Mossos d’Esquadra

Cau un grup criminal que robava vehicles a Barcelona i els enviava per mar a Gàmbia

De moment hi ha cinc detinguts en una operació que continua oberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM) de la Divisió del Transport i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Mataró, conjuntament amb el Grup de Fures de la mateixa localitat, van detenir l’11 de gener cinc persones d’entre 23 i 65 anys per delictes de robatori i furt d’ús de vehicle, delicte de falsificació de document mercantil i pertinença a grup criminal, segons ha publicat el cos en un comunicat.

La investigació de la Unitat Operativa de Mobilitat es va iniciar a mitjans de novembre del 2022, quan els Mossos van tenir coneixement d’un robatori a l’estil «teloner» que havia succeït a Mataró. Durant aquells dies es va detectar un moviment sospitós de vehicles, possiblement sostrets, i a partir de les gestions d’investigació realitzades es va determinar l’existència d’un grup criminal organitzat especialitzat a sostreure vehicles que treien del país a través de la via marítima en contenidors i els portaven a Gàmbia per vendre’ls

A principis de desembre, arran d’una actuació del Grup de Fures de la comissaria de Mataró, es va produir la primera detenció. Posteriorment, en coordinació amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de la capital del Maresme, es va crear un equip conjunt de treball per realitzar totes les tasques d’investigació que van desembocar amb el dispositiu que es va portar a terme dies després. 

Un grup criminal altament especialitzat en robatoris

«La investigació va concloure que es tractava d’un grup integrat almenys per set persones que portaven a terme aquesta pràctica. Els autors disposaven d’una infraestructura i coneixement específic per al robatori de vehicles. Utilitzaven dispositius electrònics específics per a l’obertura i inutilització dels sistemes de seguretat dels vehicles. A més, actuaven en un àmbit territorial extens, ja que s’han recuperat vehicles de les regions policials Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Metropolitana Barcelona».

Segons els Mossos, els detinguts sostreien vehicles ja matriculats però pràcticament nous i els portaven a Mataró, on els amagaven, els treien la placa de la matrícula original i fins i tot en algun cas havien esborrat el número de bastidor.

Notícies relacionades

En el moment en què va explotar el cas, es van recuperar quatre vehicles i una motocicleta prèviament sostrets. Per recuperar aquests vehicles, el 12 de desembre del 2022 es va realitzar una inspecció conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Estatal d’Administració Tributària a Catalunya, que va obrir un expedient sancionador per infracció de la llei de contraban.

 Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Mataró el 13 de gener i el jutge va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i es preveuen més detencions.