Meteorologia

Catalunya es prepara per a un temporal de vent i fred polar

  • El Meteocat espera per a aquest dimarts ratxes de més de 70 km/h i per a dimecres una caiguda de temperatures d’entre 5 i 8 graus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya es prepara per a l’entrada d’un temporal que portarà un canvi radical del temps, amb fortes ratxes de vent i una baixada dràstica de les temperatures. Protecció Civil de la Generalitat ha activat ja aquest dilluns la fase d’alerta del pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya Ventcat davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi amb ratxes de vent de més de 70 km/h.

De moment, aquest dilluns fins a les 18.00 hores els Bombers han rebut una quarantena d’avisos relacionats amb el vent, la majoria han sigut per arbres caiguts o per elements inestables en façanes d’edificis, tot i que no hi ha hagut cap incident de gravetat.

Les últimes actualitzacions de les previsions del Meteocat indiquen que aquest dimarts el vent s’intensificarà a tot Catalunya, especialment a la Catalunya Central, al litoral i prelitoral i Tarragona.

Protecció Civil també ha activat el pla Procicat per fort onatge aquest dimarts a tot el litoral català, excepte a la comarca de l’Alt Empordà. Les onades poden superar els quatre metres d’altura, per la qual cosa s’apressa la població a no acostar-se a aquelles zones on les onades trenquin amb més intensitat i a respectar els avisos que realitzin els municipis de costa.

A través de les xarxes socials, i davant la previsió de fenòmens extrems, Protecció Civil ha instat els ciutadans a extremar les precaucions.

La setmana més freda

Notícies relacionades

I dimecres serà el dia en què entri un front fred que comportarà un descens d’entre cinc i vuit graus per sota de la mitjana climàtica. La combinació de les baixes pressions amb l’anticicló de les Açores crearà un ‘passadís’ d’aire fred d’origen àrticque tindrà com a conseqüència uncontundent descens dels termòmetres. Les temperatures seran baixes a tot Catalunya, amb gelades de nit i de matinada a l’interior. El fred s’allargarà fins ben entrat el cap de setmana. La irrupció de la massa d’aire gèlid vindrà acompanyada d’una retirada progressiva del vent. Tot això farà que aquesta sigui la setmana més freda de la temporada (de moment).

La neu també té la seva quota en aquest escenari hivernal. Aquest dilluns ha caigut en cotes baixes del Pirineu, en alguns casos per sota dels 500 metres. Les màquines llevaneu han hagut de posar-se en marxa per netejar vies com el port de la Bonaigua entre Naut Aran (Val d’Aran) i Alt Àneu (Pallars Sobirà) o la C-142b a l’accés al Pla de Beret, on eren necessàries les cadenes.