Canvi de temps

Arriba la borrasca ‘Noa’ amb una brusca caiguda de les temperatures i pluja fins divendres

La situació, no obstant, serà transitòria i el cap de setmana tornarà a imposar-se l’anticicló

  • Gir de 180 graus en el temps: l’Aemet ja posa data

  • La reflexió de Mario Picazo: els dos fenòmens que ens haurien de fer pensar abans de l’estiu

Arriba la borrasca ‘Noa’ amb una brusca caiguda de les temperatures i pluja fins divendres

AEMET CATALUNYA

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

La borrasca ‘Noa’ provocarà un canvi de temps al terç nord peninsular que normalitzarà les temperatures i deixarà pluja de primavera aquest dimecres i dijous i bufaran vents forts al nord de la Península. La situació, no obstant, serà transitòria i el cap de setmana tornarà a imposar-se l’anticicló i els termòmetres tornaran a una calor més pròpia de l’inici de l’estiu que d’aquestes dates, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, ha indicat que aquest dimecres i dijous hi haurà un «canvi transitori en el temps», amb un descens de les temperatures, vent fort al nord i a l’est i temporal marítim i pluges en el terç nord a conseqüència d’un passadís de vents freds i humits creat per les altes pressions atlàntiques i una borrasca, que circularà per latituds altes.

Aquesta borrasca batejada pel servei meteorològic francès com a ‘Noa’ deixarà un temporal important de vent a partir de divendres, però aquell dia tornarà a dominar l’anticicló i les temperatures més càlides del normal durant el cap de setmana, especialment en les hores centrals del dia i així seguiran almenys durant els dos primers dies de la setmana vinent a la meitat sud.

En concret, Del Campo destaca que aquest dimecres hi haurà un descens de les temperatures en bona part de la meitat nord, on cauran entre sis i deu graus centígrads respecte a les de dimarts, fet que suposa un ambient «propi per a aquesta època de l’any».

Risc molt alt d’incendis

No obstant a l’àrea mediterrània pugen les temperatures fins a 10 graus de manera que a l’interior del País Valencià i a la Regió de Múrcia podran superar els 32 ºC, a conseqüència dels vents de l’oest i nord-oest que bufaran amb intensitat en àmplies zones del nord i de l’est de la Península, on arribaran molt secs i reescalfats i incrementaran notablement el risc d’incendis en aquesta zona.

El front associat a la borrasca ‘Noa’ deixarà pluges a l’extrem nord aquest dimecres i no se’n descarten algunes de més febles en punts de l’altiplà nord, muntanyes de la zona centre i també en punts de Cataluna i les Balears. A més, la cota de neu caurà fins als 1.000 metres al nord i continuaran bufant els vents intensos del nord-oest al nord i a l’est peninsular. A les Balears s’espera temporal marítim i una mica de pluja que no serà gaire intensa.

No obstant, el portaveu remarca que podrà ploure amb més persistència al Cantàbric oriental i nord de Navarra i també nevarà a primeres hores de dijous per sota de 1.000 metres, tot i que la cota de neu anirà pujant fins als 1.200-1.400 metres.

Tornaran les gelades nocturnes

Dijous baixaran les temperatures i tornaran les gelades nocturnes a l’interior de la meitat nord en ciutats com Burgos, Àvila, Terol, Sòria, Vitòria o Pamplona. Així mateix, Del Campo assenyala que a les hores centrals del dia a la meitat oriental peninsular i a les Balears, així com a la vora del Mediterrani baixaran les temperatures, fins a 10 ºC respecte al dia anterior.

 Del Campo explica que al Mediterrani el que pugen dimecres baixen dijous, una jornada en què les temperatures seran les pròpies per a l’època de l’any o fins i tot fredes a la meitat nord, especialment en les temperatures mínimes que, per exemple, en zones de Castella i Lleó podrien ser entre cinc i deu graus per sota de la seva mitjana normal.

«Passem d’ambient càlid, ambient fred de forma ràpida, com és habitual a la primavera», resumeix.

Quant a divendres, avança que ‘Noa’ deixarà d’influir definitivament a la Península i s’imposaran les altes pressions, tot i que un nou front associat a una altra borrasca atlàntica escombrarà l’extrem nord de la Península. No obstant, aquest serà un front poc actiu que deixarà pluges febles al nord, tot i que podrien ser una mica més abundants en punts de Galícia i el Cantàbric Oriental. A la resta del país el cel serà més clar i les temperatures pujaran de nou.

Així, espera que ja no hi haurà gelades tan extenses com dijous però encara poden persistir en punts de muntanya i en erms del centre i al terç sud i l’àrea del Llevant.

Calor estiuenca

En concret, Del Campo preveu que divendres se superin els 25 ºC de màxima i vents de l’oest i del nord-oest a la Península, que seran una mica intensos al nord d’Aragó i Catalunya que provocaran un risc d’incendis molt alt al terç est peninsular durant tot el cap de setmana.

Quant al cap de setmana, avança que dissabte i diumenge l’anticicló «dominarà l’escena meteorològica»: pujaran les temperatures arreu del país i amb prou feines hi haurà pluges, llevat de l’extrem nord, on hi haurà alguns núvols i hi haurà cel clar, tot i que les gelades, pràcticament hauran desaparegut.

Dissabte encara podria ser un dia una mica fresc a l’extrem nord i a la resta del país predominarà un ambient càlid. Diumenge les màximes se situaran entre 5 i 10 graus per sobre de la mitjana en la major part del territori i les mínimes sí que seran «en general més acords per a l’època», per la qual cosa hi haurà una «marcada diferència» entre la matinada i les primeres hores de la tarda.

De fet, apunta que diumenge es podran superar els 28 o 30 ºC a primeres hores de la tarda en àmplies zones de la meitat sud i fins i tot a la vall del Guadalquivir podrien rondar els 33 o 34 ºC.

Notícies relacionades

De cara als primers dies de la setmana vinent el portaveu no espera grans variacions en el temps, per la qual cosa seguirà l’ambient sec, amb algun xàfec al nord-est i les Balears i temperatures que seguiran per sobre del normal per a aquesta època de l’any.

Respecte a les Canàries, l’Aemet remarca que el més destacat aquest dimecres i dijous seran els vents alisis que bufaran amb ratxes molt fortes i que provocaran temporal marítim, amb ratxes intenses, i hi haurà presència de calitja. Dijous les temperatures seran altes i el cap de setmana tindran cel poc ennuvolat amb alguns intervals de núvols al nord de les illes més muntanyoses però sense pluges a l’arxipèlag. Les temperatures pujaran divendres i baixaran els següents dies.

Temes:

Borrasca Pluges