori que li va provocar una forta irritació en ulls i mucoses. Aquell mateix mes es va tramitar un informe per incident greu que cita quatre afectats, després que una olor es difongués per un passadís. Les persones afectades van experimentar des de pèrdua temporal de la veu fins a atordiment i picors en diverses parts del cos. 

Una d’elles va sol·licitar successivament una baixa per esgotament. Més tard se li va diagnosticar sensibilitat química múltiple. «Després d’anar al laboratori teníem mals de cap i molt cansament», relata una investigadora d’aquesta planta. «Vaig deixar de conduir perquè no tenia les meves capacitats al 100%», afirma una altra.

Esgotament després de les vacances

Algunes investigadores es van alarmar quan, després de tornar de les vacances al setembre, van notar que tornava la sensació d’esgotament que havien experimentat abans de la pausa estival. «No podia tenir aquest cansament extrem, si acabava de tornar de les vacances», relata una d’elles. A més, a finals de setembre del 2022, una tècnica es va desmaiar durant hores a casa seva i en presència del seu fill petit, després d’experimentar cefalees al lloc de treball.  

Els investigadors i tècnics afectats no volen ser identificats per por de patir conseqüències laborals. Els seus relats, no obstant, parlen de coïssors, amígdales inflamades, marejos, visió borrosa, afectacions oculars, pèrdua temporal d’olfacte, sagnat del nas, esvaïments i cansament. «Em vaig espantar molt quan vaig tenir símptomes que van durar dies», relata una d’elles, amb referència a un episodi de dificultat respiratòria que es va prolongar durant el cap de setmana, després de deixar el laboratori. En les ocasions en què es van percebre olors, aquestes van ser variades: des del formaldehid fins als àcids i l’olor d’ametlles amargues. 

Treballar amb màscares antigàs

La cadena de símptomes va empènyer alguns investigadors a treballar amb màscares antigàs, relaten fonts del grup d’afectats. També es van tancar temporalment dos laboratoris i es van desplaçar treballadors a altres plantes i a la Facultat de Farmàcia.  

Alguns episodis es van produir també en altres plantes. Especialment a la de Biologia Cel·lular (planta 1 de l’edifici), on també es van començar a percebre olors des de finals del 2021. L’alarma va arribar a tal nivell que, l’octubre del 2022, un investigador va arribar a trucar als bombers després de percebre olor de dissolvent. 

Reacció de la facultat

Al juliol, a la sala de cultius de Genètica Humana (planta 3 de l’edifici) es va produir un episodi puntual, que, no obstant, va generar desconcert. A l’entrar a la sala, diverses treballadores es van adonar que l’aire era irrespirable. Arran d’això, es va detectar una fuga de CO2 fora de control des d’un tub dels dispositius experimentals. «Al no haver-hi mesurador de CO2 a la sala, pot ser que la fuga hi fos des de feia temps. La gent tenia mal de cap si treballava molt en aquesta estança», afirma una font. En efecte, una altra fuga més petita no es va arreglar abans de dos mesos.

La primera comunicació oficial de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) sobre els símptomes d’intoxicació experimentats a l’edifici Prevosti es va produir el 30 de setembre del 2022. En un correu dirigit al personal docent i investigador, la degana, Rosina Gironès, va reconèixer «problemes de qualitat de l’aire» que havien causat que alguns investigadors necessitessin atenció mèdica. «Ens han preocupat extraordinàriament», va escriure, expressant la seva solidaritat a les persones afectades. Segons Gironès, no va saber de les incidències fins al juny del 2022 i assegura que va tractar l’assumpte de seguida.

Reparacions de 50.000 euros

Gironès va informar que s’acabava de reparar «una mala connexió del tub de sortida de gasos del sistema de buit de tot l’edifici cap a l’exterior». La degana va anunciar, a més, que s’invertiria més de 50.000 euros per fer que l’edifici Prevosti fos «més segur». 

Gironès confirma aquesta xifra i es reafirma que la causa del problema va ser essencialment la fallada en el sistema de buit. A causa d’una bretxa, el sistema emetia aerosols en una zona al costat dels laboratoris on es van experimentar més símptomes, a la planta -2 de l’edifici (Bioquímica).

Quant als episodis a la planta 1 (Biologia Cel·lular), la degana els atribueix a «olors i gasos que surten esporàdicament dels desaigües». A la tardor, la facultat va implementar una rutina de rentats sincrònics dels desaigües. També s’hi van instal·lar finestres per millorar la ventilació.

Informes tranquil·litzadors

Al correu de setembre, Gironès va informar també de les xemeneies de les vitrines de gasos –espais on els investigadors manipulen gasos potencialment tòxics–. Aquestes sortides no estaven prou allunyades d’algunes entrades d’aire, va escriure. No obstant, ara exclou que això estigués relacionat amb els símptomes. 

«En el camí de buscar-ne les causes, ho vam revisar tot», afirma. Gironès explica que l’edifici Prevosti es va construir fa més de 20 anys, en època de limitacions pressupostàries, i que s’ha aprofitat l’oportunitat per posar-lo a punt.

Notícies relacionades

«El tema està completament resolt. Tothom ha tornat a treballar normalment», afirma. Gironès assegura disposar d’informes segons els quals en cap moment es van detectar nivells alts de compostos químicsperillosos i destaca que l’única baixa produïda no s’ha tramitat per la via laboral. 

Les mesures preses, no obstant, no han convençut els treballadors, que han continuat experimentant olors i símptomes. «Al Departament de Bioquímica n’hi ha continuat havent episodis fins a les últimes setmanes, el mes d’abril, tot i que el laboratori està ventilat durant tot el dia», assegura una investigadora. Va ser precisament la persistència d’aquesta situació el que va impulsar alguns representants dels treballadors a denunciar la situació davant la Inspecció del Treball.