Violència sexual

«Tots els alumnes vam veure el vídeo de l’agressió»: els dies més difícils a l’institut de Badalona

El centre al qual assisteixen el germà de la víctima i un dels acusats de l’agressió aborda la violència sexual amb els adolescents, molt tensats pels esdeveniments

Educació es reuneix amb les escoles dels implicats i la víctima, tres mesos després que es presentés la denúncia

«Tots els alumnes vam veure el vídeo de l’agressió»: els dies més difícils a l’institut de Badalona

ACN

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Sí, clar, tots hem vist el vídeo», responen sense embuts i a l’uníson una desena d’alumnes de segon d’ESO de l’institut de Badalona al qual assisteix el germà de la nena d’11 anys que va patir una agressió grupal al centre comercial Magic, i en el qual també estudia un dels presumptes autors. L’escola està vigilada per una patrulla dels Mossos d’Esquadra des de primera hora del matí per protegir el germà de la víctima, que va fer saltar les alarmes i ha acabat rebent amenaces de mort. El presumpte autor de les coaccions acaba d’entrar en un centre de Justícia Juvenil. Mentre tot això passa, desenes d’alumnes acudeixen a classe en un institut que avui sembla una olla a pressió i en el qual s’han començat a prendre mesures tres mesos després que es presentés la denúncia.

Són les vuit del matí i aquest centre de màxima complexitat comença a rebre els seus primers alumnes. Un grup d’adolescents s’asseuen en un esglaó. Se saluden xocant-se les mans. Van a segon d’ESO, a jutjar pels llibres que porten sota el braç. Entre evasives i recels, acaben per explicar que ells també han vist, i compartit, el vídeo de l’agressió sexual a una nena d’11 anys al centre comercial Magic de Badalona al novembre. Són nois i noies de 13 anys. «El van passar per un grup de Telegram, hi era tothom. El vam veure i alguns se’l van descarregar», expliquen.

El vídeo, que va passar inadvertit entre el personal docent, va córrer com la pólvora entre l’alumnat durant els mesos de novembre i desembre sense que per això s’activés cap alerta. El contingut, finalment, va arribar a orelles del germà de la víctima, també alumne del centre, a mitjans de desembre. Va ser llavors quan el noi va explicar a casa el que li havien explicat, i la menor va compartir el que li havia passat. Al desembre, la família va denunciar els fets davant els Mossos d’Esquadra, que va acabar d’identificar tots els agressors a mitjans de febrer. Ara, al març, tres mesos més tard, l’escola s’ha reunit amb la família afectada, aborda el tema i Educació es reuneix amb les escoles implicades. «No ens han tret els mòbils per revisar qui havia compartit les imatges, però ens han insistit que fer-ho està malament», expliquen els adolescents, que asseguren que aquesta mateixa setmana els professors del centre han decidit parlar sobre violència sexual i ciberviolència als alumnes.

Afloren més casos

No va ser una xerrada fàcil. «Una nena de la classe va aixecar la mà i va dir que a ella també li havien fet una cosa semblant», explica un alumne. La classe va emmudir. La noia va explicar que havia patit l’agressió al gener i que els assetjadors l’havien seguitfins a l’entrada de l’institut. Als Mossos no els consta cap denúncia per aquest fet. Sigui com sigui, no estaria relacionada amb els implicats en l’agressió del centre comercial.

El que és evident és que, quan es treballa i es tracten les violències masclistes i sexuals, els casos afloren. És per això que els experts insisteixen en la necessitat de tractar l’educació afectivosexual a les aules de forma immediata, urgent i transversal. El consens general és que, en aquesta qüestió, a Badalona i a tot arreu, anem molt tard.

«No diguis res, a veure si et faran mal a tu», adverteix un alumne a un altre, a les portes del centre. Entre els nois hi ha molta por de parlar d’aquest cas i del que passa a l’escola. La tensió pot entreveure’s. «Sí, un dels nens acusats va a la nostra classe, però ara l’han aïllat en un despatx», expliquen. El noi és més petit de 14 anys, i per tant, inimputable judicialment.

Aquest mateix divendres, el Departament d’Educació, que s’ha reunit amb els centres escolars als quals assisteixen els implicats i la víctima, ha recordat que no es poden aplicar mesures d’exclusió de les aules a menors inimputables, ja que es vulneraria l’ordenament jurídic. No han explicat com resoldran la situació en la qual, de moment, el menor implicat es manté aïllat en un despatx. La conselleria s’ha limitat a informar que, a través d’Inspecció, s’han donat instruccions als centres per seguir el protocol d’actuació amb menors de 14 anys en situacions de conflicte o comissió d’una infracció penal.

Referents i detecció primerenca

A Badalona aquests dies no es parla d’una altra cosa. Una pregunta retruny entre les entitats d’atenció a la infància a la ciutat. «¿Què hem fet com a societat perquè uns nens de 13 i 14 anys no tinguin res millor a fer un matí de dissabte que anar a un centre comercial i agredir una nena? És un problema molt complex i no hi ha respostes simples. Però el que és evident és que no és un cas aïllat, sinó que ens posa davant el mirall de què estem fent malament els adults, ells són nens i al final absorbeixen el món que els mostrem», afirma una educadora de la zona, bastant preocupada.

Notícies relacionades

«La falta d’extraescolars i activitats d’oci, el dèficit de referents educatius, la pobresa infantil i la falta de polítiques reals per a la criança té conseqüències», apunta. La realitat és que, als barris més deprimits de Badalona, les places en els serveis educatius gratuïts per a les famílies són limitats i la falta de recursos en els serveis socials dificulta que les famílies i els menors que ho necessiten puguin participar en aquests espais educatius, molt útils en l’acompanyament, prevenció i detecció primerenca.

«Hem de pensar que les conductes sexuals violentes no apareixen del no-res. Hi ha una fase prèvia de contactes, conductes i comentaris inadequats que passen inadvertits... i després ja arribem tard», resumeix una experta en consideració a la violència sexual, que demana fugir de la lògica punitiva i apostar per la reeducació dels adolescents.