Viu a Olot

La catalana Maria Branyas, amb 115 anys, la persona més longeva del món

Nascuda el 1907, ha agafat el testimoni de Lucile Randon, francesa de 118 anys que ha mort aquest dimarts

La catalana Maria Branyas, amb 115 anys, la persona més longeva del món
2
Es llegeix en minuts

La catalana Maria Branyas s’ha convertit en la persona més gran del món als seus 115 anys, segons ha avançat Catalan News, després que la francesa Lucile Randon, de 118, hagi mort aquest dimarts. Branyas ha heretat automàticament el títol d’acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup d’Investigació Gerontològica, del grup Guinness de Rècords Mundials.

Aquest dimarts a la nit, la residència on Randon ha passat els seus últims dies ha informat a l’Agència France-Presse que la persona que fins aquell moment havia sigut verificada com la més vella del món havia mort.

video 3534328 / periodico

La Maria, filla d’un periodista natural de Pamplona que va ser responsable de la revista americana ‘Mercurio’ i d’una de barcelonina, va néixer el 4 de març de 1907 a San Francisco (Estats Units), on el seu pare havia anat per feina després de passar una temporada a Mèxic. És també coneguda com la ‘Superàvia Catalana’ amb el seu propi compte de Twitter, on expressa la seva opinió amb cert humor característic a la plataforma. En la biografia, Branyas es descriu així: «Soc vella, molt vella, però no idiota», i els últims tuits –a part de la notícia que ara és ella la més longeva del món– varien entre felicitacions de les festes, missatges amb versos de poetes catalans i fins i tot la dieta que segueix.

Després d’un llarg periple per Nova Orleans i per les localitats catalanes de Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit, des de fa unes dues dècades viu a la Residència Santa Maria del Tura d’Olot, on tenia una amiga i cosina del seu marit.

Records de les guerres

Un dels primers records de Branyas és, de fet, de la tornada, en transatlàntic, durant la Primera Guerra Mundial. «Amb la guerra, Alemanya estava atacant encara el nord, i no es podia passar pels mars nòrdics, sinó per Cuba i les Açores», recorda. Apunta que malgrat que les dues guerres mundials «van ser molt dolentes per a Europa», van portar «avenços».

De la Guerra Civil, que va esclatar quan ella estava a punt de fer 30 anys, en guarda «molt mals records», perquè alguns «es van aixecar i van començar a fer barbaritats, quan la gent no pensava en res d’això».

I de la dictadura afirma que «ja se sap el que és, però en certs aspectes va ser beneficiosa», perquè «hi va haver moltes famílies que van viure bé». 

Canvi «total»

Branyas, que probablement ha conegut gent nascuda abans del primer viatge amb tren a Catalunya, el 1848, diu que l’últim segle hi ha hagut «un canvi total», amb molts «avenços», sobretot en «la manera de comunicar-se les persones, perquè ara és molt fàcil, i abans era dificilíssim».

Notícies relacionades

També apunta que «ara la gent viu d’una altra manera, els diners són el que domina, i amb això s’aconsegueix gairebé tot». Segons ella, a principis del segle XX «era diferent, es vivia millor, més pacíficament i més alegrement».

El maig del 2020, Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món a sobreviure a la covid-19, amb 113 anys.