Violència a les aules
Cinc menors implicats en una agressió sexual a dos companys en un institut del Vendrell
Dos dels agressors estan en llibertat vigilada i els altres tres són inimputables al tenir 12 anys
Els Mossos d’Esquadra investiguen cinc menors, dels quals tres tenen menys de 14 anys i per tant són inimputables, acusats d’agredir sexualment dos companys d’un institut escola al Vendrell (Tarragona), de 12 anys, al pati del centre, segons avança ElCaso.com i ha confirmat EL PERIÓDICO.
Els fets presumptament van tenir lloc a l’Institut Escola Àngel de Tobies el 3 de març. Aquell dia, segons la denúncia presentada per les famílies dels dos alumnes agredits, un grup de cinc nois van acorralar els seus fills al pati de l’escola. Els presumptes agressors van agafar la primera víctima i van simular una penetració posant-li els dits per sobre dels pantalons, a més d’agafar-li els testicles. Quan el noi va intentar marxar, el van tombar d’un cop de puny abans que aconseguís fugir.
El 10 de març, els Mossos van detenir els dos agressors de més de 14 anys i els van posar a disposició de la fiscalia de menors, que va ordenar per a ells llibertat vigilada i els va prohibir acostar-se a les víctimes a menys de 50 metres. Els altres tres implicats són inimputables al tenir només 12 anys.
Contactada per EL PERIÓDICO, la direcció de l’institut escola ha declinat fer declaracions sobre l’assumpte.
«Mesures pedagògiques internes»
Fonts del departament assenyalen que el centre educatiu va actuar «de manera ràpida i efectiva» després de l’agressió. «Hi ha un procés judicial obert, i el jutge ha dictat unes de cautelars que s’estan complint», confirma la mateixa veu de la conselleria, que afegeix que el cas està derivat a la DGAIA i la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) està activada des del primer moment i «Inspecció ha pres mesures pedagògiques internes per garantir la seguretat de les víctimes».
L’Institut Escola Àngel de Tobies va iniciar la seva etapa com a tal el curs 2019-2020, deixant enrere la seva història com a escola Teresina Martorell. El canvi, nom inclòs, buscava, a més de dotar d’ESO el centre, acabar amb l’estigmatització d’aquesta escola, en el marc de la campanya del Departament d’Educació contra la segregació escolar.
«Un problema social»
Jesús Martín, delegat sindical de la UGT Ensenyament a la zona, destaca que el Baix Penedès, en general, i el Vendrell, en particular, tenen problemes socials molt greus. «És un entorn molt aïllat, és molt lluny de Barcelona, però també de Tarragona. La feina que hi ha és estacional, en l’hostaleria. El problema no és l’institut; el problema és la segregació social de la zona. Els mestres sols no poden lluitar contra tot el que provoca la pobresa», assenyala el sindicalista, coneixedor de la realitat del territori.
«Això va molt més enllà del Departament d’Educació. El Vendrell necessita ajuda, i aquí s’han d’implicar l’administració local, el Consell Comarcal i la Generalitat», diu Martín.
La suposada agressió al Vendrell transcendeix pocs dies després de conèixer-se el cas d’una menor violada a Badalona per un grup de sis menors, en aquest cas en un centre comercial. Un dels agressors va al mateix institut que el germà de la víctima, que va ser qui va posar en alerta la família del que li havia passat a la seva germana petita.
En aquest cas, s’han començat a prendre mesures tres mesos després que la família presentés la denúncia. El mateix temps que ha tardat el Departament d’Educació a reunir-se amb els diferents centres on acudeixen els presumptes agressors i la víctima, que va a primària.
Creixen les agressions
Els casos del Vendrell, ara, i de Badalona, fa uns dies, tornen a posar sobre la taula la urgència d’abordar la violència sexual dels menors. No és un cas aïllat, recalquen els especialistes en violències masclistes. De fet, les agressions sexuals comeses per adolescents suposen un alarmant fenomen que va en ascens i que, malgrat la falta d’investigacions d’abast, podria descriure’s amb dues xifres: els delictes sexuals múltiples s’han incrementat el 56% entre el 2016 i el 2021 (han passat de 371 a 573 en aquests cinc anys), segons dades del Ministeri de l’Interior, i s’estima que una de cada quatre agressions d’aquest tipus les ha comès un menor d’edat, segons dades de feminicidios.net, portal de referència sobre violència contra les dones. La Secretaria d’Infància del Govern reconeix que les agressions sexuals entre menors van a l’alça, perquè els menors expliquen més casos i, per tant, afloren més denúncies.
La Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència de la Generalitat (DGAIA) va atendre el 2022 un centenar de menors de 14 anys acusats de cometre delictes relacionats amb la violència sexual i que, per la seva curta edat, com és el cas de tres dels presumptes agressors de Badalona i de tres del Vendrell, no poden ser imputats. Es tracta de nens i adolescents que poden haver comès des de tocaments fins a violacions o delictes relacionats amb la pornografia infantil.
Un equip especialitzat de la DGAIA s’encarrega d’avaluar aquests menors. El treball d’aquest servei, que té més d’una dècada d’experiència, es basa a detectar si aquests menors pateixen desemparament per part dels seus familiars i comprendre què ha fet que cometessin aquest acte delictiu.
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"