AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Condemnats per tortures sis mossos que van clavar una pallissa a un conductor i a l’acompanyant

  • El tribunal afirma que els agents van actuar per castigar les víctimes per haver-se saltat un control policial, clavant-los cops de puny, puntades de peu i cops amb la sivella d’un cinturó del cotxe

Condemnats per tortures sis mossos que van clavar una pallissa a un conductor i a l’acompanyant

Danny Caminal

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència Barcelona ha condemnat a penes que oscil·len entre els dos anys i mig i els cinc anys i un mes de presó sis mossos d’esquadra; estan acusats per presumptes delictes de lesions i un de tortures per agredir brutalment el conductor d’un vehicle i el seu acompanyant per «castigar-los» per haver fugit prèviament d’un control policial. El tribunel els imposa una pena menor a la prevista a l’aplicar-li l’atenuant de dilacions indegudes durant la instrucció del procés.

Els van colpejar, clavant-los cops de puny i puntades de peu a tot el cos, mentre els «insultaven i miraven d’intimidar-los i humiliar-los» dient-los coses com «us podríem matar i aquí no se n’assabentaria ningú», arrencant un altaveu pesat del maleter del cotxe sinistrat i fent-lo caure a terra al costat d’ells per «ocasionar-los por» i tallant un dels cinturons amb què els van colpejar, utilitzant la zona de la sivella, relata la sentència de la Secció Setena de l’Audiència.

Els successos es van produir el 23 d’abril del 2016 a la matinada. Els sis mossos acusats estaven fent un control de seguretat ciutadana al carrer Montclar, al terme municipal de Cerdanyola del Vallès. Poc abans de la una, dos dels agents van fer aturar un vehicle en què anaven dues persones. Després de requerir que estacionessin a la zona habilitada, el conductor en va fer cas omís i va reprendre la marxa a una velocitat de 65 quilòmetres per hora; així s’iniciava una persecució que va acabar amb l’impacte del cotxe en una estructura de formigó.

Després de l’accident van arribar al lloc primer els dos policies que estaven en el control i al cap d’uns minuts els altres quatre agents ara condemnats. La sentència argumenta que els sis condemnats, «de comú acord i amb ànim de menyscabar la integritat física, psicològica i moral» del conductor del vehicle i del seu acompanyant, els van començar a insultar i a clavar una pallissa.

Lesions físiques i psíquiques

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’aquestes accions un dels agredits, de professió cambrer, va patir lesions per tot el cos, des de fractura d’una costella fins a esquerdes en peces dentals, així com un episodi d’«ansietat severa» que li va desencadenar un brot psicòtic amb idees delirants, al creure que hi havia un complot entre metges i policies que miraven d’enverinar-lo. El tribunal fixa que aquesta víctima ha de ser indemnitzada amb 41.514 euros.

L’altre afectat, de professió operari en una fàbrica, va patir ferides en un ull i «múltiples hematomes» al cap, erosions en braços i avantbraços, a les cames, coll i tòrax, i contusions en altres parts del cos, així com un quadro d’ansietat intensa, que va derivar en un quadro de trastorn adaptatiu ansiós, i posteriorment en depressió major», i per tant va haver de ser ingressat. Aquesta segona víctima haurà de ser indemnitzada amb 98.788 euros.