Predicció

L’Aemet avisa: arriben pluges amb un important «però»

Una zona d’Espanya continuarà sense rebre ni una gota d’aigua

  • ¿Per què no cau ni una gota a Espanya?

  • Arriba un canvi de temps fugaç. ¿Plourà a Barcelona?

L’Aemet avisa: arriben pluges amb un important «però»

Efe / Javier Etxezarreta

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El temps estiuenc, sense pluges i amb la calor de juny, que ha marcat la Setmana Santa i els primers dies d’aquesta setmana, acabarà aquest dimecres, quan arribaran precipitacions i les temperatures tornaran als seus valors normals per a l’època, tot i que aquesta ‘normalitat’ serà efímera, ja que divendres el mercuri tornarà a pujar fins a valors càlids respecte a la climatologia i les precipitacions cessaran, segons espera l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

 El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, confia que dimecres passi un front que deixarà pluges al terç nord i un descens pronunciat de les temperatures arreu del país, que «transitòriament tornarà a valors tèrmics més propis d’aquesta època de l’any». No obstant, preveu que a partir de divendres les temperatures tornin a pujar i l’ambient serà de nou càlid i sec, amb més de 30 graus centígrads (ºC) al sud de la Península i gairebé sense precipitacions.

Dimecres augmentarà la nuvolositat i es registraran precipitacions al terç nord i no es descarten en altres punts de la meitat nord, tot i que les pluges tan sols seran significatives a Galícia, comunitats cantàbriques, nord de Navarra i el Pirineu. «La resta seran quatre gotes», comenta Del Campo que afegeix que hi haurà certa inestabilitat a les Canàries, on no es descarta algun xàfec tempestuós. I a les comunitats del sud, ni això.

 Les temperatures baixaran de forma clara aquell dia a la major part de la Península i al nord-oest aquesta caiguda serà de fins a 8 a 10 graus centígrads respecte al dia anterior, ciutats com Burgos, Lleó o Oviedo no passaran dels 15ºC i la cota de neu al terç nord baixarà fins als 1.000 metres.

 «No obstant, tampoc podem parlar de fred, sinó d’unes temperatures normals per a l’època de l’any o una mica més fresques del normal al nord-oest», explica Del Campo, que afegeix que a la resta de la Península i les Balears encara seguiran altes per a l’època.

 A l’extrem oriental peninsular els vents de l’oest i el nord-oest arribaran secs i reescalfats, per la qual cosa pujaran clarament els termòmetres, de manera que en ciutats com Múrcia i València rondaran els 33 o 34ºC i a les regions mediterrànies el risc d’incendis serà «molt alt o extrem».

Alleujament tèrmic i pluges aïllades dijous

 Del Campo avança que dijous es farà de dia amb un temps fred en la meitat nord, fins i tot amb gelades en zones de muntanya, a l’altiplà nord i en erms del centre. Ciutats com Burgos, Sòria, Palència o Terol es podrien despertar sota zero i aquell dia el descens tèrmic es notaran sobretot a l’est de la Península i a les Balears, on cauran de 8 a 10ºC respecte al dia anterior.

 Dijous el front acabarà de travessar el territori i al seu pas podria deixar algun xàfec aïllat a Catalunya i les Balears. A l’extrem nord, el cel estarà ennuvolat i amb pluges febles i tindran temperatures mínimes de 10ºC mentre que a la resta del país predominarà el temps sec i amb vent d’oest i nord-oest intens, sobretot al Cantàbric, nord-est peninsular, àrea mediterrània i a les Canàries.

Notícies relacionades

 A partir de divendres i el cap de setmana, el portaveu espera que torni l’anticicló i «garanteix temps estable i absència de precipitacions» en bona part del país, tot i que divendres a Galícia i en altres punts de l’extrem nord un front podria deixar pluges febles.

 Les temperatures divendres tornaran a instal·lar-se en valors clarament superiors per a l’època, amb més de 30 o 32ºC a la vall del Guadalquivir. A les Canàries també pujaran les temperatures i tindran vents alisis amb ratxes fortes.