Tragèdia al Vallès Occidental

Un avi mor electrocutat a Sabadell per un nyap de l’electricista enviat per l’assegurança

  • La víctima, de 88 anys, va morir per una descàrrega elèctrica a la dutxa dues setmanes després de la reparació d’un treballador sense llicència ni formació que ha sigut detingut

Un avi mor electrocutat a Sabadell per un nyap de l’electricista enviat per l’assegurança
2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un home de 88 anys va morir el 13 de desembre del 2022 al seu domicili de Sabadell al rebre una violenta descàrrega elèctrica mentre es dutxava. Els Mossos d’Esquadra han arrestat quatre mesos més tard l’electricista que dies abans havia anat a reparar un tall de llum a la vivenda. Es tracta d’un operari que no disposava ni de la formació adequada ni de la llicència requerida per exercir aquesta funció. No era un treballador qualsevol, sinó que l’havia enviat a la residència de la víctima la companyia d’assegurança.

A finals de novembre, l’avi tenia problemes amb el quadro elèctric de la seva residència. El diferencial saltava constantment des que havia canviat de caldera i es quedava sense corrent. La seva filla, conscient que l’home tenia contractada una assegurança de la llar que incloïa reparacions elèctriques, va contactar amb la companyia perquè es fes càrrec del problema domèstic. L’empresa, després de comprovar les dades del client, es va comprometre a enviar-li a casa un electricista.

L’1 de desembre, l’electricista, de 36 anys, designat per la companyia, es va presentar al domicili i va portar a terme la revisió. Va manipular el quadro elèctric i, aparentment, va resoldre els problemes que tenia la instal·lació perquè el diferencial va deixar de saltar. Els va dir a pare i filla que no es preocupessin, que el diferencial no tornaria a saltar. I no va tornar a saltar. Però dues setmanes més tard, l’avi, mentre es dutxava, va rebre una descàrrega mortal.

L’avís de la filla

Agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sabadell dels Mossos van iniciar després de la mort, considerada de naturalesa violenta, unes indagacions per aclarir el que havia passat. La filla va explicar als agents que la instal·lació elèctrica del domicili havia donat problemes recentment. Després de canviar la caldera, el diferencial va començar a saltar i deixava la casa sense corrent cada dos per tres. Aquesta avaria s’havia solucionat amb la intervenció d’un electricista enviat per l’assegurança que havia contractat el seu pare.

El cap de la unitat aclareix que aquesta va ser la primera pista però que, immediatament, en va arribar la segona: els Bombers de la Generalitat, que van revisar el quadro elèctric després de l’accident, van advertir que semblava manipulat.

Pont al diferencial

Notícies relacionades

Els Mossos van enviar el quadro a tècnics de la Direcció General d’Indústria de la Generalitat, que el van estudiar i van respondre que algú havia fet «un pont» que neutralitzava el diferencial, un mecanisme que talla la llum si detecta fugues d’electricitat. És a dir, l’electricista de l’assegurança, suposadament, en lloc d’arreglar la fuga d’electricitat que provocava que el diferencial saltés al domicili de l’avi, el que va fer va ser deixar-lo sense el sistema de seguretat que l’estava protegint.

Quatre mesos més tard, la policia catalana ha arrestat l’electricista, que tampoc tenia ni la formació ni la llicència necessaris per exercir aquesta feina. Els investigadors el consideren responsable de la mort de l’avi. L’home ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial, però es manté investigat pels delictes d’homicidi imprudent, falsificació de document mercantil i intrusisme.