Investigació en marxa

La jutge del cas Alves: «Hi ha indicis molt més que suficients»

  • L’Audiència de Barcelona ha de decidir els pròxims dies si hi ha risc de fuga per part del futbolista i si la càrrega de prova que existeix contra ell ja és prou sòlida com opinen les acusacions o feble com propugna la seva defensa

La jutge del cas Alves: «Hi ha indicis molt més que suficients»
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La magistrada del Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona, Anna Marín, va redactar en l’ordre de presó en què va motivar l’empresonament preventiu del futbolista Dani Alves que «hi ha indicis molt més que suficients» per considerar que el 31 de desembre de matinada va tenir lloc una violació a la discoteca Sutton de Barcelona i que el sospitós va ser-ne l’autor, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La togada deixa per escrit aquesta valoració abans de remarcar també que la instrucció acaba de començar i que, en conseqüència, res és segur.

L’advocat que defensa l’exjugador del FC Barcelona, Cristóbal Martell, ha presentat aquesta setmana un recurs contra aquesta interlocutòria d’empresonament preventiu. És un text de 24 pàgines que ha de convèncer l’Audiència de Barcelona que no hi ha risc de fuga per part d’Alves i que, en conseqüència, ha de consentir que aquest esperi en llibertat que tingui lloc la celebració del judici, que pot trigar un o dos anys a arribar

Martell esgrimeix diverses raons per raonar que Alves no té motius per fugir: el seu arrelament a Espanya o el fet que va viatjar des de les Canàries per citar-se amb els Mossos d’Esquadra, entre d’altres. Però el que també fa és qüestionar que la càrrega de prova que hi ha contra el futbolista –i que podria esperonar la temptació de refugiar-se al Brasil, país d’on no seria extradit– sigui tan contundent com afirmen els Mossos, la fiscalia, l’acusació particular o fins i tot la jutge en la interlocutòria. A l’Audiència de Barcelona, per valorar si és pertinent o no la mesura de presó preventiva, també li tocarà valorar si els indicis obtinguts fins ara són molt més que suficients, com considera la togada Marín, o no.

Atestat «tendenciós»

El lletrat Martell titlla de «tendenciosa» la investigació de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra, a càrrec de les investigacions policials, i critica la jutge Marín per acollir-la de forma «acrítica» i «poc curosa». Tanmateix, de tots els indicis que han valorat la resta de les parts, Martell únicament qüestiona la interpretació que han fet de la gravació de les càmeres de seguretat en els instants previs a la suposada violació. 

Segons el recurs presentat contra l’empresonament d’Alves, un visionament «desapassionat» de les imatges mostra que la víctima, de 23 anys, i les seves amigues comparteixen la matinada amb Alves i un amic, al reservat de la discoteca Sutton, «en un ambient lúdic i festiu». I que després és Alves qui va cap al lavabo i 1 minut i 36 segons després és la denunciant, sense que Alves «li franquegi el pas» o li «obri la porta», qui accedeix a l’esmentat espai. Martell diu que la denunciant havia descrit aquest ambient previ de forma hostil i «intimidadora» per part del futbolista. El recurs d’Alves afirma també que la víctima pot haver-se valgut de la «mateixa distorsió narrativa» per descriure el que va passar a l’interior del lavabo durant 16 minuts, un interval de temps que transcorre lluny de les càmeres.

Fonts consultades per EL PERIÓDICO remarquen que aquesta gravació de les càmeres a què al·ludeix Martell no és incompatible amb el relat de la víctima perquè les imatges també semblen fer l’efecte que el futbolista està dret al costat de la porta del lavabo i que és llavors quan, segons la jove, Alves fa els gestos de forma insistent perquè ella el segueixi dins l’espai.

Càmeres, empremtes, lesions i testimonis

Les càmeres de seguretat de la discoteca i els testimonis –com els cambrers i les amigues de la víctima– confirmen que Alves i la denunciant, de 23 anys, van coincidir en un espai reservat de la discoteca a petició del primer, que va enviar dues vegades un cambrer per convèncer-la a ella i dues amigues que s’hi reunissin amb ell i un amic. La denúncia de la dona assegura que Alves va voler convidar-les a cava, de seguida va començar a tontejar amb les tres, enganxant-s’hi molt i tocant-les. Després es va col·locar rere la víctima i va començar a dir-li coses que ella no va entendre, possiblement perquè eren en portuguès. Va ser llavors quan suposadament Alves li va agafar amb força la mà i se la va posar al penis, un gest que va repetir un parell de vegades, malgrat la resistència d’ella. Després, Alves va insistir a la jove perquè entrés dins un lavabo, on ella afirma haver accedit a entrar desconeixent que es tractava d’un lavabo. No hi ha gravacions del que passa dins d’aquest espai. La dona assegura que quan va veure que era un lavabo –amb un vàter i un rentamans– va voler sortir, però afirma que Alves va tancar la porta i l’hi va impedir. 

Van estar tancats 16 minuts. Després Alves va sortir del lavabo i, als 30 segons, ho va fer ella. Alves no va tornar amb el seu amic i se’n va anar directament a demanar una copa. La denunciant, en canvi, es va acostar a la seva amiga, li va dir alguna cosa a l’orella i totes dues van marxar. Ni Alves ni la víctima van tornar a interactuar ni intercanviar cap mirada malgrat haver compartit 16 minuts a l’interior del lavabo. No es van acomiadar.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO, també hi ha una altra gravació, la que va efectuar accidentalment la càmera que l’agent dels Mossos d’Esquadra que la va atendre aquella nit portava a la pitrera i que es va activar sense que el policia se n’adonés. Aquesta càmera va gravar la jove minuts després dels fets. Aquestes imatges, que consten en la causa, recullen l’afectació i el desconsol de la denunciant, que ja ofereix una versió del que va passar a l’interior del lavabo del Sutton i que mantindrà dos dies després en seu policial i tres setmanes més tard en seu judicial. 

Dins el lavabo

Segons la denunciant, Alves es va asseure al vàter del lavabo i va fer que ella s’hi assegués a sobre. Després la va llançar a terra i va intentar que li fes una fel·lació. La va bufetejar i la va agafar pel coll. A continuació la va aixecar, la va posar contra el rentamans i finalment la va empènyer contra el vàter i, en aquesta posició, la va violar i va ejacular. 

Notícies relacionades

Alves ha assajat tres o quatre versions diferents però cap encaixa amb les evidències. Primer, en un vídeo enviat a Antena 3, va dir que va entrar al lavabo sense saber que ella hi era dins i que se’n va anar de seguida. Després, en seu judicial, quan li van recordar que les càmeres demostraven que havia estat 16 minuts amb ella dins el lavabo, va explicar que va entrar a fer les seves necessitats i que la dona va obrir la porta i es va quedar al seu costat sense fer res. Al final, després de fer-li veure que hi havia semen al lavabo, Alves va declarar que mentre ell estava assegut fent les seves necessitats la dona va entrar, se li va llançar al damunt i li va fer una fel·lació. Aquest últim intent tampoc va convèncer la jutge, que té en compte, entre altres elements, que en l’examen forense de l’Hospital Clínic es van trobar restes de semen dins el cos de la denunciant. 

La jove té ferides als genolls de quan suposadament Alves la va empènyer a terra, la policia científica ha trobat semen en llocs que coincideixen amb una seqüència dels fets com la que va explicar la denunciant i, a més, les empremtes dactilars que els agents dels Mossos van trobar en aquest espai reservat durant la inspecció ocular tecnicopolicial (IOTP) també encaixen amb les paraules d’ella.