Aus marines

Troben un centenar de frarets morts a les costes del nord de Tenerife

Els temporals arrosseguen fins a les illes aquestes aus de l’Atlàntic nord i del mar del Nord

Troben un centenar de frarets morts a les costes del nord de Tenerife
2
Es llegeix en minuts

Els frarets (‘Fratercula arctica’) són unes petites aus de bec multicolor que viuen a les fredes aigües de l’Atlàntic nord i del mar del Nord, a més de 3.500 quilòmetres de les Canàries. Són habituals a les costes del nord d’Irlanda i d’Escòcia, a Islàndia i a les illes Fèroe. Tanmateix, en els últims dies, han començat a aparèixer desenes d’aquestes aus a les costes de Tenerife i de la resta de les illes. Només al vessant nord s’han trobat un centenar de frarets, la majoria al litoral de Los Silos (44) i de La Laguna (46), segons ha avançat el diari ‘Daute Digital’.

La majoria d’aquestes aus apareixen mortes, però s’han trobat alguns exemplars vius en la majoria de les illes, «tot i que estan tan febles que és molt difícil recuperar-los», segons explica l’ornitòleg i naturalista Juan José Ramos. Solen morir aviat perquè arriben en molt mal estat. Aquest expert aclareix a ‘El Día’ que l’aparició de frarets en aquestes latituds és un fenomen extraordinari que s’atribueix als grans temporals i borrasques que han assolat en les últimes dates l’Atlàntic nord, «que ha coincidit amb l’època de muda d’aquesta espècie, que redueix la seva capacitat de vol i de mobilitat».

De moment, hi ha constància de la troballa d’almenys 140 exemplars morts a l’illa de Tenerife, molts també a la zona sud: Adeje (11), Güímar (8), Granadilla (6), Arico (5), Santiago del Teide (4), Puerto de la Cruz (3) i Santa Cruz (2). «A les Canàries mai havíem viscut res similar i els exemplars que arriben a terra, en zones accessibles, són només una mínima part dels que poden haver-se quedat al mar. Totes les poblacions d’aus marines d’Europa són molt sensibles als canvis per l’escalfament global i ja hi ha diverses investigacions en marxa per determinar què ha passat i si està lligat al canvi climàtic», explica Ramos.

El gran nombre d’exemplars trobats a la costa de Los Silos i de La Laguna es deu, segons Ramos, a «les característiques del litoral», ja que la seva configuració facilita que es dipositin els cadàvers en zones més visibles i accessibles per als experts i voluntaris que pentinen la costa a la recerca d’aquests animals que han mort a milers de quilòmetres del seu hàbitat natural.

Notícies relacionades

Per col·laborar en l’èxit de les investigacions científiques que estan en marxa, Juan José Ramos demana a les persones que trobin un d’aquests animals viu o mort que «evitin manipular-lo i contactin amb el Centre de Recuperació de Fauna de La Tahonilla (922 445 780) o amb el 112 perquè s’activi el protocol i l’au sigui manipulada per persones amb la formació adequada». En el cas d’exemplars morts, es recomana prendre’n algunes fotografies, marcar les coordenades i trucar al 112 o a la plataforma Redpromar.

L’aparició de frarets és una habitual al mar Cantàbric, al nord de la Península, però a l’inici d’aquest any s’han registrat milers de troballes en llocs tan poc habituals com les Canàries, Madeira i el Marroc. L’ornitòleg Antonio Sandoval també alertava aquests dies de l’«enorme mortalitat de frarets atlàntics la setmana passada al nord-oest d’Espanya», on han aparegut nombrosos exemplars morts, la majoria adults.