Aprovació al Senat

La llei de l’avortament incorpora l’esmena que evita les coaccions a les dones a Castella i Lleó

  • La Comissió d’Igualtat del Senat aprova la reforma amb un article que impedeix pràctiques dissuasòries com les que pretenien imposar PP i Vox

La llei de l’avortament incorpora l’esmena que evita les coaccions a les dones a Castella i Lleó
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Comissió d’Igualtat del Senat ha donat aquest dimecres llum verda a la reforma de la llei de l’avortament que va néixer amb l’objectiu de blindar aquest dret en la sanitat pública i permetre a les joves de 16 i 17 anys interrompre els seus embarassos sense el permís patern. A la Cambra alta s’han presentat 186 esmenes, de les quals s’han incorporat al text, en aquesta fase, diversos articles destinats a assegurar el respecte a les llengües cooficials, a les competències autonòmiques i una esmena transaccional que preveu evitar que les dones siguin coaccionades abans d’avortar.

L’esmena va sorgir com a resposta a la intenció de Castella i Lleó d’incorporar mesures «provida» a la cartera de serveis del sistema de salut, com la possibilitat que les dones que expressin el seu desig d’interrompre el seu embaràs vegin una fotografia 4D del fetus o escoltin el batec del seu cor. Finalment, el president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco (PP), va fer marxa enrere, després que el Govern central li enviés un requeriment en el qual el comminava a no aprovar res que contradigui la llei de l’avortament, que permet l’avortament lliure, sense cap tipus de pressions, fins a la setmana 14 de gestació. Però davant el dubte que les intencions de Castella i Lleó, impulsades per Vox, es reprenguin, els grups al Senat han acordat una esmena que preveu el lliure exercici d’aquest dret a Espanya. La transaccional ha sigut recolzada també pel PP.

El text assenyala que «les administracions públiques vetllaran per evitar que la sol·licitant sigui destinatària de pràctiques que pretenguin alterar, ja sigui per consolidar, revocar o demorar, la formació de la seva voluntat sobre la interrupció o no del seu embaràs, la comunicació de la seva decisió i la posada en pràctica d’aquesta, amb l’excepció de la informació clínica imprescindible i pertinent». «Les intervencions diagnòstiques i terapèutiques associades amb la decisió hauran de basar-se, en tot cas, en l’evidència científica», afegeix el text incorporat a la reforma.

El debat

La presentació de l’esmena ja havia sigut anunciada pel PSOE i aquest dimecres, durant el debat a la Comissió d’Igualtat del Senat, la parlamentària María Esther Carmona ha argumentat que després que s’hagi aprovat una llei per evitar «l’assetjament a les portes de les clíniques», gràcies a aquesta esmena «es garanteix que ningú coacciona les dones, que no necessiten ser tutelades». El PP ha respost que «sempre defensarà el compliment de la llei» i que la seva intenció no és exercir «cap tipus de tutela» sobre les persones que decideixen avortar.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquesta polèmica, en el debat s’ha colat el xoc que està provocant en el Govern la possible reforma de la llei del ‘només sí és sí’, que ve motivada per les rebaixes de pena i excarceracions de violadors que està provocant la seva entrada en vigor. La tramitació de la reforma de la llei de l’avortament, malgrat contenir mesures controvertides, no està generant tant enfrontament com la llei del ‘només sí és sí’ i és previsible que sigui aprovada definitivament pel Congrés en les pròximes setmanes. En la mateixa sessió de la Comissió d’Igualtat s’ha aprovat també la denominada ‘llei trans’ que al seu dia sí que va generar un xoc important entre el PSOE i Unides Podem, però la disputa es va resoldre a la Cambra baixa.

Els continguts

La reforma de la llei de l’avortament contempla que les dones puguin avortar a l’hospital públic més pròxim al seu domicili, per a la qual cosa incorpora nova regulació de l’objecció de consciència del personal sanitari. Així mateix, elimina les tres jornades de reflexió obligatòries abans de sotmetre’s a un avortament i garanteix baixes temporals de prepart a partir de la setmana 39 i per menstruacions incapacitants.