Idiomes

Una veïna de Mataró denuncia que la policia local la va menysprear per voler ser atesa en català

La dona va demanar ajuda a les autoritats després que en un establiment li exigissin que parlés en castellà

Una veïna de Mataró denuncia que la policia local la va menysprear per voler ser atesa en català
1
Es llegeix en minuts
ACN

Una veïna de Mataró ha denunciat que la policia local la va menyspreat quan va reclamar ser atesa en català. Els fets es remunten al 2021, quan va demanar ajuda després que en un establiment li exigissin que parlés en castellà i es van negar a donar-li el full de reclamacions.

Segons el seu relat, la policia no la va atendre i li va suggerir que parlés en castellà. Posteriorment, un cop a la comissaria, explica que l’agent que la va atendre li va cridar, en castellà, i la va amenaçar amb una multa. Després de diversos procediments, l’han multat amb 500 euros per desobediència i per obstrucció dels serveis públics. Respecte a l’ús de la llengua, el consistori diu que davant les situacions «anormals» es recorda als agents el procediment a aplicar.

L’endemà dels fets, la dona explica que ja va reclamar a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Mataró que es conservessin les imatges de les càmeres de la comissaria per poder denunciar el cas, però no ha sigut així. Per tant, la dona ha presentat un recurs extraordinari per anul·lar la sanció.

El cas també ha arribat a la Plataforma per la Llengua, que considera «injustificable» que l’ajuntament mantingui la multa. L’entitat entén que els agents que van estar implicats en el cas «van vulnerar el dret lingüístic» de la dona, així com el reglament per a l’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Mataró, a banda d’actuar des d’«una perspectiva ideològica»

La versió de l’ajuntament

Notícies relacionades

Segons especifica el consistori, la dona es va presentar a comissaria i va insultar els agents, alterant el funcionament normal de les dependències policials. Sobre les gravacions de les càmeres de seguretat, l’ajuntament assenyala que les càmeres especificades no graven el so, per tant, no es podia considerar com un element de prova.

Sobre l’ús del català, el consistori diu que els agents de la policia local «estan formats en l’ús reglamentari de la llengua» i que quan hi ha alguna anomalia, com en aquest cas, es corregeix recordant quin és el procediment a seguir. L’agent implicat en els fets ja no forma part de la Policia Local de Mataró.

Temes:

Mataró