Educació a Catalunya

Portàtils oblidats o sense bateria i copiades massives: els perills dels primers exàmens ‘online’ de 4t d’ESO

Les proves de competències bàsiques es realitzaran els pròxims 3 i 4 de maig

A1-173643317.jpg

A1-173643317.jpg / ZOWY VOETEN

  • Les competències bàsiques de 4t d’ESO es faran per primera vegada amb els portàtils dels alumnes

  • ¿És possible mantenir l’atenció de l’alumnat adolescent en aules amb un ordinador per pupitre?

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si algú coneix la cada dia més complexa realitat de les aules són els professors, que aquests dies estan inquiets davant les proves de competències bàsiques que l’alumnat de 4t d’ESO de tot Catalunya farà els pròxims dies 3 i 4 de maig i que per primera vegada seran en format ‘online’. Els docents ja han advertit de les llacunes del pla del Departament d’Educació i de les incidències que de segur es produiran aquell dia, i que van des d’ordinadors ‘oblidats’ a casa a portàtils sense bateria (el pa de cada dia a moltes classes), passant per una caiguda del wifi (una cosa que passa més sovint del que imaginem en una gran quantitat de centres) o una copiada més o menys generalitzada per part dels adolescents, hàbils en el maneig de les tecnologies que permeten passar-se les respostes per xat.

Què passa finalment es veurà en uns dies. I no serà l’única cosa al que s’haurà d’estar atents: aquestes proves, que serveixen per prendre la temperatura al sistema educatiu català, són les que l’any passat van donar uns pèssims resultats, amb descensos del nivell en totes les matèries, una cosa que va fer que sobrevolés la idea de la seva desaparició, cosa que finalment no s’ha produït.

A més de la data exacta –se sabia que aquest any serien al maig, però no els dies concrets–, la setmana passada el Departament d’Educació va comunicar als centres que les proves de competències bàsiques de 4t d’ESO es realitzaran en «un format híbrid». Els centres no rebran els exàmens impresos com fins ara (per estalviar paper, assenyalen fonts oficials). Una hora abans de la prova, els instituts rebran el PDF amb les preguntes i els docents seran els que les distribueixin, via Google Classroom o similar, entre els alumnes, que llegiran les preguntes en pantalla, al seu ordinador portàtil (si el porten i funciona), i respondran a mà en un foli, com fins ara.

Això serà així en la majoria casos. Però 59 centres participaran en una prova pilot per realitzar la prova íntegrament ‘online’, preguntes i respostes, segons va avançar la setmana passada aquest diari. Aquests exàmens totalment ‘online’ els faran uns 4.000 estudiants.

Notícies relacionades

El professorat està en alerta. Per començar, perquè «el wifi de molts centre educatius presenta grans deficiències», assenyala Edith Garcia, portaveu de la plataforma Coordinació Digital de Catalunya en Lluita, que apunten també a qüestions que a priori poden resulta superades, però que l’experiència els fa témer, com problemes per descarregar els PDF. Si la prova pilot surt bé, la perspectiva és que s’implanti al conjunt de l’alumnat.

Aquestes proves han sigut sovint criticades per docents al considerar que venen «des de dalt» –són exàmens externs, organitzats i corregits per personal aliè als centres– i no hi poden participar en absolut. L’excepció, una altra novetat d’aquest any, són les proves orals de català, que les van haver de coordinar i avaluar els docents de cada centre.