Ensurt a Sarrià-Sant Gervasi

Ni els agressors ni les víctimes del segrest del carrer d’Amigó col·laboren amb els Mossos

  • Cap dels implicats ha volgut explicar als investigadors el motiu de la retenció

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els cinc implicats en el segrest del carrer d’Amigó de Barcelona no han col·laborat amb els Mossos d’Esquadra, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. Gairebé una setmana després d’uns fets que van obligar a desplegar un dispositiu policial al districte de Sarrià-Sant Gervasi, les indagacions de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la policia catalana continuen sense tenir clar per quin motiu els tres agressors –tots de nacionalitat xinesa– van retenir durant hores dos compatriotes. 

Ni els tres detinguts ni les dues víctimes han volgut revelar «la veritat» del que va passar a l’interior del domicili als investigadors, remarquen les mateixes fonts. Els Mossos creuen que el rerefons d’aquell segrest, la gravetat del qual és possible que s’acabi rebaixant a «retenció il·legal», ha d’estar vinculat amb un deute econòmic, tot i que no descarten altres motivacions: cap dels arrestats interrogats ni de les dues víctimes ateses –un home i una dona– han volgut explicar a què es va deure l’enfrontament. 

Avís alarmant

La policia catalana va tenir constància divendres passat cap a les cinc de la tarda que una o diverses persones estaven sent retingudes en contra de la seva voluntat a l’interior d’un pis del carrer d’Amigó. L’avís va anar guanyant consistència quan els primers agents es van desplaçar al lloc dels fets i van anar realitzant comprovacions. El cas es va tractar com un possible segrest i es va activar la Unitat Central de Segrestos i Extorsions. Un segrest es distingeix d’una retenció il·legal, per als policies i jutges, perquè en el primer hi ha la petició d’un rescat. 

La barrera cultural, i sobretot idiomàtica, existent entre policies i segrestadors va provocar que aviat la negociació es donés per inútil. Es va activar llavors el GEI, una unitat d’elit especialitzada, entre altres qüestions, en la irrupció en llocs en els quals se sospita que hi poden haver armes de foc. 

Gran desplegament

Cap a les vuit de la tarda, la policia catalana va acordonar el tram del carrer d’Amigó en el qual es trobava el pis. Això va obligar així mateix a confinar en cafeteries i bars els clients que en aquells instants es trobaven als locals i va impedir el trànsit de cotxes i trànsit de veïns que pretenien accedir a les seves residències. Coincidint amb el tall de la via, per part d’antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo), van sonar diverses detonacions que la policia no va aclarir de quin tipus.

No eren trets. Era material que va utilitzar el GEI –granades aturdidores, segons va informar la policia catalana més tard– per controlar la situació després de fer caure la porta del domicili. Els policies van alliberar la parella que es trobava retinguda i va detenir els tres segrestadors, que van ser emmanillats i detinguts. Després, va començar un registre a l’interior del pis, en el qual no van trobar armes de foc. Tampoc les dues persones que es trobaven retingudes estaven lligades

Tres xinesos

Veïns com l’Anna, que viu al mateix replà, van explicar a aquest diari que en aquest pis hi viuen tres homes de nacionalitat xinesa. Els únics problemes que havien generat es devien al fet que llençaven cigarrets al terra comunitari i també que de l’interior del seu domicili sovint sortia fum. Però cap dels tres parlava castellà ni català, ni tampoc interactuava amb la resta d’inquilins. 

Notícies relacionades

La investigació continua oberta, però cada vegada està més descartat el segrest. La retenció il·legal, motivada per un desacord econòmic de causa desconeguda, va generar un enrenou al barri i va donar un ensurt a veïnes com l’Anna, que quan van sonar les detonacions es trobava sola a casa amb els seus dos fills, de 5 anys i 3 anys. «Vaig sentir un soroll enorme, que no sabia si eren trets o que enderrocaven la porta, i després vaig sentir com cridaven i els detenien. Vaig obrir la porta, vaig veure que estava ple de policies i em van dir que em quedés dins», relatava aquest diari.

Els tres detinguts van ingressar preventivament a la presó per ordre del jutge aquest diumenge passat. Estan acusats d’un delicte de segrest i extorsió, segons l’agència Europa Press.