Educació a Catalunya

Català, castellà i matemàtiques: comencen els exàmens de competències bàsiques de 4t d’ESO

  • Les proves es faran per primera vegada amb els portàtils dels alumnes

  • Pitjors notes en totes les matèries: aquests són els resultats del curs passat

A1-173643389.jpg

A1-173643389.jpg / ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Matí de nervis als instituts catalans. Els alumnes de quart d’ESO afronten aquest matí les proves de competències bàsiques de català, castellà i matemàtiques. La principal novetat d’aquest any marcat per la incertesa després dels mals resultats de l’anterior edició és que les proves s’estan fent en un format híbrid: els alumnes estan llegint els enunciats de les proves als seus ordinadors portàtils, però responen, encara, a mà, com sempre.

Així serà en la majoria de casos –la prova és censal, la fan tots els alumnes–, excepte en 59 centres que participen en una prova pilot. En aquests centres –això afecta uns 4.000 alumnes– les proves estan sent 100% ‘online’, pregunta i resposta. És per això que feia dies que els instituts recordaven a les famílies la importància de portar aquest dimecres el portàtil perfectament carregat a classe, per evitar ensurts.

De fet, els docents van advertir que un dels principals problemes de la implantació d’aquest sistema híbrid seria que els alumnes s’oblidessin el portàtil a casa, el portessin descarregat, fallés la wifi o es passessin les respostes pel xat, tres situacions a què s’enfronten diàriament.

Demà, dijous, segon dia de les proves, serà el torn de les proves de llengua estrangera (anglès, francès o alemany) i de la competència cientificotecnològica. Igual que ha passat aquest dimecres, les proves es penjaran a les vuit del matí (una cosa que també ha generat certa polèmica, ja que els alumnes podien tenir accés als enunciats, si tinguessin l’interès i fessin l’esforç de buscar-los, una hora abans de les proves).

Les proves orals de català, una altra de les novetats d’aquest any, es van fer tant a sisè de primària com a quart d’ESO –les dues etapes en què s’organitzen les competències bàsiques– durant el mes de març passat.

Notícies relacionades

Les proves de sisè de primària es faran la setmana que ve, del 8 al 10 de maig.

Una de les queixes del professorat pel fet d’haver retardat les proves fins al maig és que han perdut el seu valor afegit per als docents. Quan es feien amb el curs menys avançat, als professors els resultats els podien servir per veure com anaven els seus alumnes i saber en què havien de millorar; ara ja és massa tard per a aquesta funció.