Investigació judicial

La defensa d’Alves reconeix ara la penetració, però diu que va ser consentida

  • L’acusació insisteix en el risc de fuga del futbolista i apunta que podria fugir amb avió privat

La defensa d’Alves reconeix ara la penetració, però diu que va ser consentida

Iván Terron

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia i l’acusació particular han posat aquest dijous sobre la taula dels magistrats de la Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona totes les proves que, per ara, existeixen per incriminar l’exjugador del Barça Dani Alves en la presumpta violació d’una noia de 23 anys a la discoteca. La defensa del futbolista, exercida pel lletrat Cristóbal Martell, ha fet el contrari: posar-les en dubte, sobretot, el significat del vídeo gravat per les càmeres del local. «Hi ha raons per dubtar», ha assenyalat Martell, per després afegir que la sessió d’aquest dijous es pot considerar un «judici anticipat». El tribunal decidirà en les pròximes hores, o dies, si allibera o no l’esportista, que està en presó preventiva des del 20 de gener.

Les acusacions s’han oposat a l’excarceració de l’esportista al·legant, no només la gravetat dels fets, sinó també el risc de fuga. L’advocada de la víctima, Ester García, fins i tot ha al·ludit al fet el jugador podria agafar un vol privat i anar-se’n al Brasil, on té una quinzena d’empreses. «Entenc que s’ha de mantenir la presó provisional comunicada i sense fiança, no només pels indicis de criminalitat, que n’hi ha, sinó perquè hi ha un risc de fuga elevat [...] Posar-lo en llibertat suposaria atemptar contra la integritat psicològica de la meva clienta [...] l’Administració de Justícia no pot permetre que ell estigui en llibertat i ella tancada [a casa seva]».

El debat jurídic de fons, a més de la valoració de les proves, que juguen en contra del futbolista, en realitat gira entorn si hi ha o no risc de fuga de l’esportista pels mitjans econòmics de què disposa al Brasil, i si té prou arrelament a Espanya per corroborar que no fugirà si queda en llibertat. Aquest és un dels motius que la jutge d’instrucció va sostenir al seu dia per ordenar el seu ingrés a la presó. Alves està disposat a portar una polsera telemàtica perquè el controlin, tot i que, segons l’acusació, aquest sistema no és eficaç. El tribunal decidirà en les pròximes hores.

Martell ha defensat l’arrelament del futbolista al nostre país. «És clar que Alves té arrelament a Espanya. La seva vida ha girat entorn d’Espany. Des del 2010 està empadronat a Espanya. Està casat amb una espanyola», ha enumerat en el seu intent de rebatre aquest risc de fuga que manté a Alves entre reixes, segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari. Per demostrar-ho, ha aportat documents que corroboren que el jugador té dues empreses a Espanya. Al seu dia, ja va aportar l’escriptura d’una vivenda en Esplugues de Llobregat, que és d’ell i de l’exdona i on viu la seva actual parella. El lletrat recorda que Alves està empadronat a Espanya des del 2010 i està casat, en segones núpcies, amb una espanyola, la model Joana Sanz.

L’exjugador del FC Barcelona s’aferra per defensar la seva innocència en la gravació de la càmera de vigilància del reservat de la discoteca Sutton on, en un lavabo privat, presumptament va agredir sexualment la noia. El recurs firmat per l’advocat Cristóbal Martell detalla que en aquest vídeo es pot veure com el jugador es dirigeix al lavabo del reservat. Als dos minuts (3.44 hores), la denunciant, «després d’estar durant un temps parlant amb les seves dues amigues i un cambrer», va cap a la porta d’aquest habitacle i entra sense que el jugador, que ja estava dins, «li franquegi el pas o li obri la porta», segons assegura Martell, en contra de la interpretació que de les mateixes imatges han fet l’acusació i els Mossos d’Esquadra.

Amb aquestes imatges, Martell mira de defensar que el que va passar al lavabo es va tractar d’una trobada sexual consentida per la noia de 23 anys. Aquest relat és el que ha mantingut aquest dijous la defensa en la seva exposició davant el tribunal. No obstant, la víctima, que assegura que Alves va utilitzar la violència i va desatendre els seus precs que s’aturés, també va declarar que va entrar al lavabo sense saber que ho era i perquè l’esportista li va fer senyals insistentment perquè el seguís.

El jugador va canviar la seva declaració al jutjat abans d’entrar a la presó el 20 de gener a mesura que se li anaven mostrant les proves. Primer va dir que no havia passat res; després, que havia entrat la noia al lavabo i havien estat un al costat de l’altre sense fer res, i, per últim, que la víctima es va abalançar sobre ell i li va practicar una fel·lació. En cap moment va admetre que existís penetració, com demostra l’ADN que es va trobar a la cavitat vaginal de la denunciant. Aquest dijous, el seu advocat ha assumit de manera indirecta, per primera vegada, que podria haver existit penetració, al remarcar que la noia no tenia lesions en aquesta part del cos.

Arrelament a Espanya

Aquesta capacitat econòmica per viure a qualsevol lloc del món és el que ha esgrimit a les seves al·legacions l’advocada de l’acusació particular, Ester García, ja que ha entregat al jutjat documentació que demostra que el futbolista té una quinzena de societats amb un capital d’un milió d’euros al Brasil, el seu lloc d’origen i on resideixen els seus fills. Això avalaria, segons la seva opinió, l’«elevat» risc de fuga. La fiscalia ha concretat totes les proves que, al seu entendre, afirmen que Alves va cometre l’agressió sexual. Una és l’anàlisi del semen intravaginal trobat en la víctima i altres restes a la seva roba interior. L’ADN d’aquests fluids és del futbolista. Aquesta prova revelaria que hi va haver penetració, tal com relata la denunciant.

Notícies relacionades

L’advocada també ha fet al·lusió a la gravació publicada per EL PERIÓDICO a la qual es veu la víctima plorant i juntament amb les seves dues amigues, i Alves passa per darrere sense fer-li cap cas. Això, segons l’acusació, desmuntaria que el sexe era consentit, ja que el jugador no es va acostar en cap moment a la noia per preguntar per què estava plorant.

La fiscal del cas, per la seva banda, ha demanat també el manteniment de la presó per a Alves, que fa un mes que està entre reixes, a l’«existir indicis suficients de la comissió d’un delicte d’agressió sexual i un greu risc de fuga». Ha exposat que hi ha «múltiples» indicis que corroboren la versió oferta per la víctima. Al seu parer, el jugador podria fugir perquè disposa d’«un elevat patrimoni» i «no té prou arrelament a Espanya». Les mesures alternatives proposades per la defensa, ha recalcat, no són suficients per garantir que l’esportista acudeixi davant la justícia quan li sigui requerit