La caiguda d’un futbolista

Cronologia del cas Alves: de somiar amb el mundial de Qatar a la presó acusat de violació

  • EL PERIÓDICO i SPORT reconstrueixen els dies previs al seu empresonament a partir de fonts de l’entorn del futbolista que asseguren que va col·laborar amb els Mossos d’Esquadra 

Cronologia del cas Alves: de somiar amb el mundial de Qatar a la presó acusat de violació
6
Es llegeix en minuts

Dani Alves (1983, Brasil) és el jugador amb més títols en la història del futbol. Però li falta la copa més important, la del Mundial. Aquesta tardor aspirava a aixecar-la a Qatar. Però el seu company de selecció Marquinhos va llançar el penal al pal i va ser Croàcia l’equip que, inesperadament, va arribar a les semifinals. Va passar el 9 de desembre de 2022. 42 dies després, el 20 de gener de 2023, Alves va ingressar a la presó de Brians 1 acusat de violar una noia de 23 anys. A continuació, la cronologia d’aquells 42 dies escrita a partir de fonts de l’entorn d’Alves, que exigeixen no ser citades i que remarquen que durant aquell temps no va deixar de col·laborar amb els Mossos d’Esquadra. 

Alves va viatjar a Espanya després de l’eliminació del Brasil per descansar amb la seva dona, Joana Sanz, uns dies abans d’incorporar-se a les files del mexicà Club Universitat Nacional, conegut com a Pumas. «Va arribar enfonsat psicològicament de l’eliminació del mundial, el va afectar molt més del que la gent creu. I no va poder recuperar-se, perquè a la seva sogra li van detectar un càncer en estat molt avançat», remarquen les esmentades fonts. 

La mare de Joana va ser ingressada en una residència. Alves va estar a les Canàries mentre Joana es cuidava d’ella. Van ser dies durs, asseguren les mateixes fonts. El 30 de desembre, Alves es va acomiadar de Joana i va volar a Barcelona. El dia 1 de gener tenia bitllet per viatjar a Mèxic i aquell dia de marge a la ciutat catalana havia de consistir únicament a canviar de maletes. Però aquell divendres 30 va trucar al seu amic Bruno i van quedar per sopar. Van encarregar taula en un bon restaurant de l’Eixample, i després van anar a la discoteca Sutton, al carrer Tuset. Es van asseure al reservat 6, el que dona accés a una suite sense càmeres, que disposa d’un lavabo minúscul al costat de l’entrada.

 Alves, a les 4.00 hores de la matinada del 31 de desembre, presumptament va violar a l’interior d’aquest lavabo una noia de 23 anys, segons la fiscalia. Per la jutge d’instrucció Anna Marín existeixen «molt més que indicis» que en aquest cubicle es va perpetrar una agressió sexual i que qui la va cometre va ser Alves. Segons tres magistrats de l’Audiència de Barcelona, que van confirmar la decisió de la togada Marín d’enviar-lo a la presó abans del judici, tals indicis són «abundants»

Any Nou

L’1 de gener, un dia després de la presumpta agressió sexual, Alves va volar a Mèxic per posar-se a les ordres del Pumas l’1 de gener. La notícia que una dona l’havia denunciat ja és a la premsa, el primer a informar-ne és el diari ‘ABC’. El 5 de gener, Alves envia un vídeo al programa ‘I ahora Sonsoles’ per negar els fets des de Mèxic, acusar la víctima de voler fer-li mal per ser famós i per donar una versió dels fets que les proves de la investigació policial demostraran que és falsa. 

L’11 de gener, l’advocada d’Alves, persona de la màxima confiança de la seva exdona i mare dels dos fills del futbolista, contacta amb els Mossos. En concret envia un correu electrònic a agents de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS). L’advocada es posa a disposició de la policia catalana. El 13 de gener mor a les Canàries la mare de Joana. Alves viatja des de Mèxic. 

El 16 de gener, el jugador agafa un vol de tornada a Barcelona. Segons les fonts del seu entorn, explica al seu entrenador de Pumas que necessita uns dies per resoldre l’assumpte de la denúncia. El 18 de gener, la seva advocada intenta reunir-se amb la jutge Marín que instrueix la causa contra Alves. En la breu trobada, la magistrada trasllada a la lletrada que el delicte és molt greu. Aquella mateixa tarda, l’advocada cita Alves al seu despatx, al carrer de Roger de Llúria. Alves nega els fets. El dia 19 de gener, l’advocada es reuneix de nou amb el jugador, que torna a negar-ho tot.

El 20 de gener, a les 6.00 hores, Alves acudeix a la cita acordada amb els Mossos. Té lloc al despatx de la seva advocada. Les investigadores de l’UCAS aquell matí informen el futbolista que, per ordre de la jutge Marín, han de conduir-lo com a detingut a la Ciutat de la Justícia a les 10.00 hores, on serà interrogat, però que abans passaran per la comissaria de les Corts. 

La notícia

Alves entra amb cotxe policial a la comissaria quan encara no s’ha fet de dia. Les policies no el posen al calabós, el deixen en una sala. Allà l’identifiquen, li prenen les empremtes dactilars, es queden amb les seves pertinences. Alves s’acull al seu dret de no declarar. Diversos periodistes sabien que Alves acudiria aquell matí a la comissaria i una dotzena d’ells fan guàrdia al carrer, davant la comissaria. A tres quarts de deu, un cotxe logotipat amb Alves assegut al lloc dels detinguts surt de la comissaria rumb a la Ciutat de la Justícia. Un núvol de periodistes gràfics captura la imatge del cotxe.

 El cotxe dels Mossos entra per l’accés de trasllat a disposició judicial d’arrestats, però el futbolista no ingressa al calabós amb la resta de detinguts. Com ha passat a la comissaria, a Alves l’asseuen en una altra sala. Allà espera que en una de les sales de les plantes superiors de la seu judicial se celebri la declaració de la denunciant. Cap al migdia, arriba el torn d’Alves, que és conduït amb grillons fins a la sala. Així es manté fins que la seva advocada sol·licita que se li retirin les manilles, una petició que la jutge accepta. 

Notícies relacionades

Durant aquell interrogatori, Alves torna a mentir fins a tres ocasions. Segons les fonts del seu entorn, ho fa perquè no vol que la seva dona sàpiga que ha sigut infidel en un moment tan delicat per a ella. El jugador, a més, mostra la seva intenció de viatjar a Mèxic quan finalitzi aquell interrogatori. Tant la fiscalia com l’acusació particular sol·liciten, en vista de les proves i del risc de fuga que observen, que ingressi en presó preventiva. La jutge ordena una aturada per meditar-ho.

Cap a les cinc de la tarda, la jutge notifica que està d’acord amb les parts acusatòries. Alves rep la notícia que ingressarà a la presó, acusat de la presumpta violació. Agents dels Mossos el pugen a un furgó policial de trasllat de detinguts. Una hora després arriba al centre de penitenciari de Brians 1. Ja és de nit. Els funcionaris que el veuen expliquen que va capcot.  Pocs dies després, va ser traslladat per raons de seguretat i convivència a la presó de Brians 2, on es manté a hores d’ara.