L’educació a Catalunya

Comença la preinscripció per als graus mitjans d’FP i els cicles d’arts plàstiques i disseny a Catalunya

  • El procés per sol·licitar plaça en el centre desitjat, que arrenca el 12 d’abril, es farà completament per via electrònica

Comença la preinscripció per als graus mitjans d’FP i els cicles d’arts plàstiques i disseny a Catalunya

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimecres 12 d’abril arrenca la preinscripció de Formació Professional per al curs 23-24 a Catalunya. Concretament, comença per als graus mitjans i els cicles d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà. Els interessats tenen fins al 18 d’abril inclòs per presentar les sol·licituds. I fins al 19 d’abril per presentar la documentació. Educació ofereix aquest any 8.129 places més. En total, 171.028 places repartides en els cicles de grau mitjà (3.927 places més), grau superior (2.937), en Programes de Formació i Inserció (PFI), que tindran 270 places més, en Itineraris Formatius Específics (300 més), FP de grau bàsica (400 places) i 295 places ‘online’ a l’Institut Obert de Catalunya.

La principal novetat de la preinscripció és que s’avança l’inici i tot el procediment en els cicles de formació professional de grau mitjà, i tot l’alumnat sabrà el 31 de juliol la plaça que té assignada. Aquest any en els cicles de grau mitjà també hi haurà dos processos diferenciats, el primer per a l’alumnat amb continuïtat d’escolarització, que com a novetat, a part de ser per al que prové de 4t d’ESO i de PFI, també ho serà per a aquells que provenen de 1r de batxillerat i dels centres de formació d’adults.

Tota la informació dels diferents ensenyaments es pot consultar al portal triaeducativa.gencat.cat, que reuneix tota la informació i dates referents a la preinscripció i enllaços als continguts de tots els estudis, els requisits d’accés, així com les sortides acadèmiques i professionals. Igual com els ensenyaments obligatoris, la preinscripció serà totalment electrònica, de tal manera que es podrà realitzar en qualsevol hora del dia i des de qualsevol dispositiu.

Nous cicles

A Barcelona ciutat, el curs vinent hi haurà tres nous centres d’àmbits professionals: l’Institut de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que integrarà tots els ensenyaments professionals de l’àmbit digital; l’Institut de la Sostenibilitat i el Medi Ambient, amb una oferta d’estudis agraris, de jardineria i mediambientals; i l’Institut de Tècniques Audiovisuals i de l’Espectacle. Aquest últim, centrat en el sector de les arts escèniques, oferirà tres cicles formatius artístics superiors de les arts escèniques, que són títols propis de la Generalitat de Catalunya que s’imparteixen per primera vegada: Luminotècnia, Sonorització per a arts escèniques i Maquinària escènica.

En els ensenyaments d’Arts Plàstiques i Disseny s’impartiran nous cicles a l’escola d’art i disseny de Rubí (graus superiors de Gràfica publicitària i de Gràfica audiovisual), la de Vic farà un nou perfil Projectes escultòrics avançats i la Gaspar d’Igualada oferirà un nou cicle mai impartit a Catalunya: el grau superior de Tècniques escultòriques en pell. En arts escèniques, hi haurà nova oferta en els següents centres públics: grau superior de Tècniques d’actuació teatral a l’Institut Domènec i Montaner de Canet i grau mitjà de Tècniques de dansa urbana a l’Institut Celrà.

En els ensenyaments artístics superiors, el centre SAE oferirà el títol de Grau de Música i l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya oferirà el màster artístic de Codiseny social aplicat a projectes del sector públic.

Aquest és el procés de preinscripció planificat:

Preinscripció i seguiment

Del 12 al 18 d’abril: presentació de sol·licituds

En aquest procés pot participar l’alumnat que estigui cursant 4t d’ESO. Com a novetat, aquest any també poden participar aquí els que estiguin traient-se el títol d’ESO o ja se l’hagin tret en un centre de formació d’adults i els que estiguin fent 1r de batxillerat. També l’alumnat que hagi superat un programa de qualificació professional inicial (PQPI) o d’FP bàsica.

Fins al 19 d’abril: presentació de documentació

28 d’abril: llista provisional de sol·licituds. Aquest dia es publica la llista provisional de sol·licituds admeses i excloses.

Del 28 d’abril al 3 de maig: presentació de reclamacions

8 de maig: publicació de la llista definitiva de sol·licituds admeses i excloses. També es publicarà el nombre de sol·licituds presentades.

31 de maig: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional. A partir de les 11.00 hores

Del 31 de maig al 7 de juny: presentació de reclamacions

14 de juny: llista de sol·licituds amb la puntuació una vegada resoltes les reclamacions. El mateix dia, es farà el sorteig per resoldre les sol·licituds empatades a punts.

20 de juny: llista ordenada

30 de juny: oferta final de places. Llista d’alumnes admesos i llista d’espera.

Matriculació

Del 3 al 7 de juliol: matriculació dels alumnes preinscrits amb plaça assignada (matrícula ordinària)

20 de juliol: actes públics de gestió de la llista d’espera en cada centre. Si queden places vacants, cada centre les oferirà en un acte públic.

Segona fase d’admissió

24 de juliol: publicació de centres amb places vacants per a la segona fase d’admissió.

Notícies relacionades

Del 25 al 27 de juliol: segona fase d’admissió per a alumnes sense plaça assignada a cap centre.

31 de juliol: publicació de la llista d’admesos. Una vegada s’hagi publicat aquesta llista a cada centre, començarà la matriculació dels preinscrits amb plaça assignada en la segona fase d’admissió