Operació Calaveda

Cop policial a una banda que amenaçava d’enviar un sicari a gent que contractava prostitutes per internet

  • La trama criminal actuava a Barcelona, Madrid i Santander i hauria aconseguit extorsionar prop de 30.000 euros

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal dedicat a extorsionar persones que sol·licitaven serveis sexuals a través d’internet. Els detinguts utilitzaven l’anomenada «estafa del sicari», en què amenaçaven les seves víctimes d’enviar-los un sicari al seu domicili si no feien un pagament econòmic. La trama es dividia en tres estructures localitzades a Madrid, Santander i Barcelona.

Segons ha comunicat aquest dissabte la Guàrdia Civil, en la coneguda com a ‘Operació Calaveda’ s’han detingut 22 persones i se n’han investigat 18 més per fer almenys 65 delictes d’extorsió d’aquest tipus. Els presumptes autors haurien intentat extorsionar més de 110.000 euros a les seves víctimes, i haurien arribat a aconseguir al voltant de 30.000 euros.

El cas es va començar a investigar a finals de l’any 2021 després de l’arribada d’una primera denúncia a la localitat val·lisoletana de Tudela de Duero. Un veí de la localitat va denunciar llavors que havia sol·licitat per internet serveis sexuals amb una prostituta i pocs dies després va començar a rebre amenaces telefòniques i a través de missatgeria mòbil exigint-li diners a canvi de no enviar-li un sicari al seu domicili.

Amenaces telefòniques

Els agents van descobrir una trama formada per una gran xifra d’autors i que haurien aconseguit extorsionar almenys 65 persones. Les víctimes iniciaven contactes amb dones a fi d’obtenir-ne un servei sexual. Poc temps després de les trobades, els perjudicats començaven a rebre amenaces exigint-los grans quantitats de diners, tant en efectiu com per transferència bancària, si no volien que els enviessin un sicari al seu domicili.

Notícies relacionades

Els implicats en aquesta trama criminal s’asseguraven de posar fotos de perfil amb un semblant amenaçador amb persones encaputxades i portant armes. També remetien a les víctimes fotografies amb contingut escabrós, cossos mutilats, decapitacions i amputacions, així com vídeos de persones encaputxades empunyant armes de foc.

Segons ha revelat la investigació de la Guàrdia Civil, el grup criminal es dividia en tres estructures localitzades a Madrid, Santander i Barcelona. Els components de cada grup s’organitzaven en diferents tasques: tres eren els capitostos que prenien el rol de captadors de mules i líder de cada estructura local, 19 eren mules econòmiques i 18 eren col·laboradors a l’ésser titulars de les línies telefòniques o comptes bancaris utilitzats per cometre les extorsions.